Jedz codziennie taką owsiankę. Przyspieszysz metabolizm i zatrzymasz przeziębienie
Sezon na przeziębienia nadal trwa. Jeśli nie chcesz być chory, jak reszta twoich znajomych, to zadbaj przede wszystkim o to, co ląduje na twoim talerzu. Tym razem skupimy się na śniadaniu. Ajurwedyjska owsianka zachwyci cię orientalnym smakiem i ochroni przed chorobą. Na tym jednak nie kończą się jej właściwości zdrowotne.
Zdecydowanie lepiej zapobiegać infekcjom niż później je leczyć. Warto więc dostarczyć organizmowi to, czego potrzebuje najbardziej w okresie jesienno-zimowym. Owsianka na złotym mleku to rozgrzewająca bomba witaminowa o kremowym, korzennym i lekko pikantnym smaku. Sprawdź jej właściwości zdrowotne i prosty przepis.
Owsianka pod każdą postacią jest świetną propozycją na śniadanie. Płatki owsiane zawierają błonnik, który syci, wspomaga trawienie i przyspiesza metabolizm. Poza tym mają w swoim składzie witaminę E oraz te z grupy B, a także minerały tj. wapń, cynk, potas, miedź, fosfor, magnez, żelazo. Ten produkt dodaje energii na cały dzień, a oprócz tego obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi.
Owsiankę zrobimy na złotym mleku, jeśli dodamy do niej kurkumę. Ta przyprawa ma działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwzapalne. W związku z tym skutecznie wzmacnia odporność, ale też poprawia pracę mózgu i serca oraz obniża cholesterol i cukier. Uznajemy ją za silny antyoksydant, zwalczający wolne rodniki, opóźniający proces starzenia organizmu.
Do tego dania dodajemy pieprz oraz olej kokosowy. Ten pierwszy składnik wzmacnia działanie kurkuminy, a drugi powoduje jej lepsze wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć innego tłuszczu, np. masła klarowanego.
Owsiankę na złotym mleku wzbogacamy też o inne, korzenne przyprawy, tj. imbir, cynamon i gałka muszkatołowa. Działają rozgrzewająco i chronią przed przeziębieniem. Cukier natomiast zastępujemy miodem, który również warto dodawać do dań i napojów w okresie jesienno-zimowym.
Składniki:
- 1 szklanka mleka;
- 1/4 szklanki płatków owsianych;
- 2 łyżki oleju kokosowego;
- 2 łyżki miodu;
- 1 łyżeczka kurkumy;
- 3/4 łyżeczki cynamonu;
- 1/4 łyżeczki imbiru;
- szczypta gałki muszkatołowej;
- szczypta pieprzu;
- 1 banan.
Przygotowanie:
Na początek do rondelka wlewamy mleko i wsypujemy do niego płatki owsiane. Dodajemy też 1 łyżkę oleju, 1 łyżkę miodu, a także wszystkie przyprawy, czyli kurkumę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i pieprz. Całość gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego, wrzucamy banana przekrojonego wzdłuż na pół i dodajemy 1 łyżkę miodu. Karmelizujemy go do momentu, aż nabierze złoto-brązowego koloru.
Owsiankę na złotym mleku podajemy z karmelizowanym bananem. Możemy dorzucić do niej migdały oraz inne owoce np. borówki czy winogrono.
Zobacz też:
Ta sałatka bije na głowę tradycyjną jarzynową. Babcia zawsze robi na Wszystkich Świętych
Takie ziemniaki podają na Podhalu. Teraz zrobisz je w domu i to bez zachodu
Tak zrobisz puszystą bitą śmietanę bez żelatyny. Zastąp ją tym, a więcej nie wypłynie z ciasta