Reklama
Reklama

Jedz codziennie taką owsiankę. Przyspieszysz metabolizm i zatrzymasz przeziębienie

Sezon na przeziębienia nadal trwa. Jeśli nie chcesz być chory, jak reszta twoich znajomych, to zadbaj przede wszystkim o to, co ląduje na twoim talerzu. Tym razem skupimy się na śniadaniu. Ajurwedyjska owsianka zachwyci cię orientalnym smakiem i ochroni przed chorobą. Na tym jednak nie kończą się jej właściwości zdrowotne.

Zdecydowanie lepiej zapobiegać infekcjom niż później je leczyć. Warto więc dostarczyć organizmowi to, czego potrzebuje najbardziej w okresie jesienno-zimowym. Owsianka na złotym mleku to rozgrzewająca bomba witaminowa o kremowym, korzennym i lekko pikantnym smaku. Sprawdź jej właściwości zdrowotne i prosty przepis. 

Dlaczego warto jeść owsiankę na złotym mleku?

Owsianka pod każdą postacią jest świetną propozycją na śniadanie. Płatki owsiane zawierają błonnik, który syci, wspomaga trawienie i przyspiesza metabolizm. Poza tym mają w swoim składzie witaminę E oraz te z grupy B, a także minerały tj. wapń, cynk, potas, miedź, fosfor, magnez, żelazo. Ten produkt dodaje energii na cały dzień, a oprócz tego obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi. 

Owsiankę zrobimy na złotym mleku, jeśli dodamy do niej kurkumę. Ta przyprawa ma działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwzapalne. W związku z tym skutecznie wzmacnia odporność, ale też poprawia pracę mózgu i serca oraz obniża cholesterol i cukier. Uznajemy ją za silny antyoksydant, zwalczający wolne rodniki, opóźniający proces starzenia organizmu. 

Do tego dania dodajemy pieprz oraz olej kokosowy. Ten pierwszy składnik wzmacnia działanie kurkuminy, a drugi powoduje jej lepsze wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć innego tłuszczu, np. masła klarowanego. 

Owsiankę na złotym mleku wzbogacamy też o inne, korzenne przyprawy, tj. imbir, cynamon i gałka muszkatołowa. Działają rozgrzewająco i chronią przed przeziębieniem. Cukier natomiast zastępujemy miodem, który również warto dodawać do dań i napojów w okresie jesienno-zimowym. 

Przepis na owsiankę na złotym mleku

Składniki:

  • 1 szklanka mleka;
  • 1/4 szklanki płatków owsianych;
  • 2 łyżki oleju kokosowego;
  • 2 łyżki miodu;
  • 1 łyżeczka kurkumy;
  • 3/4 łyżeczki cynamonu;
  • 1/4 łyżeczki imbiru;
  • szczypta gałki muszkatołowej;
  • szczypta pieprzu;
  • 1 banan.

Przygotowanie:

Na początek do rondelka wlewamy mleko i wsypujemy do niego płatki owsiane. Dodajemy też 1 łyżkę oleju, 1 łyżkę miodu, a także wszystkie przyprawy, czyli kurkumę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i pieprz. Całość gotujemy na małym ogniu przez 10 minut

W międzyczasie na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego, wrzucamy banana przekrojonego wzdłuż na pół i dodajemy 1 łyżkę miodu. Karmelizujemy go do momentu, aż nabierze złoto-brązowego koloru

Owsiankę na złotym mleku podajemy z karmelizowanym bananem. Możemy dorzucić do niej migdały oraz inne owoce np. borówki czy winogrono.

Zobacz też:

Ta sałatka bije na głowę tradycyjną jarzynową. Babcia zawsze robi na Wszystkich Świętych

​Takie ziemniaki podają na Podhalu. Teraz zrobisz je w domu i to bez zachodu

Tak zrobisz puszystą bitą śmietanę bez żelatyny. Zastąp ją tym, a więcej nie wypłynie z ciasta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | zdrowe żywienie | śniadanie