Ten produkt musi się znaleźć w diecie osób po 60. Jest pełen białka i przygotujesz go w domu
Niewiele jest tak ważnych produktów spożywczych, które powinny znaleźć się w diecie osób po 60. roku życia, jak ten. Na szczęście nie tylko jest łatwo dostępny praktycznie w każdym sklepie i stosunkowo tani, ale także... można go przygotować samemu w domu. Poznaj właściwości i składniki odżywcze tofu.
Tofu to tak naprawdę twaróg sojowy, który powstaje w wyniku koagulacji mleka sojowego. Choć kojarzy nam się przede wszystkim z kuchnią japońską, to niezwykle chętnie jedzą go także mieszkańcy Chin, Korei, Tajlandii czy Wietnamu. Dużą zaletą tofu, szczególnie w kontekście kulinarnym, jest brak zdefiniowanego i swoistego smaku. Dzięki temu jest świetnym dodatkiem do wielu potraw, gdyż przejmuje ich smak i świetnie się z nimi komponuje. Jest jednym z podstawowych substytutów mięsa w diecie wegetariańskiej.
Sprawdź również: To najlepsza zupa na odchudzanie. Możesz jeść do woli, a kilogramy polecą w dół
Główną zaletą tofu jest wysoka zawartość białka. W 100 g tego produktu znajduje się aż 11 g tego makroskładnika. Poza tym zawiera 5 g tłuszczu oraz jedynie 0,4 g węglowodanów i dostarcza maksymalnie 100 kcal. Tofu jest świetnym źródłem wielu soli mineralnych i witamin, takich jak żelazo, fosfor, potas, sód, witaminy z grupy B, cholinę czy witaminę E. Z perspektywy osób po 60. roku życia ważne jest przede wszystkim wysoka zawartość wapnia, który jest niezbędny do utrzymania zdrowych kości i ochronie organizmu demineralizacją oraz złamaniami.
Sprawdź również: Ten dżem to skarbnica witamin. Zrobisz go w 10 minut bez gotowania
Do przygotowania w domu tofu potrzebne nam będzie 400 g suchych ziaren soi, sól kuchenna oraz siarczan magnezu, czyli gorzka sól (do kupienia w aptece). Przepis nie jest zbyt skomplikowany, ale wymaga trochę czasu. Do miski wsyp soję, zalej ją wodą i odstaw do napęcznienia przez noc. Rano odlej ziarna na sitku i kilka razy przepłucz wodą. Soję podziel na dwie części i każdą z nich zblenduj dodając dwie szklanki wody. W dużym garnku zagotuj trzy litry wody i do gotującej się wody wlej całą pastę sojową. Mieszaj cały czas do powtórnego zagotowania.
Sprawdź również: To najlepszy koktajl na jesień. Bosko smakuje i poprawia odporność
Zdejmij garnek z ognia na 5-10 minut, jeszcze raz zamieszaj i ponownie gotuj przez około 5 minut. Duże sitko wyłóż gazą i połóż je na czystym garnku. Przelej zagotowaną pastę z soi przez gazę. Na dole zbierze się mleko sojowe, a na sicie zostanie okara, którą można wykorzystać np. do wypieków. Czyste mleko sojowe podgrzej i chwilę przed zagotowaniem wyłącz. W szklance wody rozpuść 2 łyżeczki siarczanu magnezu, wlej do mleka sojowego, dodaj 2 łyżeczki soli kuchennej, wymieszaj i odstaw na około 20 minut.
Sprawdź również: To najlepsza zupa, gdy złapie nas przeziębienie. Wcale nie chodzi o rosół
Na sicie ułóż czystą i gęstą ścierkę, a następnie przelej przez nią zawartość garnka. To, co zostało na sicie, to tofu — odstaw je na około 15 minut, by cała ciecz spłynęła. Galaretowate tofu przełóż do prasy do tofu i odstaw na około 2 godziny, by reszta wody wypłynęła z twarogu. Możesz to także zrobić, wykorzystując pudełko z dziurkami, w którym mocno owiniesz tofu np. bandażem. Gotowe tofu przełóż do miski z czystą wodą i przechowuj w lodówce przez maksymalnie tydzień. Pamiętaj, by codziennie zmieniać wodę!
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki