Reklama
Reklama

​To najlepsza zupa, gdy złapie nas przeziębienie. Wcale nie chodzi o rosół

Wśród domowych sposobów, gdy złapie nas infekcja, jest wiele. Do podstawowych należy syrop z cebuli, mleko z miodem czy herbata z cytryną i imbirem. Jednak czemu nie spróbować pomysłów, które od tysięcy lat sprawdzają się na dalekim wschodzie? Poznaj przepis na chińską zupę jajeczną, która jest idealna na przeziębienie.

Składniki na chińską zupę jajeczną

Dàn Huā Tāng, bo taka jest oficjalna nazwa chińskiej zupy jajecznej, nie tylko jest pożywna i szybka w przygotowaniu, ale także świetnie działa na nasz organizm w trakcie przeziębienia i innych infekcji. Do jej przyrządzenia będziesz potrzebować:

  • 1 cebulę,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1 łyżeczkę curry,
  • 1 łyżeczkę kurkumy,
  • 1 łyżkę oliwy,
  • 1 spory kawałek imbiru (ok. 3 cm),
  • 2 jajka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.

Zamiast oliwy z oliwek możesz dodać zwykły olej roślinny (np. rzepakowy) lub olej sezamowy, który podkręci azjatycki smak Dàn Huā Tāng.

Sprawdź również: To najlepsza zupa na odchudzanie. Możesz jeść do woli, a kilogramy polecą w dół

Chińska zupa jajeczna jest świetnym remedium na przeziębienie ze względu na zawartość imbiru, który działa rozgrzewająco, a także czosnku. Choć jest on popularny w Polsce, mało kto wie, że to naturalny antybiotyk działający antybakteryjnie oraz podnoszący odporność. Całość uzupełniona jest kurkumą, która także działa przeciwbakteryjnie, ale również przeciwzapalnie. Taki wywar postawi na nogi każdego przeziębionego. W dodatku przyrządzimy go w 15 minut, a nie kilka godzin, jak klasyczny rosół babci.

Sprawdź również: To najlepszy koktajl na jesień. Bosko smakuje i poprawia odporność

Chińska zupa jajeczna — sposób przygotowania

W garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany imbir. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Na koniec dodaj kurkumę oraz curry, wymieszaj i zalej bulionem. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Pod koniec tego czasu chińską zupę jajeczną przypraw solą i pieprzem. Do osobnej miski wbij dwa jajka i roztrzep je widelcem. Dodaj do gorącego wywaru i gotuj jeszcze przez minutę. Podstawowy przepis na Dàn Huā Tāng gotowy! Chińską zupę jajeczną możesz jeszcze wzbogacić o biały pieprz, krewetki, kukurydzę, szpinak czy wodorosty nori.

Zobacz też:

​Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa