Reklama
Reklama

Seniorzy powinni jeść zamiast twarożku. Wzmacnia mózg i serce, a także poprawia odporność

Kanapki można smarować nie tylko masłem lub białym serkiem. Warto nieco przełamać tę jedzeniową rutynę i spróbować czegoś nowego. Między innymi pasta z nasion słonecznika jest smaczną i przede wszystkim wartościową opcją, która szczególnie polecana jest seniorom. Dostarcza wielu cennych właściwości i do tego z łatwością można przygotować ją samodzielnie w domu.

Kanapki to w przypadku większości osób nieodłączona część codziennego jadłospisu. Najczęściej ich bazę stanowi masło, różnego rodzaju twarogi, hummus czy też awokado. Warto jednak pokusić się także o sięgnięcie po pasty, które mogą być ciekawą propozycją smarowidła do kanapek. Jedną z nich jest ta przygotowana z nasion słonecznika. Zachwycająca smakiem i swoimi właściwościami dostarczy organizmowi wielu cennych wartości odżywczych.  

Bogactwo składników odżywczych. Jakie właściwości posiada pasta z nasion słonecznika?  

Kanapki to zawsze dobra propozycja na zdrowy, sycący i smaczny posiłek. Aby nigdy się nie znudziły, wystarczy do ich tworzenia sięgać po różnorodne produkty. Ciekawą propozycją zdaje się być pasta z nasion słonecznika, która doskonale sprawdzi się między innymi w przypadku diety seniorów. Jest to bowiem produkt, który pełen jest wartości odżywczych i z sukcesem może zastąpić nawet i uwielbiany twaróg.  

Nasiona słonecznika, połączone z suszonymi pomidorami, w postaci pasty to prawdziwa bomba cennych składników odżywczych. Przede wszystkim to dobre źródło białka pochodzenia roślinnego, które wspiera regenerację mięśni i tkanek, co jest szczególnie ważne w starszym wieku. Ponadto to skarbnica witaminy E, a także witamin z grupy B, które odpowiadają za funkcjonowanie układu nerwowego oraz metabolizm.  

Nie można nie wspomnieć o zdrowych tłuszczach, które w kontekście seniorów odgrywają niezwykle ważną rolę. Wspierają bowiem prawidłowe funkcjonowanie serca oraz mózgu. To także fitosterole odpowiadające za obniżenie poziomu “złego" cholesterolu, a także liczne minerały, w tym cynk, magnez i żelazo odpowiadające za regenerację tkanek.  

Zobacz także: Dodajesz to do serka wiejskiego? Możesz sobie poważnie zaszkodzić

Jak zrobić domową pastę z nasion słonecznika? Dobry pomysł na smaczne i zdrowe smarowidło  

Pasta z nasion słonecznika z dodatkiem suszonych pomidorów jest niezwykle sycąca, smaczna i do tego nie obciąża przewodu pokarmowego. Ponadto wspiera wiele funkcji organizmu, wzmacnia odporność i dodaje energii na długo. Jest to więc dobra baza do śniadaniowych kanapek.  

Najlepiej będzie smakować na pełnoziarnistym pieczywie z dodatkiem warzyw. Co ciekawe, sprawdzi się również do tortilli czy też jako dodatek do sałatek. Można ją samodzielnie przygotować w domu, przez co będziesz mieć pełną kontrolę nad składem. Potrzebujesz tylko do tego:

  • 1 szklanka ziaren słonecznika 
  • 4 suszone pomidory 
  • 1-2 ząbki czosnku  
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów 
  • Sól i pieprz 
  • Opcjonalnie: szczypiorek lub kilka listków bazylii 

Sposób przygotowania:  

Jako pierwsze namocz nasiona słonecznika i pozostaw je tak na około 2 godziny. Możesz również zaleć je wodą wieczorem i pozostawić tak na całą noc. Następnie gotuj je aż do uzyskania miękkości.  

W osobnej misce umieść suszone pomidory i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj ziarna słonecznika i całość zblenduj na gładką masę. Dopraw według uznania solą i pieprzem, a także opcjonalnie dodaj szczypiorek lub bazylię. Przechowuj w lodówce i twórz z tą pastą sycące, smaczne i zdrowe kanapki.  

Może cię zainteresować: Ma 2 razy więcej witaminy C niż cytryna i chroni przed miażdżycą. Polacy jedzą rzadko

Zobacz też:

Przejadły ci się cynamonki? Zrób o niebo lepsze bułki drożdżowe z obłędnym nadzieniem

Ta kapusta bije klasyczną na głowę. Zachwyca smakiem, więc robię od razu dwie porcje

To idealna zupa na jesień. Jest tak syta, że zastąpi dwa dania

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | senior | zdrowe żywienie | zdrowie