Seniorzy powinni jeść zamiast twarożku. Wzmacnia mózg i serce, a także poprawia odporność
Kanapki można smarować nie tylko masłem lub białym serkiem. Warto nieco przełamać tę jedzeniową rutynę i spróbować czegoś nowego. Między innymi pasta z nasion słonecznika jest smaczną i przede wszystkim wartościową opcją, która szczególnie polecana jest seniorom. Dostarcza wielu cennych właściwości i do tego z łatwością można przygotować ją samodzielnie w domu.
Kanapki to w przypadku większości osób nieodłączona część codziennego jadłospisu. Najczęściej ich bazę stanowi masło, różnego rodzaju twarogi, hummus czy też awokado. Warto jednak pokusić się także o sięgnięcie po pasty, które mogą być ciekawą propozycją smarowidła do kanapek. Jedną z nich jest ta przygotowana z nasion słonecznika. Zachwycająca smakiem i swoimi właściwościami dostarczy organizmowi wielu cennych wartości odżywczych.
Kanapki to zawsze dobra propozycja na zdrowy, sycący i smaczny posiłek. Aby nigdy się nie znudziły, wystarczy do ich tworzenia sięgać po różnorodne produkty. Ciekawą propozycją zdaje się być pasta z nasion słonecznika, która doskonale sprawdzi się między innymi w przypadku diety seniorów. Jest to bowiem produkt, który pełen jest wartości odżywczych i z sukcesem może zastąpić nawet i uwielbiany twaróg.
Nasiona słonecznika, połączone z suszonymi pomidorami, w postaci pasty to prawdziwa bomba cennych składników odżywczych. Przede wszystkim to dobre źródło białka pochodzenia roślinnego, które wspiera regenerację mięśni i tkanek, co jest szczególnie ważne w starszym wieku. Ponadto to skarbnica witaminy E, a także witamin z grupy B, które odpowiadają za funkcjonowanie układu nerwowego oraz metabolizm.
Nie można nie wspomnieć o zdrowych tłuszczach, które w kontekście seniorów odgrywają niezwykle ważną rolę. Wspierają bowiem prawidłowe funkcjonowanie serca oraz mózgu. To także fitosterole odpowiadające za obniżenie poziomu “złego" cholesterolu, a także liczne minerały, w tym cynk, magnez i żelazo odpowiadające za regenerację tkanek.
Zobacz także: Dodajesz to do serka wiejskiego? Możesz sobie poważnie zaszkodzić
Pasta z nasion słonecznika z dodatkiem suszonych pomidorów jest niezwykle sycąca, smaczna i do tego nie obciąża przewodu pokarmowego. Ponadto wspiera wiele funkcji organizmu, wzmacnia odporność i dodaje energii na długo. Jest to więc dobra baza do śniadaniowych kanapek.
Najlepiej będzie smakować na pełnoziarnistym pieczywie z dodatkiem warzyw. Co ciekawe, sprawdzi się również do tortilli czy też jako dodatek do sałatek. Można ją samodzielnie przygotować w domu, przez co będziesz mieć pełną kontrolę nad składem. Potrzebujesz tylko do tego:
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 4 suszone pomidory
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
- Sól i pieprz
- Opcjonalnie: szczypiorek lub kilka listków bazylii
Sposób przygotowania:
Jako pierwsze namocz nasiona słonecznika i pozostaw je tak na około 2 godziny. Możesz również zaleć je wodą wieczorem i pozostawić tak na całą noc. Następnie gotuj je aż do uzyskania miękkości.
W osobnej misce umieść suszone pomidory i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj ziarna słonecznika i całość zblenduj na gładką masę. Dopraw według uznania solą i pieprzem, a także opcjonalnie dodaj szczypiorek lub bazylię. Przechowuj w lodówce i twórz z tą pastą sycące, smaczne i zdrowe kanapki.
Może cię zainteresować: Ma 2 razy więcej witaminy C niż cytryna i chroni przed miażdżycą. Polacy jedzą rzadko
Zobacz też:
To idealna pora na przygotowanie tego pasztetu. Jest zdrowy i nie zawiera mięsa
Już nie mrożę borówek. Teraz przechowuję je w ten sposób i są smaczne całą zimę
Te grzyby lepiej smakują w zupie, niż borowiki. Jednak nie łatwo je znaleźć