Reklama
Reklama

Seniorzy powinni jeść zamiast twarożku. Wzmacnia mózg i serce, a także poprawia odporność

Kanapki można smarować nie tylko masłem lub białym serkiem. Warto nieco przełamać tę jedzeniową rutynę i spróbować czegoś nowego. Między innymi pasta z nasion słonecznika jest smaczną i przede wszystkim wartościową opcją, która szczególnie polecana jest seniorom. Dostarcza wielu cennych właściwości i do tego z łatwością można przygotować ją samodzielnie w domu.

Kanapki to w przypadku większości osób nieodłączona część codziennego jadłospisu. Najczęściej ich bazę stanowi masło, różnego rodzaju twarogi, hummus czy też awokado. Warto jednak pokusić się także o sięgnięcie po pasty, które mogą być ciekawą propozycją smarowidła do kanapek. Jedną z nich jest ta przygotowana z nasion słonecznika. Zachwycająca smakiem i swoimi właściwościami dostarczy organizmowi wielu cennych wartości odżywczych.  

Bogactwo składników odżywczych. Jakie właściwości posiada pasta z nasion słonecznika?  

Kanapki to zawsze dobra propozycja na zdrowy, sycący i smaczny posiłek. Aby nigdy się nie znudziły, wystarczy do ich tworzenia sięgać po różnorodne produkty. Ciekawą propozycją zdaje się być pasta z nasion słonecznika, która doskonale sprawdzi się między innymi w przypadku diety seniorów. Jest to bowiem produkt, który pełen jest wartości odżywczych i z sukcesem może zastąpić nawet i uwielbiany twaróg.  

Nasiona słonecznika, połączone z suszonymi pomidorami, w postaci pasty to prawdziwa bomba cennych składników odżywczych. Przede wszystkim to dobre źródło białka pochodzenia roślinnego, które wspiera regenerację mięśni i tkanek, co jest szczególnie ważne w starszym wieku. Ponadto to skarbnica witaminy E, a także witamin z grupy B, które odpowiadają za funkcjonowanie układu nerwowego oraz metabolizm.  

Nie można nie wspomnieć o zdrowych tłuszczach, które w kontekście seniorów odgrywają niezwykle ważną rolę. Wspierają bowiem prawidłowe funkcjonowanie serca oraz mózgu. To także fitosterole odpowiadające za obniżenie poziomu “złego" cholesterolu, a także liczne minerały, w tym cynk, magnez i żelazo odpowiadające za regenerację tkanek.  

Zobacz także: Dodajesz to do serka wiejskiego? Możesz sobie poważnie zaszkodzić

Jak zrobić domową pastę z nasion słonecznika? Dobry pomysł na smaczne i zdrowe smarowidło  

Pasta z nasion słonecznika z dodatkiem suszonych pomidorów jest niezwykle sycąca, smaczna i do tego nie obciąża przewodu pokarmowego. Ponadto wspiera wiele funkcji organizmu, wzmacnia odporność i dodaje energii na długo. Jest to więc dobra baza do śniadaniowych kanapek.  

Najlepiej będzie smakować na pełnoziarnistym pieczywie z dodatkiem warzyw. Co ciekawe, sprawdzi się również do tortilli czy też jako dodatek do sałatek. Można ją samodzielnie przygotować w domu, przez co będziesz mieć pełną kontrolę nad składem. Potrzebujesz tylko do tego:

  • 1 szklanka ziaren słonecznika 
  • 4 suszone pomidory 
  • 1-2 ząbki czosnku  
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów 
  • Sól i pieprz 
  • Opcjonalnie: szczypiorek lub kilka listków bazylii 

Sposób przygotowania:  

Jako pierwsze namocz nasiona słonecznika i pozostaw je tak na około 2 godziny. Możesz również zaleć je wodą wieczorem i pozostawić tak na całą noc. Następnie gotuj je aż do uzyskania miękkości.  

W osobnej misce umieść suszone pomidory i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj ziarna słonecznika i całość zblenduj na gładką masę. Dopraw według uznania solą i pieprzem, a także opcjonalnie dodaj szczypiorek lub bazylię. Przechowuj w lodówce i twórz z tą pastą sycące, smaczne i zdrowe kanapki.  

Może cię zainteresować: Ma 2 razy więcej witaminy C niż cytryna i chroni przed miażdżycą. Polacy jedzą rzadko

Zobacz też:

To idealna pora na przygotowanie tego pasztetu. Jest zdrowy i nie zawiera mięsa

Już nie mrożę borówek. Teraz przechowuję je w ten sposób i są smaczne całą zimę

Te grzyby lepiej smakują w zupie, niż borowiki. Jednak nie łatwo je znaleźć

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | senior | zdrowe żywienie | zdrowie