Dodajesz to do serka wiejskiego? Możesz sobie poważnie zaszkodzić
Serek wiejski znany jest jako zdrowa przekąska lub baza do posiłków. Chcąc jednak, aby jak najlepiej wpływał on na nasz organizm, musimy wiedzieć, jak prawidłowo go jeść, aby nie sobie nie szkodzić. Okazuje się bowiem, że nie ze wszystkim powinniśmy go łączyć. Sprawdź, czego nie należy dodawać do serka wiejskiego, a z czym stworzy on zdrowy posiłek.
Serek wiejski doceniany jest przez coraz więcej osób. Nic w tym dziwnego, ponieważ jest to lekki produkt, obfitujący w białko oraz inne składniki odżywcze. W dodatku daje on wiele możliwości, dotyczących tego, z czym go zjemy. Niektórzy decydują się na wersję na słono, a inni na słodko. Ważne jest jednak to, aby nie dodawać do niego składników, które mogą okazać się szkodliwe w połączeniu z serkiem. Podpowiadamy, jakie produkty nie powinny być z nim mieszane.
Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale badania wskazują, że szczawiany mogą hamować wchłanianie wapnia z produktów białkowych, takich jak właśnie serek wiejski. W dodatku potrafią tworzyć nierozpuszczalne kompleksy, które sprzyjają tworzeniu kamieni nerkowych.
Występują one naturalnie w niektórych warzywach oraz napojach. Ich największe stężenia znajdziemy m.in. w szpinaku, szparagach oraz szczawiu, a także w części pomidorów czy w niektórych herbatach.
W związku z tym osoby, które mają wrażliwy przewód pokarmowy lub problemy z nerkami, powinny w szczególności uważać na łączenie takich produktów z wytworami mlecznymi.
Warto natomiast wiedzieć, z czym łączyć serek wiejski, aby stanowił on zdrowy posiłek. Przede wszystkim popularną opcją jest mieszanie go z warzywami. Możemy śmiało używać ogórka, rzodkiewki, papryki, szczypiorku, natki pietruszki czy cukinii.
Z kolei miłośnicy potraw na słodko powinni rozważyć jedzenie serka wiejskiego z jabłkiem, malinami, bananami czy mango. Jako słodzidła możemy użyć np. miodu lub syropu z agawy. Smacznym dodatkiem będzie także kakao lub masło orzechowe.
Oprócz tego warto dodać do serka wiejskiego dodatki pełnoziarniste, takie jak płatki owsiane czy siemię lniane. Dobrym pomysłem będzie również dorzucenie np. pestek dyni, które dostarczą błonnika i kwasów omega-3.
Czytaj również: Masz problem z otwieraniem słoików? Za ten sposób będziesz dziękować
Z kolei jeśli chodzi o przyprawy, których warto używać, tworząc zdrowy posiłek, bazujący na serku wiejskim, to możemy wykorzystać sól himalajską, bazylię, oregano, suszony czosnek czy pieprz. Niektórzy decydują się również na dodanie różnego rodzaju past, np. pasty z suszonych pomidorów, oliwek czy bakłażana.
Możliwości jest naprawdę wiele, więc z serka wiejskiego możemy stworzyć masę smacznych potraw i przekąsek. Warto więc dobierać dodatki tak, aby wspierać swój organizm, a nie mu szkodzić. Wtedy to śmiało serek może zająć miejsce w naszym codziennym jadłospisie.
Zobacz też:
Te owoce otulają jelita jak kołderka. Są ultrazdrowe, ale mało znane
Grzyby gotuj tylko w ten sposób. Inaczej stracą smak i jędrność
Najzdrowsze warzywo świata nie tylko wzmacnia odporność. Świetnie wygładza zmarszczki