Reklama
Reklama

Jesz serek wiejski? Dorzuć ten dodatek, a mózg i jelita ci podziękują

Jednym z produktów, po który często sięgamy, jest serek wiejski. Jest on sprzymierzeńcem m.in. sportowców czy osób na diecie wysokobiałkowej. Chcąc jednak wycisnąć z niego jeszcze więcej korzyści dla organizmu, warto zmieszać go z pewnym dodatkiem, dzięki któremu stworzymy superfood. Sprawdź, z czym łączyć serek wiejski.

Serek wiejski w klasycznej i pełnotłustej wersji to częsty wybór. Ma on przyjemny kremowy smak i dobrą przyswajalność witamin. Możemy jednak sprawić, że jedzenie go, będzie jeszcze korzystniejsze dla naszego zdrowia, jeżeli dodamy do serka pewien dodatek. Co więcej, na takiej bazie, możemy przyrządzić pyszny sos, który idealnie nada się do potraw przygotowywanych na grillu.

Z czym łączyć serek wiejski? Ten duet to same korzyści dla organizmu

Wiele osób sięga na co dzień po serek wiejski. Chcąc jednak, by był on jeszcze korzystniejszy dla naszego organizmu, warto połączyć go z pewnym produktem, dzięki któremu stworzymy duet, będący prawdziwym superfoodem.

Mowa o orzechach włoskich. Mieszając je z serkiem wiejskim, sprawimy, że nie tylko będzie on obfitował w wapń oraz białko, ale także stanie się źródłem wielu cennych minerałów, witamin oraz kwasów omega-3. W dodatku zwiększymy wchłanianie witaminy A oraz D, które zawarte są w serku wiejskim.

Wobec tego połączenie serka i orzechów jest niezwykle korzystne dla organizmu. Wspomniany wapń oraz białko pochodzące z serka, wspierają pracę mięśni oraz kości. Dodatkowo zawiera on również naturalne kultury bakterii, wspierające równowagę mikroflory jelitowej. Orzechy z kolei bogate są w błonnik, który działa jak "pokarm" dla dobrych bakterii jelitowych, wspomagając trawienie i poprawiając pracę jelit.

Serek wiejski z orzechami włoskimi może być także połączeniem idealnym dla osób, które są na diecie redukcyjnej. Wynika to z tego, że białko z serka w połączeniu z błonnikiem oraz zdrowymi tłuszczami z orzechów włoskim, zapewni długotrwałe uczucie sytości, Pozwoli to zniwelować chęć na podjadanie pomiędzy posiłkami.

Czytaj również: Lekki i puszysty jak chmurka deser w mniej niż 30 minut. Dosłownie rozpływa się w ustach

Jak przygotować smaczny sos z serka wiejskiego? Ten przepis warto znać

Serek wiejski z orzechami sprawdzi się jako samodzielna przekąska. Możemy jednak stworzyć z tych składników, zmieszanych również z innymi produktami, pyszny sos, który sprawdzi się np. do grillowanych warzyw. Chcąc go zrobić, potrzebujemy:

  • 50 g orzechów włoskich,
  • 150 g serka wiejskiego,
  • 1 główkę czosnku,
  • 1 łyżkę oliwy,
  • 1 łyżeczkę soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • garść świeżych ulubionych ziół.

Pierwszym krokiem do zrobienia smacznego sosu z serka wiejskiego, jest upieczenie czosnku. W tym celu odcinamy górną część główki. Polewamy go łyżką oliwy, posypujemy solą i owijamy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około pół godziny.

Po upływie tego czasu wyjmujemy czosnek i odwijamy go z folii. Po ostygnięciu wyciskamy miękki miąższ do miseczki. Następnie na patelni prażymy orzechy włoskie, mieszając je co chwilę, by się nie przypaliły. Gdy zaczną wydawać przyjemny aromat, zdejmujemy je z patelni i po ostygnięciu mielimy na drobny proszek.

W miseczce mieszamy pieczony czosnek z orzechami, serkiem wiejskim i sokiem z cytryny. Całość przyprawiamy i dodajemy posiekane, świeże zioła.

Zobacz też:

​Ten sernik na zimno z truskawkami wygląda obłędnie. Smakuje jeszcze lepiej

Zamiast do kompotu, dodaj do...mięsa. Taki rabarbar to niebo w gębie

Zmieszaj i wrzuć do airfryera. Proste, tanie, szybkie i bardzo sycące śniadanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie | przekąski | dieta