Reklama
Reklama

Lekki i puszysty jak chmurka deser w mniej niż 30 minut. Dosłownie rozpływa się w ustach

Szukając deseru, którego przygotowanie nie sprawi, że będziemy musieli stać w kuchni przez wiele godzin, warto wypróbować przepis na domowe ptasie mleczko. To deser, który przypominać ma popularny i lubiany przez wiele osób słodki produkt. Podpowiadamy, jak go zrobić w domowym zaciszu.

Ten deser nie wymaga wiele pracy, wystarczy pół godziny przygotowywania, aby w naszej lodówce chłodził się pyszny przysmak. Domowe ptasie mleczko jest wyjątkowo puszyste i oblane smaczną polewą czekoladową. W dodatku przygotujemy je z popularnych i tanich składników, które dostaniemy w każdym sklepie.

Co zrobić, by domowe ptasie mleczko wyszło puszyste? Wypróbuj ten sposób

Przygotowując ptasie mleczko, musimy zastosować kilka zasad, dzięki którym nasz deser wyjdzie idealny. Przede wszystkim podstawą jest piana, powstająca z ubitych białek. Zanim jednak to zrobimy, należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem jajka przeznaczone do ubijania.

Następnie oddzielamy białka i podczas ubijania ich na sztywną pianę, stopniowo i powoli dodajemy cukier. Chcąc uzyskać efekt aksamitnego i puszystego deseru, warto dodatkowo połączyć białka z ubitą na sztywno śmietanką. Dzięki temu ptasie mleczko wyjdzie wyjątkowo smaczne. Dodatkowo warto puszystą masę utrwalić rozpuszczoną żelatyną. To właśnie jest sekret puszystości tego deseru.

Warto także zwrócić uwagę na to, z czego przygotowujemy polewę. Najlepiej sprawdzi się czekolada deserowa, która w przyjemny sposób przełamuje słodycz pianki.

Czytaj również: Szparagi ciągle wychodzą gorzkie? Wystarczy, że dodasz to do wody

Jak zrobić pyszne domowe ptasie mleczko? To prosty i niezawodny przepis

Do przyrządzenia domowego ptasiego mleczka nie potrzebujemy wielu składników. W dodatku wszystkie niezbędne produkty, bez trudu dostaniemy w większości sklepów. Oto, czego trzeba użyć, aby zrobić ten smaczny deser:

  • 4 białka jaj,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 łyżkę soku z cytryny.

Natomiast do przyrządzenia polewy, potrzebujemy:

  • 5 łyżek śmietanki 30 proc.,
  • 1 łyżkę żelatyny,
  • 100 g czekolady.

Pierwszym krokiem jest rozmieszanie żelatyny w małej ilości zimnej wody. W momencie, gdy już napęcznieje, podgrzewamy ją, aż się rozpuści, a następnie studzimy. W tym czasie ubijamy białka, w sposób wspomniany powyżej. Następnie mieszamy je z sokiem z cytryny. Ubijamy również schłodzoną śmietanę i łączymy ją z płynną żelatyną, a na koniec z pianą z białek.

Kolejnym krokiem jest wyłożenie prostokątnej blachy papierem do pieczenia. Przelewamy na nią piankową masę, równomiernie ją rozprowadzając. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby masa stężała.

Następnie przygotowujemy polewę. W tym celu żelatynę namaczamy w małej ilości wody i podgrzewamy do rozpuszczenia. Podgrzewamy także śmietankę i wrzucamy do niej pokruszoną czekoladę. W momencie, gdy uzyskamy już gładką masę, łączymy ją z płynną żelatyną. Tak przygotowaną polewą smarujemy wierzch deseru i odstawiamy do lodówki.

Zobacz też:

Wspomaga trawienie i poprawia metabolizm. Właśnie trwa na niego sezon

Znudziło ci się ciasto z rabarbarem? Zastąp je tym, a zniknie co do okruszka

​Carbonara nigdy więc się nie zważy. Wystarczy ten trik od włoskiego mistrza gotowania

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | ciasta bez pieczenia | przepisy