Reklama
Reklama

Szparagi ciągle wychodzą gorzkie? Wystarczy, że dodasz to do wody

Szparagi to warzywa, które cieszą się w ostatnich latach wciąż rosnącą popularnością. Chcąc jednak w pełni delektować się ich atutami, warto wiedzieć, jak je gotować, aby ich gorzki smak nie popsuł nam radości z jedzenia tych wiosennych warzyw. Okazuje się, że możemy pozbyć się problemu goryczki, dodając do wody pewien składnik. Sprawdź, jak gotować szparagi, aby były smaczne.

Sezon na szparagi w Polsce trwa od około połowy kwietnia do końca czerwca. To właśnie wtedy, możemy delektować się smakiem tych wyjątkowych warzyw. Często jednak doświadczenie to psuje nam pojawiający się gorzki posmak. Możemy jednak z łatwością się go pozbyć, dodając do wody używanej do gotowania warzyw, pewien prosty składnik.

Co sprawia, że szparagi są gorzkie? To częsta przyczyna

Często szparagi po spróbowaniu ich okazują się gorzkie. Goryczka, która się w nich znajduje, nie jest jednak przypadkowa. Warzywa te smakują tak ze względu na naturalne związki chemiczne, które mają za zadanie bronić je przed szkodnikami oraz chorobami. Jest to więc rozwiązanie, które ma zabezpieczyć rośliny.

Najczęściej gorzki posmak mają białe szparagi. Zdarza się jednak również, że także i zielone odmiany, potrafią mieć nieprzyjemny gorzki posmak, co może wynikać z błędów podczas uprawy czy przechowywania.

Co zrobić, aby szparagi podczas gotowania nie stawały się gorzkie? Dolej to do wody

Możemy jednak podczas gotowania szparagów wykonać kilka prostych kroków, dzięki którym nie będziemy musieli martwić się o ich gorzki posmak. Przede wszystkim należy sięgnąć po wysoki, ale wąski garnek, aby ustawić szparagi pionowo, by ich główki wystawały ponad powierzchnię wody. Są one na tyle delikatne, że ugotują się dzięki samej parze wodnej.

Następnie do garnka dodajemy łyżeczkę soli oraz szczyptę cukru. Dodatkowo, aby pozbyć się nieprzyjemnej goryczki, warto zastosować sprawdzony trik i dolać do wody 2 łyżki mleka. Pozwoli ono zneutralizować gorzki smak, dzięki czemu nasze szparagi będą znacznie łagodniejsze, a także bardziej kremowe w smaku.

Nie zapominajmy także dopilnować odpowiedniego czasu gotowania warzyw. Szparagi należy trzymać w wodzie nie dłużej niż przez około 6-8 minut, ponieważ po tym czasie staną się już za miękkie.

Czytaj również: To najlepszy tort na komunię. Goście ustawią się w kolejce po dokładkę

Czy szparagi należy obierać? Sprawdź, od czego to zależy

Wiele osób zastanawia się również czy szparagi należy obierać. Jest to zależne od ich koloru. W przypadku zielonych warzyw możemy pominąć ten krok, ponieważ wystarczy je dobrze umyć, a następnie odciąć twarde końcówki.

Natomiast w przypadku białych szparagów, musimy je obierać, ponieważ ich skórka może być włóknista. Wystarczy użyć do tego obieraczki do warzyw lub nożyka. Obieramy je od strony główki, kierując się w dół. Dzięki temu gorycz nie rozprowadzi się na całej długości warzyw.

Zobacz też:

Zapomnij o suchym mięsie z grilla. ​Ten przepis na marynatę do karkówki to złoto

Na Cyprze jedzą regularnie. W Polsce kupujemy rzadko, choć jest bardzo zdrowy

W PRL-u wszyscy się nią zajadali. Dziś rzadko ją wybieramy, choć jest zdrowsza od łososia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie | przekąski | warzywa