Reklama
Reklama

​Koniecznie zrób, póki trwa sezon na truskawki. Wystarczą 3 składniki

Każdy fan truskawek powinien chociaż raz w sezonie przygotować ten deser. Nie tylko jest łatwy do przyrządzenia, ale także zachwyci całą rodzinę — od najmłodszych po najstarszych jej członków. Poznaj przepis na leciutką piankę truskawkową z trzech składników, czyli idealny wiosenno-letnią słodkość.

Pianka truskawkowa — składniki

Maj to początek sezonu na truskawki, warto więc wykorzystać ten moment na przygotowanie ulubionych dań z tymi owocami w roli głównej. Jednak jeśli znudziły ci się ciasta z galaretką czy makaron albo chcesz spróbować czegoś nowego, mamy świetną propozycję dla całej rodziny. Do przygotowania pianki truskawkowej, bo o niej mowa, będziesz potrzebować:

  • 150 g cukru,
  • 180 ml wody,
  • 25 g żelatyny,
  • 500 g świeżych truskawek.

Jeśli chcesz, by twoja pianka truskawkowa była wegańska, wystarczy zamienić ją na agar-agar czy tapiokę.

Sprawdź również: Robisz to gotując szparagi? To dlatego są miękkie i bez smaku

Jak przygotować leciutką piankę truskawkową?

Truskawki dokładnie umyj, by pozbyć się wszelkich pestycydów — najlepiej wykorzystać sposób, o którym pisaliśmy w tym artykule. Odetnij szypułki i przełóż owoce do garnka. Następnie zasyp je cukrem oraz zalej wodą. Przestaw garnek na palnik i zagotuj. W międzyczasie w kubku w małej ilości wody rozpuść żelatynę, a następnie odstaw ją do napęcznienia. Do zagotowanych truskawek dodaj żelatynę i całość zblenduj. Masę owocową przetrzyj przez sito, a następnie zacznij miksować, by się napowietrzyła. Truskawki przelej do dużej formy lub małych pucharów i schłodź przez całą noc w lodówce. Smacznego!

Zobacz też:

Zapomnij o nijakiej pomidorówce. Wystarczy 1 dodatek, by smakowała lepiej, niż u babci

Deser z PRL-u pomaga zachować młodość. Zrobisz go z zaledwie 2 składników

Tak zrobisz najlepszą kruszonkę. Do drożdżówek z rabarbarem jak znalazł

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta bez pieczenia | owoce | przepisy