Reklama
Reklama

Robisz to gotując szparagi? To dlatego są miękkie i bez smaku

Na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej szparagów. Warzywa te nie dość, że zdrowe to mogą być również bardzo smaczne. Jednak wystarczy drobny błąd podczas gotowania, a staną się miękkie i pozbawione smaku. Podpowiadamy co zrobić, aby przygotować idealne szparagi.

Szparagi to warzywo, które można dodać do wielu dań. Pasuje zarówno do śniadań, jak i obiadów. Może je ugotować i dodać do mięsa lub przyrządzić na ich podstawie pyszną zupę, jednak, aby w pełni cieszyć się ich smakiem, warto wiedzieć, jak odpowiednio ugotować to warzywo. 

Obieranie szparagów — czy jest konieczne? 

Dużo zależy od rodzaju, zielone nie wymagają obierania, wystarczy, że oderwiemy lub odetniemy zdrętwiałe końcówki. Nie mają one grubej skórki, która wpływałaby na proces gotowania czy też smak. Nieco inaczej jest z białymi szparagami, te mają grubszą skórkę, którą warto ściągnąć obieraczką, tak jak w przypadku zielonych odrywamy również zdrętwiałą końcówkę. 

Sprawdź także: Połącz jogurt z kawą, gdy goście stoją pod drzwiami. Będą zachwyceni

Jak gotować szparagi? 

Większość osób po zakupie szparagów, odrywa końce i wrzuca warzywo do gotowania lub na grilla. Wydawać by się mogło, że jest to poprawne, jednak gotowanie ich w zbyt małym garnku lub za długo, może sprawić, że to smaczne warzywo mocno straci i będzie bardzo miękkie. 

Jak poprawnie ugotować szparagi? Przede wszystkim nie powinniśmy robić tego w bardzo niskim garnku. Najlepiej wybrać wysoki i gotować je pionowo — w taki sposób, aby główki wynurzały się ponad powierzchnię wody. To dobry sposób, ponieważ ta część jest bardzo delikatna i może się błyskawicznie rozgotować. Do ich ugotowania w zupełności wystarczy unosząca się para. 

W przypadku czasu potrzebnego na ugotowanie idealnych szparagów inaczej postępujmy w zależności od rodzaju. Zielone gotujemy od 4 do 10 minut (im grubsze łodyżki, tym czas będzie dłuższy). Mogę one mieć posmak goryczki, dlatego też do gotującej się wody, warto dodać szczyptę cukru, który to zniweluje. W przypadku białych szparagów czas ten jest nieco dłuższy i wynosi od 7 do 15 minut. 

Ugotowane szparagi powinno się odcedzić, wyjąć z garnka i przelać zimą wodą. To pozwoli na zachowanie ich koloru i zatrzymanie procesu gotowania. Dzięki temu będą także smaczniejsze. Ugotowane warzywo można podawać z rybami czy też z mięsem. 

Zobacz też:

Takiej kawy latte nie dostaniesz w żadnej kawiarni. Zrobisz ją łatwo w domu i zachwycisz przyjaciółki

Te placuszki robię w kilka minut na śniadanie. Wychodzą puszyste jak obłoczki

Kiedyś była daniem biedoty. Obecnie jedzą ją sami bogacze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | przepisy | zdrowe żywienie