Trwa sezon na to warzywo. Zrób z niego pyszną zupę krem
Nadszedł czas na wykorzystanie darów natury, jakimi są szparagi. Na ich bazie przygotujemy zupę krem, która będzie idealna na lekki obiad czy przystawkę przed uroczystym obiadem. Ma piękny, zielony kolor, wyśmienity smak i jest bardzo zdrowa. Sprawdź przepis to danie, a także właściwości zdrowotne tych sezonowych warzyw.
Szparagi pojawiają się w sklepach już w drugiej połowie kwietnia. Sezon na nie trwa do końca czerwca. Warto więc wykorzystać w kuchni te sezonowe warzywa, ponieważ mają wiele właściwości zdrowotnych. Zrobimy z nimi tartę, dodamy je do obiadu np. do zapiekanki z łososiem. Tym razem jednak przedstawiamy przepis na zupę ze szparagami o delikatnym, lekko słodkawym i świeżym smaku.
Na początek warto poznać właściwości zdrowotne szparagów. Otóż te sezonowe warzywa zawierają witaminy: A, E, C, K oraz te z grupy B, a także minerały, tj. potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor. Ponadto w swoim składzie mają duże ilości błonnika, dlatego wspierają zdrowie układu trawiennego i poprawiają perystaltykę jelit.
Szparagi są bogate w przeciwutleniacze, chroniące przed stresem oksydacyjnym i spowalniające procesy starzenia. Działają też moczopędnie, usuwając nadmiar płynów z organizmu. Asparagina zawarta w ich składzie wspiera funkcjonowanie nerek i pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu.
Te sezonowe warzywa można również traktować jak afrodyzjak. Fitoestrogeny wpływają na libido, a witaminy z grupy B wspierają produkcję hormonów płciowych.
Składniki:
- 500 g szparagów;
- 500 g wody;
- 100 g śmietany 30 proc.;
- 1 cebula;
- 10 g masła;
- 1 łyżeczka soku z cytryny;
- przyprawy: sól, pieprz wedle uznania;
- koperek do dekoracji.
Przygotowanie:
Żeby zrobić zupę ze szparagów, na początek kroimy cebulę w kostkę i dusimy ją 3 minuty na maśle. W tym czasie myjemy szparagi pod bieżącą wodą, odłamujemy ich końcówki, a pozostałą łodygę kroimy na mniejsze kawałki.
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Po zagotowaniu wrzucamy do niej cebulę i szparagi, zmniejszamy ogień i całość gotujemy przez 15 minut.
W kolejnym kroku dolewamy sok z cytryny i śmietanę (warto uprzednio ją zahartować), a także dosypujemy przyprawy wedle uznania. Na koniec blendujemy zupę na gładką masę - w ten sposób powstanie krem.
Warto przed podaniem spróbować zupę ze szparagów i w razie potrzeby jeszcze ją doprawić. Polecamy obsypanie kremu koperkiem. Wspaniale smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
Zobacz też:
To zdrowe ciasto zrobisz tylko z 4 składników. Możesz je jeść na okrągło na diecie
Połącz jogurt z kawą, gdy goście stoją pod drzwiami. Będą zachwyceni
Polakom kojarzy się z PRL-em. Teraz podbija świat jako eggspresso