Łosoś i szparagi w roli głównej. Prosty przepis, a smakuje jak w najdroższej restauracji
Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Warto wykorzystać te sezonowe warzywa i przyrządzić z nich różne dania wytrawne. Jedno z nich to zapiekanka z łososiem i szparagami. Przepis na nią jest bardzo prosty, a smak porównywalny do tego z najdroższych restauracji. Przygotuj ją na obiad, a twoja rodzina oniemieje z zachwytu.
Sezon na szparagi zaczyna się w połowie kwietnia i trwa do końca czerwca. W tym krótkim czasie warto przygotować danie ze szparagami i łososiem w roli głównej. Delikatna ryba w połączeniu ze świeżymi warzywami i delikatnym, kremowym sosem zachwyci każde podniebienie. Ta zapiekanka jest idealna na wiosenno-letnie dni.
Zapiekankę z łososiem i szparagami możemy przygotować na obiad lub kolację. Będzie alternatywą dla klasycznego makaronu z tą rybą.
Jakich składników potrzebujemy do przygotowania zapiekanki z łososiem i szparagami? Oto lista:
- 800 g fileta z łososia;
- 500 g szparagów;
- 300 ml śmietanki 30%;
- 100 ml mleka;
- 100 g parmezanu;
- 30 g bułki tartej;
- 25 g masła;
- 5 ml oliwy z oliwek;
- 1 czerwona cebula;
- 2 gałązki natki pietruszki;
- 1 ząbek czosnku;
- Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta gałki muszkatołowej.
Mieszankę ziół prowansalskich możemy zastąpić oregano, bazylią lub tymiankiem. Z kolei sos warto dodatkowo podlać białym winem. Dzięki niewielkiej ilości tego alkoholu uzyskamy wyrazisty smak dania.
Przygotowanie zapiekanki z łososiem i szparagami zaczynamy od wymieszania bułki tartej z 25 g parmezanu, który uprzednio ścieramy. Dodajemy też posiekaną natkę pietruszki.
W kolejnym kroku rozgrzewamy oliwę z oliwek i masło na patelni, która nadaje się do wstawienia do piekarnika. Na tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażamy do momentu zarumienienia.
Później wlewamy do przesmażonych warzyw śmietankę, mleko i resztę parmezanu. Te składniki doprowadzamy do wrzenia tak, aby powstał aksamitny sos. Doprawiamy go przyprawami.
Następnie myjemy szparagi, odcinamy im twarde końcówki i wkładamy sosu. Jeśli nie mieszczą się na patelni, to można przekroić je na pół. Na nie kładziemy filet z łososia, skórą do dołu.
Na koniec posypujemy wszystko bułką tartą, którą wymieszaliśmy z parmezanem i pietruszką. Zapiekankę z łososiem i szparagami pieczemy około 15 minut. Ryba musi się upiec, a bułka tarta zarumienić. To danie podajemy z makaronem i dowolną sałatką.
Zobacz też:
Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin
Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem
Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc