Reklama
Reklama

Łosoś i szparagi w roli głównej. Prosty przepis, a smakuje jak w najdroższej restauracji

Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Warto wykorzystać te sezonowe warzywa i przyrządzić z nich różne dania wytrawne. Jedno z nich to zapiekanka z łososiem i szparagami. Przepis na nią jest bardzo prosty, a smak porównywalny do tego z najdroższych restauracji. Przygotuj ją na obiad, a twoja rodzina oniemieje z zachwytu.

Sezon na szparagi zaczyna się w połowie kwietnia i trwa do końca czerwca. W tym krótkim czasie warto przygotować danie ze szparagami i łososiem w roli głównej. Delikatna ryba w połączeniu ze świeżymi warzywami i delikatnym, kremowym sosem zachwyci każde podniebienie. Ta zapiekanka jest idealna na wiosenno-letnie dni

Składniki na zapiekankę z łososiem i szparagami

Zapiekankę z łososiem i szparagami możemy przygotować na obiad lub kolację. Będzie alternatywą dla klasycznego makaronu z tą rybą. 

Jakich składników potrzebujemy do przygotowania zapiekanki z łososiem i szparagami? Oto lista:

  • 800 g fileta z łososia;
  • 500 g szparagów;
  • 300 ml śmietanki 30%;
  • 100 ml mleka;
  • 100 g parmezanu;
  • 30 g bułki tartej;
  • 25 g masła;
  • 5 ml oliwy z oliwek;
  • 1 czerwona cebula;
  • 2 gałązki natki pietruszki;
  • 1 ząbek czosnku;
  • Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta gałki muszkatołowej.

Mieszankę ziół prowansalskich możemy zastąpić oregano, bazylią lub tymiankiem. Z kolei sos warto dodatkowo podlać białym winem. Dzięki niewielkiej ilości tego alkoholu uzyskamy wyrazisty smak dania. 

Przepis na zapiekankę z łososiem i szparagami

Przygotowanie zapiekanki z łososiem i szparagami zaczynamy od wymieszania bułki tartej z 25 g parmezanu, który uprzednio ścieramy. Dodajemy też posiekaną natkę pietruszki.

W kolejnym kroku rozgrzewamy oliwę z oliwek i masło na patelni, która nadaje się do wstawienia do piekarnika. Na tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażamy do momentu zarumienienia. 

Później wlewamy do przesmażonych warzyw śmietankę, mleko i resztę parmezanu. Te składniki doprowadzamy do wrzenia tak, aby powstał aksamitny sos. Doprawiamy go przyprawami

Następnie myjemy szparagi, odcinamy im twarde końcówki i wkładamy sosu. Jeśli nie mieszczą się na patelni, to można przekroić je na pół. Na nie kładziemy filet z łososia, skórą do dołu. 

Na koniec posypujemy wszystko bułką tartą, którą wymieszaliśmy z parmezanem i pietruszką. Zapiekankę z łososiem i szparagami pieczemy około 15 minut. Ryba musi się upiec, a bułka tarta zarumienić. To danie podajemy z makaronem i dowolną sałatką

Zobacz też:

Taką sałatkę śledziową robi moja teściowa. Lepszej nie jadłam

Ta mąka jest najlepsza do pierogów. Wychodzą idealne

Uważaj, tak możesz zepsuć barszcz wigilijny. Pamiętaj, by nie dodać zbyt dużo

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe