Przyspiesza metabolizm i pomaga schudnąć. Wystarczy pół szklanki dziennie, by pozbyć się oponki
Odchudzanie to proces, który nie tylko zwykle jest długotrwały, ale także można go łatwo zaburzyć, gdy zapominamy o podstawach. Jednak oprócz nich warto zwrócić uwagę na to, jak można sobie ułatwić zrzucanie zbędnych kilogramów. Poznaj przepis na koktajl, który przyspieszy metabolizm i pomoże schudnąć.
Ostatnio pisaliśmy o kilku trikach Ewy Chodakowskiej, które pozwolą schudnąć pięć kilogramów w miesiąc, a przy tym nie narazić się na efekt jo-jo. Są to tak naprawdę podstawowe założenia, o których powinna pamiętać każda osoba chcąca zrzucić nadprogramowe kilogramy. Jeśli już wdrożymy w swoim życiu te podstawowe zasady odchudzania, możemy dołożyć elementy, które ten proces przyspieszą.
Podczas redukowania masy ciała warto przede wszystkim spożywać produkty pełnowartościowe, jednak nie powinniśmy całkowicie rezygnować np. z koktajli. Szczególnie jeśli mają tak wysokie właściwości zdrowotne i odchudzające. Do przygotowania koktajlu wspomagającego odchudzanie potrzebujemy:
- 4 suszone śliwki,
- płaska łyżeczka świeżo zmielonego siemienia lnianego,
- pół szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego,
- szczypta cynamonu.
Przygotowanie takiego napój jest niezwykle proste. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Taki koktajl świetnie wpłynie na pracę jelit, pomaga usuwać złogi z jelit, a także zapobiega zaparciom. Dzięki temu proces naszego odchudzania będzie znacznie skuteczniejszy.
Sprawdź również: Najlepsze jesienne ciasto. Z przepisu Ewy Wachowicz zawsze się udaje
Wiele osób podczas odchudzania zwraca zbyt dużą uwagę na zaawansowane wskaźniki i przygotowywanie wymyślnych dań, a zapomina o podstawach. Jeśli chcemy skutecznie zrzucić wagę i sprawić, że nie doświadczymy efektu jo-jo, powinniśmy zwrócić uwagę na... nawodnienie. Minimum w tym przypadku to 20 ml wody dziennie na każdy kilogram masy ciała. Jednak w trakcie odchudzania powinniśmy tę ilość zwiększyć do 30, a nawet 35 ml.
Zobacz też:
Zrób do kanapek zamiast pasty jajecznej. W PRL-u wszyscy się nią zajadali
Nie tylko ogórki. Te warzywa i owoce również można kisić
Moja babcia robiła je na każdą imprezę. Cała rodzina prosiła o dokładkę