Lekkie ciasto z kremem i owocami. Przepis idealny na Dzień Kobiet
Mówi się, że kobiety pochodzą z Wenus, a mężczyźni z Marsa. Wobec tego czy można przyrządzić lepszy deser na Dzień Kobiet niż ciasto Wenus? Nie tylko jego nazwa jest interesująca, ale i sam deser ma ciekawy smak, a równocześnie jest lekki i piankowy. Podpowiadamy, jak przyrządzić to smaczne ciasto, aby sprawić swojej ukochanej kobiecie nie lada niespodziankę.
8 marca to wyjątkowy dzień w kalendarzu, podczas którego mężczyźni przygotowują ważnym dla siebie paniom niespodzianki. Jednym z dobrych pomysłów na prezent jest samodzielne zrobienie smacznego deseru o wdzięcznej nazwie, czyli ciasta Wenus. Podpowiadamy, jak zrobić ten pyszny biszkopt na Dzień Kobiet.
Ciasto Wenus to delikatny, waniliowy biszkopt, który przełożony został grubą warstwą masy śmietankowo-serowej. Smaku dopełnia pyszny dżem oraz wiórki kokosowe. Dzięki temu deser nie jest za słodki, a kokosowo-śmietankowa nuta świetnie przełamana zostaje przez posmak owocowego dżemu. W dodatku ciasto to prezentuje się efektownie i zrobi wrażenie nie tylko w Dniu Kobiet.
Do jego przygotowania potrzebujemy następujących produktów - składniki na biszkopt:
- 80 g skrobi ziemniaczanej,
- 170 g cukru,
- pół łyżeczki aromatu waniliowego
- 7 jajek,
- 110 g mąki pszennej,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego.
Do zrobienia masy śmietankowo-serowej musimy przygotować:
- pół kilograma twarogu z wiaderka,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 500 ml śmietany 36%,
- 2 galaretki brzoskwiniowe,
- śmietan-fix.
Natomiast do przygotowania kokosowej posypki, niezbędne będzie:
- 2 łyżki masła,
- 1 szklanka wiórków kokosowych,
- 2 łyżki cukru.
Dodatkowo musimy wyposażyć się w:
- 1 słoik dżemu brzoskwiniowego.
Czytaj również: Najlepszy przepis na sernik z solonym karmelem. Wszyscy goście będą prosić o dokładkę
Po przygotowaniu wszystkich składników możemy przejść do robienia ciasta. Na początek zajmujemy się biszkoptem. W tym celu nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Dno blaszki o wymiarach 22 × 35 smarujemy tłuszczem albo wykładamy papierem. Następnie oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach. Równocześnie partiami dodajemy zwykły cukier oraz cukier waniliowy. Całość ubijamy do momentu, aż powstanie biała, gładka masa.
Wtedy to zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka, aromat waniliowy, olej oraz pozostałe sypkie składniki. Tak złączone produkty wykładamy na przygotowaną blachę i pieczemy przez około 40-45 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy i przekrajamy na pół, a jedną część ciasta umieszczamy w blaszce.
Następnie robimy masę śmietanowo-serową. Rozpuszczamy galaretki w 2,5 szklanki wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Kolejnym krokiem jest ubicie śmietany z cukrem i śmietan-fixem. Dodajemy zgęstniałe galaretki i miksujemy, aż obie masy gładko się połączą.
Następnym elementem, którym się zajmujemy, jest kokosowa posypka. Masło i cukier rozpuszczamy na patelni, dosypujemy wiórki kokosowe i prażymy. Mieszamy całość co jakiś czas do momentu, aż wiórki się zrumienią. Wtedy to zdejmujemy je z patelni i studzimy.
Na koniec wylewamy masę śmietanowo-serową na biszkopt, który był pozostawiony w blaszce do pieczenia. Na krem wykładamy kolejną warstwę biszkoptu, smarujemy go dżemem i posypujemy kokosową posypką. Ciasto wkładamy do lodówki na 3 godziny lub do momentu, gdy całkowicie stężeje masy.
Zobacz też:
Idealny sposób na makaronowe resztki. Nawet teściowa nie odważy się skrytykować
Jedz codziennie. Zmniejszysz problemy z pamięcią i ryzyko demencji