Reklama
Reklama

Lekkie ciasto z kremem i owocami. Przepis idealny na Dzień Kobiet

Mówi się, że kobiety pochodzą z Wenus, a mężczyźni z Marsa. Wobec tego czy można przyrządzić lepszy deser na Dzień Kobiet niż ciasto Wenus? Nie tylko jego nazwa jest interesująca, ale i sam deser ma ciekawy smak, a równocześnie jest lekki i piankowy. Podpowiadamy, jak przyrządzić to smaczne ciasto, aby sprawić swojej ukochanej kobiecie nie lada niespodziankę.

8 marca to wyjątkowy dzień w kalendarzu, podczas którego mężczyźni przygotowują ważnym dla siebie paniom niespodzianki. Jednym z dobrych pomysłów na prezent jest samodzielne zrobienie smacznego deseru o wdzięcznej nazwie, czyli ciasta Wenus. Podpowiadamy, jak zrobić ten pyszny biszkopt na Dzień Kobiet.

Co potrzebujemy, aby przygotować to smaczne ciasto?

Ciasto Wenus to delikatny, waniliowy biszkopt, który przełożony został grubą warstwą masy śmietankowo-serowej. Smaku dopełnia pyszny dżem oraz wiórki kokosowe. Dzięki temu deser nie jest za słodki, a kokosowo-śmietankowa nuta świetnie przełamana zostaje przez posmak owocowego dżemu. W dodatku ciasto to prezentuje się efektownie i zrobi wrażenie nie tylko w Dniu Kobiet.

Do jego przygotowania potrzebujemy następujących produktów - składniki na biszkopt:

  • 80 g skrobi ziemniaczanej,
  • 170 g cukru,
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego
  • jajek,
  • 110 g mąki pszennej,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego.

Do zrobienia masy śmietankowo-serowej musimy przygotować:

  • pół kilograma twarogu z wiaderka,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 500 ml śmietany 36%,
  • 2 galaretki brzoskwiniowe,
  • śmietan-fix.

Natomiast do przygotowania kokosowej posypki, niezbędne będzie:

  • 2 łyżki masła,
  • 1 szklanka wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki cukru.

Dodatkowo musimy wyposażyć się w:

  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego.

Czytaj również: Najlepszy przepis na sernik z solonym karmelem. Wszyscy goście będą prosić o dokładkę

Jak zrobić idealne ciasto na Dzień Kobiet?

Po przygotowaniu wszystkich składników możemy przejść do robienia ciasta. Na początek zajmujemy się biszkoptem. W tym celu nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Dno blaszki o wymiarach 22 × 35 smarujemy tłuszczem albo wykładamy papierem. Następnie oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach. Równocześnie partiami dodajemy zwykły cukier oraz cukier waniliowy. Całość ubijamy do momentu, aż powstanie biała, gładka masa.

Wtedy to zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka, aromat waniliowy, olej oraz pozostałe sypkie składniki. Tak złączone produkty wykładamy na przygotowaną blachę i pieczemy przez około 40-45 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy i przekrajamy na pół, a jedną część ciasta umieszczamy w blaszce.

Następnie robimy masę śmietanowo-serową. Rozpuszczamy galaretki w 2,5 szklanki wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Kolejnym krokiem jest ubicie śmietany z cukrem i śmietan-fixem. Dodajemy zgęstniałe galaretki i miksujemy, aż obie masy gładko się połączą.

Następnym elementem, którym się zajmujemy, jest kokosowa posypka. Masło i cukier rozpuszczamy na patelni, dosypujemy wiórki kokosowe i prażymy. Mieszamy całość co jakiś czas do momentu, aż wiórki się zrumienią. Wtedy to zdejmujemy je z patelni i studzimy.

Na koniec wylewamy masę śmietanowo-serową na biszkopt, który był pozostawiony w blaszce do pieczenia. Na krem wykładamy kolejną warstwę biszkoptu, smarujemy go dżemem i posypujemy kokosową posypką. Ciasto wkładamy do lodówki na 3 godziny lub do momentu, gdy całkowicie stężeje masy.

Zobacz też:

Nie tylko mięso. To warzywo z grilla będzie hitem każdej majówki

Smakują jak szarlotka z patelni. Szybkie i proste placuszki nie tylko dla dzieci

Ta zupa może zastąpić cały obiad. Jest smaczna i sycąca

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy