Reklama
Reklama

Babciny sposób na duszone kurki. Dzięki temu nie będą gorzkie

Kurki to dla grzybiarza jeden z najcenniejszych okazów. Jeśli chcemy je należycie przyrządzić, musimy jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach. Źle przygotowane i niesmaczne kurki mogą popsuć całą potrawę oraz nasz humor. Jeśli chcesz upewnić się, że kurki nie będą miały gorzkiego smaku, użyj tego jednego prostego triku.

Dobrze przygotowane kurki są przepyszne. Cieszą nas charakterystycznym aromatem oraz pięknym złotym wyglądem. Zapamiętaj ten jeden prosty trik, aby mieć pewność, że przyrządzenie kurek zawsze ci wyjdzie.

Zadbaj o korzystne towarzystwo dla kurek

Okazuje się, że niezwykle prosto jest uniknąć nieprzyjemnego gorzkiego posmaku, który często spotykany jest w potrawach z kurkami. Wystarczy sparować je z odpowiednimi składnikami. 

Przed dodaniem ich do potrawy upewnij się, że grzyby są dokładnie wyczyszczone i nie ma na nich piasku. Możesz to zrobić za pomocą miękkiej szczoteczki, która poradzi sobie z brudem, ale nie uszkodzi kurek.  Następnie przepłucz grzyby pod bieżącą wodą i przełóż do miski z zimną i osoloną wodą. Powinny się w niej moczyć przez co najmniej godzinę. Po tym czasie dokładnie je osusz.

Jeśli chcesz przejść do smażenia kurek, pamiętaj, aby unikać oliwy oraz oleju. Kurki powinny same smażyć się na patelni do momentu puszczenia soków. Możesz użyć łyżki masła, jeśli boisz się, że kurki się przypalą. Składniki, które zredukują gorzki smak kurek to cebula oraz śmietana. Dzięki nim  potrawa z dodatkiem grzybów będzie łagodna w smaku, a gorycz niewyczuwalna.

Jak pozbyć się goryczy z kurek? Klucz to gorąca woda

Okazuje się, że z gorzkim smakiem w przypadku kurek doskonale sprawdza się gorąca woda. Kurki przygotowane na parze są o wiele delikatniejsze od tych smażonych.

Jeśli chcemy zamrozić kurki na zimę, przed włożeniem ich do pojemników warto je zblanszować. Zanurzenie grzybów na kilka sekund w gorącej wodzie pomoże  skutecznie rozprawić się z ich goryczą. Warto również zapoznać się z szybkim sposobem na oczyszczenie kurek z piasku. 

 

Zobacz też:

​Gotujesz bób? Koniecznie użyj tego dodatku, by podkręcić kolor i smak

Fasolka szparagowa traci smak i chrupkość? Popełniasz ten błąd podczas gotowania

Najlepsze ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji. Zawsze się udają

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | grzyby