Reklama
Reklama

​Są jeszcze lepsze niż jagodzianki. Z tego przepisu robiła je moja babcia

Lato kojarzy nam się z pysznymi, lokalnymi owocami takimi jak jagody, a także cudownymi jagodziankami. Jednak czasem warto otworzyć się na nowe smaki, by poznać... coś jeszcze smaczniejszego. Sprawdź przepis na idealne bułeczki z malinami, który opracowała moja babcia, a na dobre zapomnisz o jagodziankach.

Składniki na bułeczki z malinami

Drożdżowe bułeczki z owocami to idealny dodatek do letniej kawy. Do przygotowania około 12 sztuk bułeczek z malinami będziesz potrzebować:

  • 11 g suchych drożdży,
  • 180 ml mleka,
  • 220 g cukru,
  • 260 g masła,
  • 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
  • 700 g malin,
  • 800 g mąki pszennej typ 650,
  • 8 żółtek,
  • białko jaja do posmarowania bułeczek.

W tym przepisie nie musisz doprowadzać produktów do temperatury pokojowej przed rozpoczęciem ich przygotowywania. Pamiętaj, by wcześniej dokładnie umyć i osuszyć maliny. Brak nadmiaru wody sprawi, że nadzienie będzie idealne.

Sprawdź również: To jeden z najzdrowszych owoców świata. Rośnie w Polsce, a mało kto o nim wie

Bułeczki z malinami — sposób przygotowania

Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego. W rondelku rozpuść 160 g masła w mleku. Do dużej miski przesiej 650 g mąki, dodaj 11 g suchych drożdży, 120 g cukru i 8 żółtek oraz lekko przestudzone roztopione masło z mlekiem. Ciasto wyrabiaj przez kilka minut do dokładnego połączenia się składników. Przykryj miskę folią spożywczą lub ściereczką i odstaw na około godzinę. Gdy ciasto wyrasta, przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp 100 g cukru, 100 g masła oraz 150 g mąki i całość utrzyj. Możesz włożyć kruszonkę do lodówki na czas przygotowania bułeczek z malinami.

Sprawdź również: Zapomnij o wyrabianiu ciasta drożdżowego. Szybki przepis od Ewy Wachowicz

Maliny dokładnie obtocz w skrobi ziemniaczanej. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 równych kawałków, każdy z nich rozwałkuj i ułóż na miseczce. Ten trik z miską sprawi, że będzie można włożyć do nich więcej nadzienia, a także łatwiej zlepić bułeczki. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na kilka minut do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Bułeczki z malinami posmaruj roztrzepanym białkiem jaja, posyp kruszonką i piecz w nagrzanym piekarniku przez 18 minut. Smacznego!

Zobacz też:

W PRL-u jedli ją wszyscy. Mało kto wie, że opóźnia starzenie się

Maślaki źle smakują? Zrób to przed wrzuceniem do zupy, a poczujesz różnicę

​Seniorzy powinni jeść go kilka razy w tygodniu. Niestety, wciąż jest mało popularny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy