Reklama
Reklama

Tych grzybów nie wolno suszyć. Mogą zaszkodzić zdrowiu

Grzyby cenione są za swój smak oraz prozdrowotne właściwości. Jednak zarówno przy ich zbieraniu, jak i przy ich obróbce musimy niezwykle uważać, ponieważ w tym przypadku, pomyłka może zakończyć się dla nas poważnymi problemami zdrowotnymi. Odnosi się to również do suszenia grzybów. Podpowiadamy, których gatunków nie powinno się suszyć oraz jak prawidłowo wykonywać ten proces.

Niektóre gatunki grzybów poddane procesowi suszenia mogą okazać się niezwykle niebezpieczne. Nie pomogą w tym nawet naturalne metody polegające na suszeniu grzybów na powietrzu, kiedy rozmieszcza się je na sznurach lub siatkach i pozostawia do wyschnięcia w cieniu i przewiewnym miejscu.

Czasem nie zadziałają też nowocześniejsze rozwiązania, na przykład wykorzystanie suszarek elektrycznych lub piekarnika. Czy sposób suszenia jest kluczowy w kontekście przydatności grzybów do spożycia, czy znaczenie mają zupełnie inne aspekty? Wyjaśniamy i podpowiadamy, których grzybów nie wolno suszyć.

Dlaczego niektórych grzybów nie można suszyć?

Niektóre gatunki grzybów nie nadają się do suszenia. Zdatne są wyłącznie te, które mają suchy kapelusz, na przykład prawdziwki, podgrzybki, koźlarze, czy rydze. Są też odmiany, których kapelusz powinien być pozbawiony skórki przed suszeniem. Dotyczy to maślaków.

Ze względu na te kwestie, nie powinno się suszyć grzybów z wilgotną skórą, a także odmian blaszkowatych. Nie zaleca się również suszenia kurek – ich smak po obróbce może stać się bardzo gorzki. Z kolei w przypadku kani, grzyby będą mdłe. Nie warto również suszyć opieńków, ponieważ mogą całkiem utracić swoje walory smakowe.

Czytaj również: Moja babcia nigdy nie moczy grzybów. Czyści je o wiele szybciej

Jakie odmiany grzybów są najlepsze do suszenia?

Do suszenia najlepiej będą nadawać się borowiki, podgrzybki, smardze i koźlarze. To dlatego, że nawet pomimo obróbki zachowają swoje walory smakowe. 

Dobrym wyborem będzie też zdecydowanie się na odmianę o dużym owocniku. W innym przypadku nieduże grzyby mogą niemal zniknąć po suszeniu.

Jak przygotować grzyby, żeby móc je bezpiecznie wysuszyć?

Na początku grzyby trzeba dokładnie oczyścić. Nie powinno się ich jednak od razu myć. Do pozbycia się brudu można wykorzystać miękką szmatkę. Trzeba nią przetrzeć owocniki i usunąć mech, igliwie, piasek, czy każde inne niepożądane elementy.

Ważne jest to, aby grzyb był w pełni zdrowy, nie miał robaków, czy nie był zaatakowany przez pleśń. W innym przypadku stanie się on niebezpieczny dla zdrowia. Niezdrowe może okazać się też spożywanie trzonków grzybów – szczególnie w przypadku starych okazów może zbierać się w nich pleśń lub robaki. Dlatego lepiej ich w ogóle nie suszyć.

Powszechnym sposobem na suszenie grzybów jest wykorzystanie piekarnika. Należy nagrzać komorę do 50°C i wyłożyć blachy papierem do pieczenia. Później pokrojone grzyby trzeba rozłożyć równomiernie i włożyć do piekarnika na około 4-7 godzin. 

Jak przechowywać suszone grzyby, aby zachowały swój smak?

Z racji tego, że suszenie grzybów jest dość czasochłonnym zajęciem, to warto zadbać o to, by nasz poświęcony na to czas nie został zmarnowany. Wobec tego musimy wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać suszone grzyby, aby ich walory smakowe nie uległy osłabieniu.

Najlepiej umieścić je w szklanym i równocześnie szczelnym pojemniku, takim jak słój z gumką. Tego typu pojemnik należy przechowywać w ciemnym miejscu, ponieważ grzyby wystawione na światło tracą swój smak.

Inną metodą jest trzymanie grzybów w metalowym i szczelnym pojemniku. Jego zaletą jest to, że już sam w sobie skutecznie chroni grzyby przed kontaktem ze światłem. Natomiast jeśli chodzi o przechowywanie suszonych grzybów w materiałowych woreczkach, to nie jest to polecana metoda.

Wynika to z tego, że woreczki tego typu nie są szczelne, co przyczynia się do wietrzenia grzybów. Co więcej, mogą się do nich przedostać się mole spożywcze, które bardzo lubią grzyby.


Zobacz też:

Twoje prześcieradła wyglądają na szare i zużyte? Tak w mig przywrócisz im śnieżną biel

Zamiast wrzucać do herbaty, wytrzyj nią brudną kuchenkę. Po 5 minutach będzie czysta jak łza

Tak wybierzesz najsłodsze pomarańcze. Jeden szczegół ma znaczenie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby | zdrowie