Reklama
Reklama

Dziwny grzyb w polskich lasach. Może zmieniać kolory i jest jadalny

Zbieranie grzybów to dla wielu Polaków ulubiana forma spędzania wolnego czasu. Wielu z nich wyczekuje z wytęsknieniem momentu, w którym lasy zaczną porastać dorodne okazy. W tym sezonie warto swoją uwagę skierować ku mniej znanym, lecz niezwykle interesującym gatunkom. Do takich z pewnością należy Lakówka Ametystowa. Warto więc wiedzieć, czy ten fioletowy grzyb należy do tych jadalnych.

Polskie lasy porasta wiele gatunków grzybów, które dzieli się na te jadalne oraz trujące. W wielu przypadkach różnica pomiędzy nimi jest niewielka, dlatego warto dokładnie studiować atlas grzybów. W tym sezonie swoją uwagę warto skierować na ciekawy i dość dziwny okaz o nazwie Lakówka Ametystowa. Jego barwa intryguje, lecz wzbudza również wątpliwości. Co więc warto wiedzieć o Lakówce Ametystowej?  

Lakówka ametystowa — grzyb o fioletowym kolorze

Lakówka Ametystowa (Laccaria amethystina) należy do rzadko spotykanych grzybów w polskich lasach. Kiedy jednak już ktoś się na niego natknie, okaz ten wzbudza ogromne zainteresowanie. Jest to niewielki grzyb sięgający od 5 do 10 centymetrów. Można go łatwo przeoczyć, choć jego barwa z pewnością wyróżnia się na tle ściółki leśnej.  

Należy do rodziny piestróweczkowatych. Średnica kapelusza waha się od 2 do 6 cm. Ten charakteryzuje się również płaskością lub lekkim wklęśnięciem. Krawędzie ma lekko pofałdowane. Co do blaszek, również są fioletowe. Rozmieszczone są dość rzadko i przyrastają do trzonu.  

To, co jednak w największym stopniu charakteryzuje ten okaz to kolor. Wyjątkowa fioletowa barwa zmienia się w zależności od wilgotności powietrza. Jest to wyjątkowe zjawisko wzbudzające ogromne zainteresowanie. Lakówka Ametystowa w czasie deszczu wyróżnia się ciemnofioletowym odcieniem, zaś podczas suszy staje się jasnofioletowa.  

Przeczytaj także: Lubisz zbierać grzyby? W tych regionach jest to zakazane

Czy Lakówka Ametystowa jest jadalna?  

Lakówkę Ametystową można najczęściej spotkać w lasach liściastych i mieszanych. Co ciekawe, czasami porasta również parki. Zazwyczaj największa szansa na natknięcie się na ten gatunek jest w sierpniu, wrześniu lub październiku. W zależności od warunków atmosferycznych może zacząć się pojawiać nawet i w lipcu.  

W tym miejscu pora odpowiedzieć na najczęściej pojawiające się pytanie, a mianowicie — czy Lakówka Ametystowa jest jadalna? Pomimo że gatunek ten nie zachęca do jedzenia swoją barwą to owszem, Lakówka Ametystowa jest jadalna. Nie jest jednak chętnie zbierana przez grzybiarzy i powodem tego najprawdopodobniej są niskie walory smakowe tego gatunku.  

Osoby, które jednak decydują się na zbieranie tego nietuzinkowego grzyba, powinny uważać, ponieważ Lakówka Ametystowa często mylona jest z innymi trującymi grzybami, takim jak Grzybówka Fioletowa oraz Strzępiak Ziemistoblaszkowy. To, co pomaga rozróżnić te gatunki to zapach.  

Warto pamiętać, że tak jak w przypadku każdego innego grzyba, tak i w sytuacji znalezienia Lakówki Ametystowej należy zachować ostrożność. Jeśli nie ma pewności, czy to aby na pewno ten gatunek, lepiej go nie zbierać. Bezpieczeństwo i troska o zdrowie powinny być zawsze priorytetem.  

Może cię zainteresować: Wystarczy minuta, by wyczyścić kurki. Będą jędrne i nie nasiąkną wodą

Zobacz też:

Tu rośnie najwięcej prawdziwków. Szukaj ich pod tymi drzewami

​Ta przyprawa została wycofana w USA. W Polsce jemy ją na potęgę

Więcej nie wyrzucisz fusów z kawy. Nadają się nie tylko do nawożenia roślin, ale też do sprzątania

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby