Dziwny grzyb w polskich lasach. Może zmieniać kolory i jest jadalny
Zbieranie grzybów to dla wielu Polaków ulubiana forma spędzania wolnego czasu. Wielu z nich wyczekuje z wytęsknieniem momentu, w którym lasy zaczną porastać dorodne okazy. W tym sezonie warto swoją uwagę skierować ku mniej znanym, lecz niezwykle interesującym gatunkom. Do takich z pewnością należy Lakówka Ametystowa. Warto więc wiedzieć, czy ten fioletowy grzyb należy do tych jadalnych.
Polskie lasy porasta wiele gatunków grzybów, które dzieli się na te jadalne oraz trujące. W wielu przypadkach różnica pomiędzy nimi jest niewielka, dlatego warto dokładnie studiować atlas grzybów. W tym sezonie swoją uwagę warto skierować na ciekawy i dość dziwny okaz o nazwie Lakówka Ametystowa. Jego barwa intryguje, lecz wzbudza również wątpliwości. Co więc warto wiedzieć o Lakówce Ametystowej?
Lakówka Ametystowa (Laccaria amethystina) należy do rzadko spotykanych grzybów w polskich lasach. Kiedy jednak już ktoś się na niego natknie, okaz ten wzbudza ogromne zainteresowanie. Jest to niewielki grzyb sięgający od 5 do 10 centymetrów. Można go łatwo przeoczyć, choć jego barwa z pewnością wyróżnia się na tle ściółki leśnej.
Należy do rodziny piestróweczkowatych. Średnica kapelusza waha się od 2 do 6 cm. Ten charakteryzuje się również płaskością lub lekkim wklęśnięciem. Krawędzie ma lekko pofałdowane. Co do blaszek, również są fioletowe. Rozmieszczone są dość rzadko i przyrastają do trzonu.
To, co jednak w największym stopniu charakteryzuje ten okaz to kolor. Wyjątkowa fioletowa barwa zmienia się w zależności od wilgotności powietrza. Jest to wyjątkowe zjawisko wzbudzające ogromne zainteresowanie. Lakówka Ametystowa w czasie deszczu wyróżnia się ciemnofioletowym odcieniem, zaś podczas suszy staje się jasnofioletowa.
Przeczytaj także: Lubisz zbierać grzyby? W tych regionach jest to zakazane
Lakówkę Ametystową można najczęściej spotkać w lasach liściastych i mieszanych. Co ciekawe, czasami porasta również parki. Zazwyczaj największa szansa na natknięcie się na ten gatunek jest w sierpniu, wrześniu lub październiku. W zależności od warunków atmosferycznych może zacząć się pojawiać nawet i w lipcu.
W tym miejscu pora odpowiedzieć na najczęściej pojawiające się pytanie, a mianowicie — czy Lakówka Ametystowa jest jadalna? Pomimo że gatunek ten nie zachęca do jedzenia swoją barwą to owszem, Lakówka Ametystowa jest jadalna. Nie jest jednak chętnie zbierana przez grzybiarzy i powodem tego najprawdopodobniej są niskie walory smakowe tego gatunku.
Osoby, które jednak decydują się na zbieranie tego nietuzinkowego grzyba, powinny uważać, ponieważ Lakówka Ametystowa często mylona jest z innymi trującymi grzybami, takim jak Grzybówka Fioletowa oraz Strzępiak Ziemistoblaszkowy. To, co pomaga rozróżnić te gatunki to zapach.
Warto pamiętać, że tak jak w przypadku każdego innego grzyba, tak i w sytuacji znalezienia Lakówki Ametystowej należy zachować ostrożność. Jeśli nie ma pewności, czy to aby na pewno ten gatunek, lepiej go nie zbierać. Bezpieczeństwo i troska o zdrowie powinny być zawsze priorytetem.
Może cię zainteresować: Wystarczy minuta, by wyczyścić kurki. Będą jędrne i nie nasiąkną wodą
Zobacz też:
Te znicze będą się paliły nawet tydzień. Wystarczy, że przed wyjściem na cmentarz zrobisz to
Pod żadnym pozorem nie wkładaj tych produktów do airfryera. Będzie do wyrzucenia
Kaloryfer wydaje takie dźwięki? Tak rozwiążesz problem bez wzywania hydraulika