Reklama
Reklama

Wystarczy minuta, by wyczyścić kurki. Będą jędrne i nie nasiąkną wodą

Sezon na kurki trwa w najlepsze. Te grzyby są bardzo pożądane przez grzybiarzy, jednak ich znalezienie to nie lada wyczyn. Gdy udamy się w odpowiednie miejsce i już zbierzemy kurki, to następnie należy odpowiednio je wyczyścić. Jak to zrobić? Sprawdź prosty, domowy sposób. Wystarczy minuta.

Grzybiarze wyruszają do lasu po kurki na przełomie czerwca i lipca. Zbierają je nie tylko dla hobby, ale również w celu przygotowania różnych, grzybowych dań. 

Z kurek możemy zrobić aksamitny sos zarówno do pieczeni, jak i makaronu. Wspaniale smakują także z omletem, a nawet przyrządzone samodzielnie z dodatkiem śmietany, cebuli, czosnku i przypraw. Zanim jednak usmażymy lub ugotujemy te grzyby, powinniśmy najpierw dokładnie je wyczyścić. Warto pamiętać o kilku zasadach związanych z ich czyszczeniem, aby nie straciły smaku i aromatu. 

Czy można myć kurki pod bieżącą wodą?

Wiele osób decyduje się na mycie kurek pod bieżącą wodą, jednak nie należy tego robić. Jedynie pieczarki możemy czyścić w ten sposób, ponieważ są chronione przez swój kapelusz. 

Pozostałych grzybów nie myjemy i nie moczymy ani pod zimną, ani pod bieżącą wodą. Przez to tracą zarówno swój smak, jak i aromat

Jak wyczyścić kurki? Trik z wodą i solą

Popularnym sposobem czyszczenia kurek jest ręczne pozbywanie się piasku, mchu, igieł i ziemi. W tym celu używamy pędzelka moczonego w oleju lub we wrzątku z solą. Ten trik pozwala na usunięcie zanieczyszczeń, jednak wymaga czasu. Czy można zrobić to szybciej?

Kurki można wyczyścić w minutę dzięki innej, prostej metodzie. Na początek musimy umieścić grzyby w dużej misce, posypać solą (około 1,5 łyżeczki) i zalać świeżo ugotowaną wodą. Następnie delikatnie ruszamy je łyżką, dzięki czemu wszelki osad opada na dno naczynia. Po chwili wyławiamy okazy łyżką cedzakową. Tę czynność możemy powtórzyć 2-3 razy. 

Jeśli zamierzamy gotować kurki, to nie musimy ich suszyć. W przypadku smażenia grzybów warto wyłożyć je na ręczniki papierowe. Polecamy też suszenie okazów suszarką do sałaty. 

Zobacz też:

Masz włączony wiatrak w sypialni? Zdziwisz się, jakie mogą być konsekwencje

​Już nigdy nie zrobisz tego z ryżem po ugotowaniu. Dietetyk ostrzega przed groźną bakterią

Dziwny grzyb w polskich lasach. Może zmieniać kolory i jest jadalny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki | domowe sposoby