Reklama
Reklama

​Te trujące grzyby łatwo pomylić z jadalnymi. Przyjrzyj się dwa razy, zanim zerwiesz

Szczyt sezonu na grzyby jeszcze przed nami, jednak już teraz w lasach zaczynają pojawiać się pierwsze okazy. Warto pamiętać, że w niektórych przypadkach różnice między grzybami jadalnymi a tymi trującymi są naprawdę niewielkie. Poznaj sześć par niezwykle podobnych do siebie grzybów, z których tylko jedne nadają się do jedzenia.

Jeśli uwielbiasz grzyby i grzybobranie, ale nie jesteś pewien, które okazy zbierać, a od których najlepiej odchodzić jak najdalej, to nic straconego. Przeczytaj nasz tekst o aplikacjach do zbierania grzybów i dowiedz się, dlaczego warto je zainstalować.

Borowik szlachetny oraz goryczak żółciowy

Te dwa grzyby wyglądają praktycznie tak samo, a różnią się jedynie kilkoma szczegółami... Przed zerwaniem borowika szlachetnego zwróć przede wszystkim uwagę na jego kapelusz — jest dość śliski. Warto także obejrzeć trzon grzyba, który w przypadku króla grzybów pokrywa wyraźnie biała siateczka. Goryczak żółciowy ma na kapeluszu delikatny meszek, a jego trzon tworzy brązowa siateczka. Jest także gorzki w smaku, ale warto wiedzieć, że się nim nie otrujemy.

Sprawdź również: Gdzie wyrzucasz opakowania po lekach? Wiele osób popełnia ten błąd

Czubajka kania oraz muchomor sromotnikowy

Kolejna para również jest niemal identyczna na pierwszy rzut oka, jednak wprawne oko zauważy kilka różnic. Przede wszystkim jadalna czubajka kania ma wyraźny garb na kapeluszu w kolorze brązowym. Ponadto bardzo łatwo w jej przypadku oderwać kapelusz od trzonu. Muchomor sromotnikowy ma przyrośnięty trzon do kapelusza i o wiele bardziej płaski kapelusz bez garba. Inaczej, niż w przypadku goryczaka żółciowego, zjedzenie muchomora sromotnikowego może skończyć się nawet śmiercią.

Sprawdź również: Nawadnia lepiej niż woda. Pij regularnie w czasie upałów

Kurka oraz lisówka pomarańczowa

Pieprznik jadalny, czyli popularna kurka, to jeden z najczęściej wybieranych przez Polaków grzybów. Już teraz możemy kupić pierwsze egzemplarze na bazarkach, w sklepach czy przy drogach. Warto jednak pamiętać, że są one niezwykle podobne do lisówki pomarańczowej. Jak je rozróżnić? Kurki mają sztywne, żółtopomarańczowe żeberka oraz krótki i przysadzisty trzonek. W przypadku lisówki pomarańczowej fałdy są cienkie i delikatne, a trzonek cienki i pomarańczowy. Jej zjedzenie najprawdopodobniej spowoduje zatrucie pokarmowe.

Sprawdź również: Muchy przestaną wlatywać do mieszkania. Wystarczy, że wypróbujesz ten sposób

Mleczaj rydz oraz mleczaj wełnianka

Rydze to jedne z najsmaczniejszych grzybów, które można znaleźć w polskich lasach. Mają wklęsłe kapelusze z zielono-pomarańczowymi kręgami, pomarańczowy miąższ, a także wycieka z nich pomarańczowy sok. Podobny do mleczaja rydza jest mleczaj wełnianka, który jest trujący i powoduje biegunkę, nudności oraz wymioty. Także ma wklęsły kapelusz, jednak znajdują się na nim wyraźnie ciemniejsze kręgi. Różnicę zauważymy także w miąższy oraz soku, który nie jest pomarańczowy a biały.

Sprawdź również: Nie wyrzucaj pustej tubki po paście do zębów. Zdziwisz się, jak możesz ją wykorzystać

Opieńka miodowa oraz maślanka wiązkowa

Opieńki to grzyby, które można spożywać po uprzedniej obróbce termicznej. Rosną w dużych kępach, mają miodowo-brązowe kapelusze oraz bladocielisty, kremowy miąższ. Podobne do nich są maślanki wiązkowe, które jednak mają bardziej intensywny kolor — siarkowożółty lub żółtozielonawy. Różnią się także blaszkami, które mają żółtozielonawy połysk, przekształcający się ciemnobrązowy, gdy dojrzeją. W smaku maślanki wiązkowe są niezwykle gorzkie, a ich spożycie może powodować kłopoty trawienne.

Sprawdź również: Jaką odmianę jabłek kupujesz? Te uważane są za najzdrowsze

Pieczarka polna oraz muchomor jadowity

Ostatnią parę tworzy popularna pieczarka oraz... muchomor jadowity. Wiele osób uważa, że różnice między tymi dwoma osobnikami są tak małe, że najlepiej kupować pieczarki w sklepie. Właściwie sprowadza się jedynie do blaszek, które u pieczarki polnej z czasem brązowieją, a u muchomora jadowitego zawsze są białe. Warto również pamiętać, że muchomor jadowity jest śmiertelnie trujący, a zawarta w nim toksyny — oligopeptydy — uszkadzają wątrobę.


Zobacz też:

Z wygody popełniasz ten błąd na stacji benzynowej? Dużo ryzykujesz

Nasącz tym ręcznik papierowy i umieść pod uszczelką. Zapomnisz o brzydkim zapachu z pralki

To najzdrowsza przyprawa świata. We Włoszech jest w każdym daniu, w Polsce mało popularna

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby