Reklama
Reklama

Tak szybko i skutecznie ususzysz grzyby. Nie stracą walorów smakowych ani aromatu

Suszone grzyby cieszą się nieustającą popularnością w kuchni, jako że są idealnym dodatkiem do wielu potraw. Są nie tylko smaczne, ale również pełne cennych wartości odżywczych, a ich dużą zaletą jest długi okres przechowywania. Trzeba je jednak wcześniej prawidłowo ususzyć. W łatwy sposób można to zrobić za pomocą domowego piekarnika. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Kiedy sezon na zbieranie grzybów rozpoczyna się w pełni, wraz z nim pojawia się zagwozdka, co zrobić ze znalezionymi grzybami. Można je zamarynować, zrobić pyszny sos lub ususzyć je. W tym celu nie trzeba od razu kupować profesjonalnych suszarek do grzybów, bo w łatwy sposób można to zrobić w piekarniku.   

Suszone grzyby — czy wszystkie się do tego nadają?  

Suszenie grzybów praktykowane jest już od dawna. Nie ma się co temu dziwić, ponieważ wraz ze smakiem grzyby w takiej formie niosą również cenne wartości odżywcze. Przede wszystkim są ważnym źródłem białka, błonnika, a także licznych witamin i minerałów, takich jak selen czy potas. Ponadto cechują się niską zawartością tłuszczu. Szczególnie polecane są osobom na dietach wegańskich bądź wegetariańskich, ponieważ są dobrym źródłem białka roślinnego.  

Suszone grzyby niosą ze sobą korzystny wpływ dla zdrowia, dlatego kiedy sezon na zbiory rozpoczyna się w pełni, z większości domów unosi się zapach suszu. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie gatunki grzybów nadają się do tego, aby je suszyć.  

Najlepiej sprawdzają się do tego gatunki, które cechują się zwartą konsystencją oraz niską zawartością wody. Wobec tego z pewnością do suszenia nie nadają się popularne kurki. Warto natomiast suszyć takie gatunki jak borowiki, podgrzybki, rydze czy koźlarze. Ususzone w prawidłowy sposób zachowują swój wyjątkowy aromat, którym można się cieszyć nawet kilka miesięcy po ich zebraniu.  

Zobacz także: Zbierz w czasie spaceru i zaparz. Herbata z tych liści to pogromca tłuszczu

Jak suszyć grzyby w piekarniku?  

Z dawnych czasów można pamiętać, kiedy to babcie suszyły grzyby na pełnych Słońca parapetach. Teraz na szczęście jest to o wiele prostsze i wcale nie chodzi tutaj o dedykowane do grzybów suszarki. Można to w prosty sposób zrobić z wykorzystaniem domowego piekarnika. 

Wcześniej należy jednak do tego odpowiednio przygotować grzyby. Mowa tu o dokładnym oczyszczeniu, a także pokrojeniu na mniejsze kawałki. Warto zwrócić uwagę na fakt, aby wszystkie grzyby miały podobną wielkość, dzięki czemu będą się równomiernie suszyć.  

W całym procesie suszenia kluczowymi aspektami jest temperatura oraz czas suszenia. Optymalne jest ustawienie piekarnika na temperaturę w granicy 50-60 st. C. Zbyt wysoka temperatura może sprawić, że grzyby, zamiast suszyć, będą się piec, co nie wpłynie pozytywnie na ich trwałość, a także właściwości.  

O czym jeszcze pamiętać podczas suszenia grzybów w piekarniku? Warto zadbać o staranne rozłożenie ich na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Odpowiednie odległości pomiędzy kawałkami grzybów zapewnią dobry przepływ powietrza. Podczas procesu suszenia koniecznie należy pamiętać o tym, aby pozostawić lekko uchylone drzwiczki od piekarnika, dzięki czemu powstająca wilgoć będzie mogła odparować.  

Zobacz też:

Cierpisz na bezsenność? Zastosuj tę metodę, a zaśniesz w kilka minut

Ta pora jest najlepsza na picie kawy. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego

Gdzie wyrzucić zużyte filtry do wody? Całe życie robiłeś to źle

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby