Reklama
Reklama

Mówią, że to grzyby dla leniwych. Zdziwisz się, gdzie możesz je znaleźć

Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Stosunkowo niedawno w polskich lasach zagościł nowy okaz, czyli borowik amerykański, znany również jako złotak wysmukły. Jego owocniki są łatwe do zidentyfikowania i bardzo smaczne. Gdzie można znaleźć ten okaz? Dlaczego zyskał miano grzyba dla leniwych? Odpowiadamy.

Złotak wysmukły jest podobny do borowika szlachetnego. Cechuje go czerwonobrązowy lub rudawy kapelusz, początkowo kulisty, a potem przybierający kształt parasola. 

W dotyku borowik amerykański jest matowy, suchy i gładki. Jego skórka wychodzi poza wewnętrzną stronę kapelusza, a na spodzie okazu występują jaskrawożółte lub zielonkawe rurki, a także podłużny, żółtawy trzon z bruzdami. Miąższ tego grzyba ma biały kolor, jednak znajdują się na nim żółtawe i różowawe przebarwienia. 

Po czym poznać borowika amerykańskiego?

Czasem możemy mieć wątpliwości, czy na pewno trafiliśmy na złotaka wysmukłego. Dla pewności warto zatem go rozciąć. Po nacięciu nie zmieni swojego koloru.

Tego grzyba rozpoznamy również po wysokości. Przy odpowiednich warunkach może osiągnąć nawet 25 cm, co sprawia, że wyróżnia się w lesie, na łące czy przy korycie rzeki.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Borowik ceglastopory jest jadalny: co to za grzyb, jak wygląda, gdzie występuje?

Gdzie można znaleźć borowika amerykańskiego?

Naturalnym obszarem występowania złotaka wysmukłego jest Ameryka Północna. Od 2011 roku grzybiarze zbierają go na Łotwie i Litwie. Nieco później pojawił się w innych rejonach Europy m.in. w Polsce.

Na tego grzyba można natrafić w regionie Morza Bałtyckiego, w okolicy wydm porośniętych sosnami. Spotkamy go także na wrzosowiskach i na Podlasiu.

Borowik amerykański zyskał miano grzyba dla leniwych, ponieważ bardzo łatwo go znaleźć. Wszystko dlatego, że tworzy rozległe skupiska, co ułatwia jego zbiór

Borowik amerykański w kuchni - zastosowanie i właściwości

Smak złotaka wysmukłego uznaje się za mniej wyraźny niż ten rodzimego prawdziwka albo podgrzybka. Jak wykorzystać ten okaz w kuchni?

Borowika amerykańskiego można zamarynować i wykorzystać do różnych potraw tj. farsze, zupy czy sosy. Zawiera niewiele wody, dlatego z powodzeniem można go suszyć. 

Złotak wysmukły, podobnie jak inne grzyby jadalne, zawiera cenne związki. W swoim składzie ma witaminy: A, B, C, E oraz minerały tj. fosfor, wapń, selen, magnez, jod.

Poza tym stanowi źródło białka, w tym aminokwasów egzogennych. Właśnie dlatego poleca się jego spożywanie wegetarianom i weganom.

Zobacz też:

​Dolej do kawy zamiast mleka. Przyspieszysz metabolizm i zrzucisz boczki

Jak mrozić koperek, by zachował świeżość? Pudełko po lodach to zły pomysł

Planujesz grzybobranie w czasie deszczu? Ekspert wyjaśnia, czy to ma sens

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby