Reklama
Reklama

Już nie herbata z cytryną. Moja rodzina pije ten napój jesienią i w ogóle nie choruje

Sezon na przeziębienia wciąż trwa. Zdecydowanie lepiej zapobiegać infekcjom niż później je leczyć. Właśnie dlatego podaję mojej rodzinie pewien rozgrzewający napój, który wzmacnia odporność sto razy lepiej niż herbata z cytryną. Zacznij go pić, a choroba cię nie tknie.

Twoja rodzina non stop choruje jesienią i zimą? W moim domu jesiennym w tym czasie stał się napar rozgrzewający, którego bazą są małe, czerwone owoce. Sezon na nie rozpoczął się we wrześniu i potrwa do listopada, choć ich suszoną wersję możesz kupić o każdej porze roku. To właśnie dzięki nim przeziębienie omija nas szerokim łukiem. 

Żurawina jako niezawodny owoc na przeziębienie

Owocem, który pomoże zwiększyć odporność, jest żurawina. Zawiera witaminy: A, C oraz te z grupy B, a także sole mineralne, tj. fosfor, magnez, potas, jod wapń. Stanowi zatem bombę witaminową zapobiegającą przeziębieniom, grypie oraz infekcjom górnych dróg oddechowych. 

Może też łagodzić przebieg choroby, jak również pomóc w zakażeniu jamy ustnej i gardła. Wszystko dzięki działaniu antybakteryjnemu i antyseptycznemu. 

Żurawina zasłynęła przede wszystkim z leczenia infekcji układu moczowego. Działa moczopędnie i pomaga przy zapaleniu pęcherzyka moczowego oraz cewki moczowej. 

Ten owoc ma w swoim składzie kwas cytrynowy, który ogranicza powstawanie kamieni szczawianowych. W związku z tym może wspierać profilaktykę kamicy nerkowej. 

Niezwykle cenną informacją jest również to, że żurawina stanowi źródło antyoksydantów, dlatego pomaga w obniżaniu poziomu "złego cholesterolu", a także ma zastosowanie w profilaktyce miażdżycy i chorób układu krwionośnego. 

Jak zrobić rozgrzewający napar z żurawiny?

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wypić samą żurawinę. Wówczas należy zalać jej świeże lub suszone owoce wrzącą wodą. Polecam jednak zrobienie rozgrzewającego naparu z dodatkami, dzięki którym zyska lepszy smak, ale też więcej właściwości zdrowotnych. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia rozgrzewającego naparu na przeziębienie? Oto lista na 4 porcje:

  • 500 g żurawiny;
  • 1 l wody;
  • 1 pomarańcza;
  • 1 laska cynamonu;
  • 3 łyżki miodu;
  • kilka goździków;
  • szczypta kurkumy

Żeby zrobić rozgrzewający napar, na początek zagotowuję wodę w garnku i wrzucam żurawinę. Całość gotuję przez 15-20 minut.

Po tym czasie dodaję pokrojoną w plastry pomarańczę, laskę cynamonu, goździki i kurkumę - wszystko gotuję jeszcze przez chwilę. Gdy napar lekko ostygnie, to dodaję miód. Na koniec przelewam go do 4 szklanek. 

Zobacz też:

Gdzie na grzyby na Dolnym Śląsku? Te lasy są pełne kurek i borowików

​Znicze będą się paliły nawet tydzień. Wystarczy, że przed wyjściem na cmentarz zrobisz to

​Pod żadnym pozorem nie wkładaj tych produktów do airfryera. Będzie do wyrzucenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie