Zrób to ekspresowe ciasto z jabłkami, a zapomnisz o tradycyjnej szarlotce
Jabłka używane są nie tylko do przetworów czy spożywania ich solo, ale i do pysznych wypieków. Wobec tego, jeżeli za chwilę mają pojawić się u nas goście, warto znać przepis na to ekspresowe ciasto z jabłkami, które przygotujemy w kilka z chwil z zaledwie paru składników, które zazwyczaj mamy w domu. Sprawdź, jak je zrobić.
Szukając inspiracji na prosty i szybki deser, warto zwrócić uwagę na przepis na ekspresowe ciasto z jabłkami. Jest ono niezwykle smaczne, a swoją wilgotną strukturę zawdzięcza zmianie jednego popularnego składnika na inny. Podpowiadamy, jak przygotować ten smaczny i łatwy deser.
Przepisów na ciasta z jabłkami jest naprawdę wiele. Nie powinno to dziwić, ponieważ jest to deser, który wykonamy szybko, a w dodatku składniki do niego nie są drogie i są łatwo dostępne. Co więcej, tego typu ciasto trafi w gust większości osób.
Jeśli jednak chcemy, aby nasz wypiek się wyróżniał, to warto, zamiast masła dodać do ciasta olej. Obfituje on w nienasycone kwasy tłuszczowe, a zwłaszcza w kwasy omega-3. Tak przygotowywany deser jest lżejszy i równocześnie bardziej wilgotny niż ten, który robiony jest na maśle. Dodatkowo ta metoda jest szybsza, ponieważ nie musimy rozpuszczać masła, tylko dodajemy od razu olej.
Czytaj również: Owoce opadają w cieście? Dzięki metodzie mojej babci pozostaną na powierzchni
Ekspresowe ciasto z jabłkami jest niezwykle łatwe do przygotowania. Nie zabierze nam ono dużo czasu, a dodatkowo do zrobienia go nie potrzebujemy wielu skomplikowanych produktów. Chcąc przygotować ten smaczny deser, musimy wyposażyć się w następujące składniki:
- 6 jajek,
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 kg jabłek,
- 1 łyżeczkę sody oczyszczonej,
- 3/4 szklanki oleju,
- cukier puder (ilość potrzebna do posypania ciasta),
- 3/4 szklanki cukru.
Po skompletowaniu wszystkich składników możemy przejść do przygotowywania naszego szybkiego ciasta z jabłkami. Na początek wbijamy jajka do miski i ubijamy je z cukrem do momentu, aż uzyskamy puszystą masę. Następnie do ubitych jajek, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oraz przesianą mąkę.
Wszystko razem delikatnie mieszamy i dolewamy olej oraz ponownie mieszamy. Kolejnym krokiem jest obranie jabłek i usunięcie ich gniazd nasiennych. Następnie kroimy je w ósemki i dodajemy do ciasta, znów mieszamy.
Formę do pieczenia o wymiarach 24 × 28 cm smarujemy tłuszczem. Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy je przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu ciasta możemy dodatkowo posypać je cukrem pudrem. Jeśli lubimy, to możemy także dodać nieco mielonego cynamonu, który świetnie komponuje się ze smakiem jabłek.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki