Reklama
Reklama

To ciasto zrobisz z popularnego napoju gazowanego. Goście będą pod wrażeniem

Coca-Cola to jeden z najpopularniejszych słodkich napojów, znanych na całym świecie. Choć jest przeznaczona głównie do picia, można ją z powodzeniem wykorzystać w wielu innych sytuacjach. Jedną z nich, ku zdziwieniu wielu osób, są... słodkie wypieki. Poznaj przepis na idealnie wilgotne ciasto z Coca-Coli.

Składniki na idealnie wilgotne ciasto z Coca-Coli

Wbrew pozorom ten popularny napój gazowany jest świetnym dodatkiem do... ciasta czekoladowego. Do przygotowania ciasta z Coca-Coli będziesz potrzebować:

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 110 g maślanki,
  • 2 duże jajka,
  • 240 g mąki,
  • 335 g masła,
  • 400 g cukru,
  • 480 g drobnego cukru,
  • 50 g kakao do pieczenia,
  • 660 ml Coca-Coli.

Pamiętaj, by jajka wyjąć wcześniej z lodówki, gdyż muszą być temperaturze pokojowej. Tak samo w przypadku masła — pokrój je w kostkę zaraz po wyjęciu z lodówki i pozostaw tak, aż będzie miękkie.

Sprawdź również: Są jeszcze lepsze niż jagodzianki. Z tego przepisu robiła je moja babcia

Idealnie wilgotne ciasto z Coca-Coli — sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę do pieczenia babki wysmaruj masłem. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Do rondla włóż 225 g masła, 25 g kakao oraz 330 ml Coca-Coli. Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Przelej do miski i dokładnie wymieszaj ciasto. W osobnej misce ubij ekstrakt waniliowy, maślankę i jajka. Wlej całość do ciasta i wszystko dokładnie mieszaj do połączenia się składników. Przelej ciasto do formy do pieczenia babki, wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 25-30 minut.

Sprawdź również: Tak miękkiego mięsa jeszcze nie jadłeś. Wystarczy, że dodasz do gulaszu 3 łyżki tego składnika

Gdy ciasto z Coca-Coli jest w piekarniku, w międzyczasie przygotuj polewę do ciasta. Do rondelka wlej 330 ml Coca-Coli i doprowadź ją do wrzenia. Po około 15 minutach, gdy płyn zredukuje się do około połowy szklanki, dodaj 110 g masła oraz 25 g kakao i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Zdejmij rondelek z palnika, wsyp drobny cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Upieczone ciasto z Coca-Coli wyjmij z formy i polej jeszcze ciepłą polewą. Smacznego!

Zobacz też:

​Jesienne tagliatelle z bakłażanem. Przepis prosto od sycylijskiej babci

Ten owoc to skarbnica zdrowia. Smakuje obłędnie, a Polacy traktują go jak ozdobę

​Na stołach w PRL był częściej niż schabowy. Dziś nikt o nim nie pamięta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy