Reklama
Reklama

​Tak miękkiego mięsa jeszcze nie jadłeś. Wystarczy, że dodasz do gulaszu 3 łyżki tego składnika

Miękkie, rozpływające się w ustach mięso to podstawa idealnego gulaszu, a także wielu innych potraw mięsnych. Jednak długie duszenie nie zawsze będzie rozwiązaniem, które doprowadzi nas do uzyskania odpowiedniej struktury mięsa. Poznaj ten jeden składnik, który sprawi, że twój gulasz, i każde inne mięso, będzie idealnie kruche.

Jakie mięso wybrać na gulasz?

Gulasz to tradycyjne danie kuchni środkowoeuropejskiej, szczególnie popularne na Węgrzech, ale również cenione w Polsce, Słowacji i Czechach. Jest to pożywne danie jednogarnkowe składające się głównie z mięsa i warzyw oraz doprawiane papryką, która nadaje mu charakterystyczny smak. Wśród dodawanych do gulaszu warzyw znajdziemy cebulę, paprykę, pomidory, a nawet ziemniaki, z kolei najważniejsze przyprawy w gulaszu to papryka, kminek, czosnek i majeranek. Należy jednak pamiętać, że najważniejszym elementem tego dania jest mięso.

Sprawdź również: To jeden z najzdrowszych owoców świata. Rośnie w Polsce, a mało kto o nim wie

Zatem jakie mięso wybrać do gulaszu? Najczęściej jest to wołowina, ale zdarza się również, że wykorzystywana do niego jest wieprzowina lub drób, a nawet jagnięcina. Jeśli zdecydujemy się na gulasz wołowy, najlepiej będzie postawić na łopatkę, mostek, pręgę lub udziec, z kolei z mięsa wieprzowego najlepiej nadającego się na gulasz, najlepiej postawić na łopatkę lub szynkę. Niektórzy przygotowują również gulasz z podrobów drobiowych, np. serc, wątróbek lub żołądków. Mogą one być dodatkiem do innego mięsa lub bazą gulaszu.

Sprawdź również: Zapomnij o wyrabianiu ciasta drożdżowego. Szybki przepis od Ewy Wachowicz

Dodaj 3 łyżki do gulaszu, a mięso będzie idealnie miękkie

Bez względu na to, czy zdecydujemy się na przygotowanie gulaszu z drobiu, wołowiny czy wieprzowiny, musimy zadbać, by nasze mięso było rozpływające się w ustach. W tym celu nie tylko trzeba je odpowiednio przyrządzić, ale także doprawić. Najlepiej w tym celu wykorzystać kwas, który zetnie białko, co nie pozwoli sokom wypłynąć z mięsa i sprawi, że będzie idealnie miękkie. Sposób jest niezwykle prosty — na rozgrzaną patelnię dodajemy mięso i podsmażamy z obu stron. Po tym czasie dodajemy 3 łyżki octu jabłkowego, przykrywamy patelnię, zmniejszamy gaz i czekamy, aż zapach octu przestanie być wyczuwalny. I gotowe!

Zobacz też:

​Seniorzy powinni jeść go kilka razy w tygodniu. Niestety, wciąż jest mało popularny

Te naleśniki biszkoptowe, to smak mojego dzieciństwa. Wychodzą jak u babci

Moja babcia często robiła pierogi z tym farszem. Są lepsze niż ruskie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania jednogarnkowe | obiady domowe | przepisy