Reklama
Reklama

Placuszki z borówkami są puszyste, jak chmurka. Wystarczy jedna rzecz, by nie opadały

Borówka amerykańska dostępna jest cały rok, ale właśnie teraz, gdy trwa na nią sezon, jest najsmaczniejsza. Warto więc wykorzystywać ją na wiele sposobów i przygotować z jej użyciem np. pyszne, idealnie puszyste pancakes. Podpowiadamy, jak je zrobić, aby były smaczne i wyrośnięte oraz co dodać, aby ich struktura była perfekcyjna

Pancakes to danie, które przypomina nasze tradycyjne naleśniki, jednak odróżnia je od nich kilka istotnych rzeczy. Pancakes są puszyste i wyrośnięte, dzięki czemu smakują naprawdę wyjątkowo. Jednak chcąc je przygotować, musimy wiedzieć, co zrobić, aby miały taką strukturę. Podpowiadamy, jak zrobić pancakes z borówkami.

Jak zrobić puszyste pancakes? Ten trik warto znać

Są osoby, które uważają, że pancakes to po prostu naleśniki, tylko różniące się nazwą. Jednak nie jest to prawdą, ponieważ są one oczywiście rodzajem placuszków, które składem przypominają doskonale znane nam naleśniki, jednak jest kilka kwestii, które je odróżniają.

Przede wszystkim pancakes mają inny wygląd. Są to małe, okrągłe placuszki, które powinny być wyrośnięte tak, jak racuchy. Oprócz tego w amerykańskich pancakes znajduje się maślanka, która używana jest w przepisie zamiast mleka.

Przygotowując samodzielnie pancakes i chcąc zrobić je tak, by były puszyste, musimy wypróbować poniższy trik z ubitymi białkami, równocześnie redukując ilość sody oczyszczonej. Dzięki temu nasze pancakes wyjdą pyszne i wyrośnięte.

Czytaj również: Ta ryba jest smaczna i ma mało ości. W Chorwacji jest hitem, a Polsce mało kto o niej słyszał

Jak przygotować pyszne amerykańskie pancakes z borówkami?

Sezon na borówki trwa w najlepsze, więc warto je wykorzystać do przygotowania pysznych pancakes. Borówki możemy użyć nie tylko do masy, ale i do udekorowania całego dania. Dzięki temu będzie ono nie tylko świeżo i soczyście smakowało, ale będzie również się świetnie prezentowało. Oto składniki niezbędne do przygotowania pysznych amerykańskich pancakes z borówkami:

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • szczypta soli,
  • garść borówek,
  • syrop klonowy.

Na początek wykonujemy krok, który pozwoli nam cieszyć się puszystymi pancakes, czyli oddzielamy żółtka od białek, a następnie białka ubijamy na sztywno, dodając do nich odrobinę soli. W innej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki suche - mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz cukier puder. Dodajemy do nich olej oraz maślankę i dokładnie mieszamy.

Następnie powoli i stopniowo dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy je łyżką. Kolejnym krokiem jest wrzucenie umytych i przekrojonych na pół borówek. Z tak przygotowanej masy, za pomocą chochelki, tworzymy niewielkie porcje. Smażymy je na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.

Pancakes smażymy z obu stron na złocisty kolor. Możemy podawać je z syropem klonowym oraz udekorować pozostałymi borówkami.

Zobacz też:

Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków

Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu

​Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania