Owoce opadają w cieście? Dzięki metodzie mojej babci pozostaną na powierzchni
Lato to czas kojarzący nam się głównie z owocami. Chcąc korzystać z tego dobrodziejstwa, wykorzystujemy je na różne sposoby, między innymi tworząc pyszne wypieki z ich udziałem. Często jednak podczas pieczenia ciasta, owoce opadają na dno. Na szczęście wiemy, co zrobić, aby tak się nie działo. Podpowiadamy, jak zapobiec opadaniu owoców w cieście.
Ciasta ze świeżymi owocami to smak kojarzący nam się z latem. Jednak często podczas pieczenia pojawia się problem, jakim jest opadanie owoców w cieście. Na szczęście możemy tego uniknąć, stosując sprawdzone od pokoleń sposoby, dzięki którym nasz wypiek będzie idealny. Sprawdź, jak zapobiegać opadaniu owoców w cieście.
W przypadku, gdy przygotowywane przez nas ciasto jest rzadkie, to owoce będą potrzebowały podparcia, aby mogły się utrzymać w masie. Jeśli o to nie zadbamy, to wszystko opadnie na dno. Wobec tego rozpoczynając przygotowywanie deseru, weźmy najpierw pod uwagę grubość ciasta oraz to, jak ciężkie lub mokre będą dodawane owoce.
Chcąc je wesprzeć, powinniśmy najpierw je odcisnąć z nadmiaru wody. Następnie tak przygotowane owoce obtaczamy w cienkiej warstwie mąki lub skrobi kukurydzianej. W tym przypadku wystarczy zaledwie kilka łyżek produktu.
Innym sposobem jest użycie sita do obsypania owoców. Dzięki temu stworzymy cienką i jednolitą warstwę, która będzie barierą pomiędzy ciastem a sokiem z owoców. Taka mączna powłoka wchłonie również wilgoć, tym samym zapobiegając ześlizgnięciu się owoców na dno.
Natomiast w przypadku większych owoców, takich jak jabłka, gruszki, ananasy czy truskawki, główną przyczyną tego, że opadają w cieście, jest oczywiście ich rozmiar. Wobec tego warto po prostu pokroić je na mniejsze części. Dzięki temu owoce nie tylko będą lżejsze, ale również będą zawierały mniej płynu, co pozwoli pozostać im na swoim miejscu.
Czytaj również: W PRL-u jedli ją wszyscy. Tak wykorzystasz w kuchni zapomnianą bombę witaminową
Istnieją również inne czynniki, które wpływają na opadanie owoców w cieście. Warto więc wiedzieć, co jeszcze możemy zrobić, aby temu zapobiec. Jedną z prostych czynności, która ma znaczenie, jest dodanie owoców na samym końcu, ponieważ jeśli włożymy je na początku, to mają one większą szansę na to, że opadną na dno podczas mieszania oraz pieczenia. Wobec tego najlepiej zrobić to dopiero przed samym włożeniem ciasta do piekarnika.
Oprócz tego, jeśli mamy taką możliwość, to używajmy gęstego ciasta, które ma zdolność do utrzymywania owoców na swoim miejscu. Możemy użyć do tego przepisu, który zawiera większą ilość mąki lub dodać więcej składników wiążących, takich jak masło czy jajka.
Pamiętajmy również o odpowiednim przygotowaniu owoców, zanim dodamy je do ciasta. Muszą być one dokładnie umyte oraz osuszone. Należy także usunąć gniazda nasienne, szypułki oraz pestki. W przypadku, gdy stosujemy mrożone owoce, to upewnijmy się, że są one całkiem rozmrożone i odsączone z wody.
Nie bez znaczenia jest także temperatura pieczenia. Jeżeli będzie ona zbyt wysoka, to przyczyni się do szybkiego opadania owoców. Wobec tego ciasto tego typu należy piec w umiarkowanej temperaturze. Dzięki temu upiecze się ono równomiernie, a owoce pozostaną na wierzchu.
Zobacz też:
Biorę czerstwy chleb i zalewam. Po usmażeniu mam smaczny deser dla całej rodziny
To ciasto bez pieczenia zrobisz w kwadrans. Potrzebujesz tylko 5 składników
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę