Gdzie najlepiej trzymać jajka? Gessler twierdzi, że wcale nie w lodówce
Jajka najczęściej trzymamy w lodówce, chcąc wydłużyć ich świeżość i zdatność do spożycia. Czy przechowywanie jajek poza lodówką jest w ogóle możliwe? Okazuje się, że tak, a sposób ten zachwala nawet Lara Gessler. Sprawdź, jakie są zalety takiego postępowania i jakie warunki trzeba spełnić, by było to bezpieczne.
Lara Gessler to restauratorka, socjolożka, osobowość medialna i autorka książek kulinarnych. Jest córką popularnej, polskiej restauratorki i osobowości telewizyjnej, Magdy Gessler.
Młoda kobieta wywołała niemałe zamieszanie, gdy w programie "Rogalska Show" zdradziła, iż trzyma jajka poza lodówką. Dla wielu osób jest to do nie do pomyślenia. Jakie są plusy przetrzymywania jajek poza tym urządzeniem?
Trzymanie jajek w lodówce dla wielu osób jest czymś tak normalnym, że nawet nie zwracają na to uwagi. Uważa się, że to świetny sposób na przedłużenie ich trwałości. Dzięki odpowiednio niskiej temperaturze zachowują dłużej świeżość. Lara Gessler zdradziła jednak w programie "Rogalska Show", że sama przechowuje jajka poza lodówką.
Jej zdaniem to doskonała metoda, by były delikatniejsze po obróbce cieplnej. Ma to być sposób na delikatniejszą jajecznicę i smaczniejsze jajko na miękko. To ugotowane z jajka wyciągniętego z lodówki jej zdaniem będzie miało zawsze gumowe białko.
Czytaj też: Tak szybko sprawdzisz, które grzyby są robaczywe. Nie musisz ich nawet kroić
Dla wielu widzów słowa Lary Gessler, dotyczące przechowywania jajek, były dość zaskakujące. Warto wiedzieć, że choć porada gwiazdy trafi do przekonania niektórych osób, przechowywanie jajek w lodówce nie jest dla nich szkodliwe. Lepiej jednak nie układać ich na drzwiach urządzenia, ponieważ zmiana temperatur przy otwieraniu i zamykaniu drzwi lodówki może negatywnie wpłynąć na ich świeżość. Wystarczy kilka minut przed użyciem wyjąć jajka z urządzenia, by się ogrzały i uzyskały temperaturę pokojową.
Jajka można z powodzeniem przechowywać poza lodówką, jednak miejsce musi być zacienione, a panująca w nim temperatura powinna być stała i nie przekraczać 20 stopni Celsjusza. Jajka przechowywane w temperaturze między 5 a 8 stopni Celsjusza, powinny zachować świeżość przez 5 tygodni. Zaleca się jednak je spożyć do 28 dni od zniesienia. Jajka przechowywane poza lodówką najlepiej spożyć w przeciągu tygodnia (jaja wiejskie) lub dwóch tygodni (jaja sklepowe). Już po około 5 dniach ich jakość zacznie się jednak pogarszać — warto mieć tego świadomość.
Zobacz też:
Tak wyczyścisz nawet najbrudniejszą szufladę pralki. Wystarczą 2 składniki
Zapomnij o skrobaniu szyb. Wystarczą te 2 składniki za grosze
Teściowa sieka na kawałki i kładzie na szafce nocnej. To dziwne, ale skuteczne