W PRL-u jedli ją wszyscy. Tak wykorzystasz w kuchni zapomnianą bombę witaminową
Kalarepa największą popularnością cieszyła się w okresie PRL-u. Teraz jest nieco zapomnianym warzywem. Jednak warto zwrócić na nią swoją uwagę, bo nie tylko jest bardzo zdrowa i smaczna, ale i może mieć wiele zastosowań w kuchni, dzięki czemu z łatwością wprowadzimy ją do codziennego jadłospisu. Podpowiadamy, jakie przepisy z kalarepą warto znać.
Kalarepa jest rośliną o zwartym i kulistym kształcie, a swoim wyglądem przypomina mniejszą wersję kapusty lub rzepy. Jej barwa waha się od jasnej zieleni po głęboki fiolet. Natomiast wnętrze kalarepy niezależnie od jej koloru zewnętrznego, zawsze jest jasnozielone. Oprócz tego jest ono smacznie chrupiące oraz soczyste. Dzięki temu można to warzywo wykorzystać na wiele sposobów. Poznaj sprawdzone przepisy z kalarepą.
Kalarepa znana jest także jako kapusta warzywna. Jest to wyjątkowe, smaczne i zdrowe warzywo, które przybyło do naszego kraju już pod koniec XVIII wieku. Znane jest ono nie tylko ze swojego wyjątkowego smaku, ale także z prozdrowotnych właściwości.
Kalarepa jest warzywem niskokalorycznym, obfitującym minerały. Stanowi również świetne źródło błonnika, wspierającego trawienie oraz ułatwiającego utrzymanie prawidłowej wagi. Co więcej, kalarepa jest prawdziwą bombą witaminową. Zawiera witaminę C, K, A oraz B. Dodatkowo znajdziemy w niej potas, żelazo, magnez i wapń.
Co więcej, kalarepa obfituje w przeciwutleniacze, które pomagają uchronić komórki przed uszkodzeniami, równocześnie wspierając walkę z wolnymi rodnikami. Spożywanie tego warzywa pozytywnie wpływa na krzepliwość krwi, zdrowie skóry i oczu, a także działa moczopędnie. Dzięki temu kalarepa pomaga zlikwidować nadmiar wody z organizmu oraz przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi.
Zaletą kalarepy jest także to, że możemy nie tylko spożywać ją solo, ale i przygotować z niej wiele smacznych potraw. Przedstawiamy nasze propozycje na wykorzystanie tego zdrowego warzywa.
Czytaj również: Ta ryba jest smaczna i ma mało ości. W Chorwacji jest hitem, a Polsce mało kto o niej słyszał
Pierwszym pomysłem na smaczne wykorzystanie kalarepy jest przygotowanie z niej odżywczej sałatki. Wystarczy nam do tego zaledwie kilka składników, aby móc cieszyć się pyszną i przede wszystkim bardzo zdrową sałatką. Oto niezbędne produkty:
- 1 kalarepa,
- 2 marchewki,
- 1 jabłko,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz.
Pierwszym krokiem jest obranie kalarepy, jabłka oraz marchewki. Następnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Do startych składników dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Całość dokładnie mieszamy i gotowe. Szybka, prosta, smaczna i zdrowa sałatka może być samodzielną przekąską lub dodatkiem do obiadu.
Z tego samego warzywa możemy również przygotować pyszny obiad. Wystarczy, że będziemy znać przepis na zupę krem z kalarepy. Dzięki temu zrobimy smaczne danie, które nasyci i doda naszemu organizmowi witalności. Będziemy potrzebowali do tego następujących składników:
- 2 kalarepy,
- 1 ziemniak,
- 1 cebula,
- sól,
- pieprz,
- 1 ząbek czosnku,
- szczypiorek lub koperek,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 2 łyżki śmietany.
Przygotowanie zupy zaczynamy od obrania ziemniaka i kalarepy oraz pokrojenia ich w kostkę. Następnie obieramy cebulę oraz czosnek i drobno je siekamy. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie w garnku odrobiny oliwy i podsmażenie na niej czosnku oraz cebuli.
Dodajemy kalarepę oraz ziemniaka, a całość zalewamy bulionem warzywnym. Zupę gotujemy na średnim ogniu przez około 20 minut, do momentu, aż warzywa zmiękną. Następnie miksujemy całość na gładki krem za pomocą blendera i dodajemy śmietanę oraz sól i pieprz. Podając zupę, dekorujemy ją szczypiorkiem lub koperkiem.
Innym ciekawym pomysłem na wykorzystanie kalarepy jest przygotowanie jej w wersji faszerowanej. Do tego wystarczą nam:
- 3 kalarepy,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 ząbek czosnku,
- 200 g mielonego mięsa,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- ulubione przyprawy,
- 1 jajko.
Pierwszym krokiem jest obranie kalarepy, a także odcięcie jej górnej części i wydrążenie środka. Pozostawiamy ścianki o grubości około 1 cm. Następnie obieramy marchewkę, czosnek oraz cebulę i drobno je siekamy. Podsmażamy je na patelni i dodajemy do nich mielone mięso.
Kolejnym krokiem jest dodanie posiekanego miąższu z kalarepy, jajka, bułki tartej i ulubionych przypraw. Całość dokładnie mieszamy i wypełniamy nią wydrążone kalarepy. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym, podlewamy małą ilością wody i przykrywamy folią aluminiową. Tak przygotowane kalarepy pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 40 minut.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki