Rozgrzewający obiad na Wszystkich Świętych. Bez długiego stania przy garach
Nie chcesz spędzać wielu godzin w kuchni na przygotowywaniu obiadu na Wszystkich Świętych? W takim razie zrób dzień wcześniej szybką potrawę, którą można łatwo podgrzać. Niesamowicie syci, rozgrzewa i smakuje wszystkim - to idealna propozycja na rodzinny obiad po wizycie na cmentarzach.
Na Wszystkich Świętych wiele osób spotka się z rodziną nie tylko na cmentarzu, ale także w domu. Już teraz planują menu na rodzinny obiad i poczęstunek. Warto postawić na jednogarnkowe dania, których przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Przedstawiamy przepis na przepyszny gulasz z indyka z warzywami.
Gulasz z indyka z warzywami to niezwykle syte i aromatyczne danie. Przede wszystkim przemycamy w nim dużo warzyw, które nadają mu świeżości i głębi smaku. To idealny kompromis między comfort foodem, a czymś naprawdę pożywnym.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia gulaszu z warzywami? Oto dokładna lista:
- 500 g filetu z piersi kurczaka lub indyka;
- 500 g przecieru pomidorowego typu passata;
- 100 g wody;
- 3 marchewki;
- 3 ogórki kiszone;
- 2 pietruszki;
- 2 papryki;
- 2 cebule;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 ziarna ziela angielskiego;
- 1 liść laurowy, suszony;
- 2 łyżeczki papryki słodkiej;
- 1 łyżeczka soli;
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich;
- 1/2 łyżeczki cukru;
- 1/4 łyżeczki pieprzu;
- 1/4 łyżeczki cynamonu;
- olej do smażenia.
Żeby zrobić gulasz z indyka z warzywami, na początek kroimy mięso w kostkę i wrzucamy je do garnka z rozgrzanym olejem. Obsmażamy na rumiano z każdej strony i przekładamy na talerz.
Do tego samego naczynia wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pietruszkę. Całość smażymy kilka minut do momentu, aż warzywa zarumienią się i lekko zmiękną.
Potem dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz ogórki kiszone. Warzywa podsmażamy jeszcze chwilę.
W kolejnym kroku dorzucamy do garnka zarumienione mięso, dolewamy przecier, wodę i dosypujemy wszystkie przyprawy. Wszystko raz mieszamy, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy gulasz na małym ogniu około 30 minut. Indyk powinien być miękki, a sos gęsty. Na koniec możemy doprawić go jeszcze raz solą i pieprzem do smaku.
Gulasz z indyka z warzywami smakuje wspaniale z kluskami na parze albo knedlem. Z powodzeniem możemy podawać go z kopytkami, kluskami śląskimi czy nawet z plackami ziemniaczanymi.
W szybszej wersji polecamy serwować tę potrawę z ziemniakami, ryżem bądź makaronem. Warto jeść ją tak jak bigos - z pajdą świeżego chleba.
Zobacz też:
To ciasto robi się w moim domu na Wszystkich Świętych od lat. Wychodzi palce lizać
To warzywo to bomba witaminowa. Dodaj do sałatki lub zjedz zamiast ziemniaków
Seniorzy powinni jeść regularnie. Poprawia odporność i opóźnia starzenie się