Tak chrupiących placków ziemniaczanych jeszcze nie jadłeś. Wystarczy, że dodasz do nich ten składnik
Placki ziemniaczane to stały bywalec w wielu polskich domach. To popularne danie można podawać solo lub z licznymi dodatkami. Idealnie usmażone placki powinny być złociste i chrupiące z zewnątrz, ale jednocześnie miękkie w środku. Niestety nie zawsze finalny efekt taki jest. Dobrze więc poznać prosty sposób, dzięki któremu twoje placki ziemniaczane już zawsze będą chrupiące. Wystarczy, że sięgniesz po odrobinę popularnego produktu.
Idealnie chrupiące placki ziemniaczane to kulinarny majstersztyk, który jest marzeniem niejednej pani domu. Niestety zdarza się, że pomimo najszczerszych starań placki i tak wychodzą ciężkie, miękkie i nasączone tłuszczem ze smażenia. Czy można coś na to zaradzić? Oczywiście, że tak i to w dodatku z pomocą prostego triku, który był już dobrze znany naszym babciom.
Placki ziemniaczane chętnie podawane są zarówno na wytrwanie, jak i na słodko. To zawsze dobry pomysł na obiad, z którego ucieszą się dorośli i dzieci. Są jednak w pełni smakowitą i satysfakcjonującą potrawą, kiedy wyjdą idealnie złociste i chrupkie. Aby tak się stało, podczas przygotowań koniecznie należy unikać kilku błędów.
Do najczęstszych należy nieodpowiedni rodzaj ziemniaków i nadmiar zawartej w nich wody, zbyt gruba warstwa masy ziemniaczanej podczas smażenia, a także smażenie placków na niewystarczająco gorącym tłuszczu. Przez to finalne placki się rozpadają, są miękkie, a także ciężkostrawne, gdyż są nadmiernie nasączone tłuszczem.
Na szczęście można sobie nieco pomóc, a wszystko to z pomocą wszechstronnego octu, który swoje zastosowanie odnajdzie również w plackach ziemniaczanych. Niesie on za sobą wiele zalet. Między innymi zatrzymuje ciemnienie ziemniaków, zmniejsza wilgotność masy oraz poprawia strukturę skrobi ziemniaczanej, dzięki czemu placki stają się bardziej chrupiące po usmażeniu. To prosty sposób, znany od lat, który jest gwarancją udanych placków.
Zobacz także: Smaczna i zdrowa surówka z zapomnianego warzywa. Zrobisz ją w 5 minut
Wiedząc, że zakupiło się dobre ziemniaki na placki ziemniaczane (te o odmianie mączastej), można przejść do przygotowania tej smakowitej potrawy według przepisu, z wykorzystaniem wszechstronnego octu. Wystarczy już jego niewielka ilość, aby finalny efekty był niezwykle chrupiący. Nie trzeba też martwić się o zapach czy smak octu, gdyż nie będzie on w plackach wyczuwalny.
Aby je przygotować, potrzebujesz następujących składników:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 100 g cebuli
- 50 g mąki
- 2 jajka
- I łyżeczka octu
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Przyrządzanie tej uwielbianej potrawy zacznij od starcia obranych ziemniaków na tarce i odciśnięcia z nich nadmiaru wody. Do otrzymanej masy dodaj ocet. Pamiętaj, aby na 1 kg ziemniaków dodawać 1 łyżeczkę octu.
Do otrzymanej masy ziemniaczanej dodaj jajka, startą na tarce cebulę i mąkę. Dopraw wszystko solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
Na patelni dobrze rozgrzej olej, a następnie smaż na nim masę wyłożoną łyżką. Placki smaż z każdej strony, aż do zarumienia. Podawaj solo lub z ulubionymi dodatkami. Dzięki temu prostemu trikowi z octem twoje placki już zawsze będą wychodzić chrupkie. Smacznego!
Może cię zainteresować: Owsianka jest już passe. Zrób to na śniadanie, a twój brzuch ci podziękuje
Zobacz też:
To brownie zrobisz z 2 składników. Wszyscy poproszą o dokładkę
Włosi dodają do sosu łyżkę wody z gotującego się makaronu. Sprawdź, dlaczego
Zrób bułki na skyrze z 4 składników. Więcej nie kupisz pieczywa w sklepie