Owsianka jest już passe. Zrób to na śniadanie, a twój brzuch ci podziękuje
Owsianka od lat króluje na stołach jako pożywne śniadanie, jednak od jakiegoś czasu zyskuje konkurencje z postaci alternatywy, którą stała się ryżanka. To łatwa w przygotowaniu propozycja na zdrowy i pełnowartościowy posiłek, która pozwala wyeliminować gluten oraz nabiał. W dodatku również można podać ją na wiele sposobów. Przekonaj się, dlaczego warto skusić się na ryżankę i dowiedz się, jak ją przygotować.
Wiele osób nie wyobraża sobie innego śniadania niż owsianka. Zwłaszcza że można przygotować ją na niezliczone sposoby, przez co nie może się tak łatwo znudzić. Niestety niektóre osoby ze względu na przeciwskazania zdrowotne nie mogą jeść owsianki. Są również i takie, które po prostu nie przepadają za jej smakiem bądź konsystencją. W takiej sytuacji warto swoją uwagę skierować ku ryżance, która może stanowić smakowitą i równie zdrową alternatywę dla owsianki.
Ryżanka to smakowita potrawa przygotowana na bazie płatków ryżowych, które cechuje wyjątkowa lekkostrawność. Dzięki temu ta alternatywa dla owsianki może być dobrym wyborem dla wielu osób. Łączy w sobie bowiem prostotę, możliwość ciekawego podania, a także szereg cennych wartości odżywczych.
To doskonały wybór między innymi dla osób z nietolerancją glutenu lub celiakią. To także szereg cennych składników odżywczych, wśród których wymienia się między innymi węglowodany złożone, witaminy z grupy B, a także bogactwo minerałów, takich jak żelazo czy wapń. Ryżanka poprzez brak błonnika zalecana jest w diecie niskobłonnikowej, a także dla osób z problemami żołądkowymi. Wszystko przez to, że jest niezwykle łagodna dla całego układu trawiennego, za co jelita są niezwykle wdzięczne.
Ponadto ryżanka syci na długo i zapewnia stały poziom energii. Dodatkowo wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, co wpływa na zdrowie serca, które dodatkowo wspiera obecny w płatkach ryżowych magnez. Wobec wymienionych zalet ryżanka polecana jest w wielu sytuacjach, takich jak nietolerancja glutenu, stany zapalne układu trawiennego czy rekonwalescencja osób chorych. Co ciekawe, ryżanki są bardzo lubiane przez małe dzieci.
Zobacz także: Ta ryba ma mnóstwo białka i wspomaga odporność. Seniorzy powinni jeść regularnie
Najlepsze jest to, że tak jak w przypadku owsianki, ryżanka również nie jest trudna w przygotowaniu. Ponadto można przyrządzić ją na wiele sposobów, dlatego każdy znajdzie dla siebie ulubiony wariant.
W przypadku dodatków również panuje pełna dowolność. Warto jednak zadbać o to, aby ryżanka była jeszcze bardziej wartościowym posiłkiem. Można więc pokusić się o dodatkowe źródło białka i tłuszczu (np. migdały i orzechy), a także innych witamin i minerałów (np. miód, banany, gruszki).
Wobec tego, aby przygotować wyśmienitą ryżankę, należy zaopatrzyć się w następujące składniki:
- 4 łyżki płatków ryżowych
- Woda/napój ryżowy/mleko roślinne
- Opcjonalne dodatki: masło orzechowe, orzechy, świeże lub suszone owoce,
- Opcjonalne przyprawy: cynamon, kardamon, kakao
Sposób przygotowania:
Przyrządzanie ryżanki zacznij od wsypania płatków do rondelka i zalania ich napojem. Jeśli chcesz gęstą owsiankę, użyj mleka w proporcji 1:1 względem płatków. Całość gotuj to momentu, aż płatki będą miękkie. Następnie do powstałej mieszanki dodaj łyżkę masła orzechowego lub innej pasty. Dodaj również ulubione przyprawy takie jak cynamon czy kakao.
Na koniec przełóż ryżankę do miski i podaj ją z ulubionymi dodatkami, takimi jak orzechy czy owoce. Tutaj panuje pełna dowolność, przez co codziennie można zajadać się ryżanką w innym wydaniu. Smacznego!
Spróbuj też: Zrób je zamiast zwykłych naleśników. Z nietypowym dodatkiem smakują nieziemsko
Zobacz też:
Jesteś na diecie w trakcie karnawału? Zrób sobie fit pączki
Ta karpatka zawsze się udaje. Gdy wjeżdża na stół, gościom aż leci ślinka
Tę "kawę" możesz pić codziennie przed snem. Smakuje bosko i usypia w 5 minut