Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin
Te owoce na pierwszy rzut oka wyglądają na niedojrzałe, ale to nieprawda. Można je jeść i nawet warto, ponieważ są smaczne i pełne witamin. Mowa oczywiście o białych poziomkach, na które uwagę wciąż zwraca niewielu, a mogą owocować niemal cały rok. Jeżeli posadzisz je w swoim ogrodzie, przez całe lato będziesz mógł liczyć na obfite plony.
Poza tradycyjnymi, czerwonymi poziomkami w ogródku możesz uprawiać również białe. Ich biało-kremowy kolor wcale nie świadczy o niedojrzałości. Niestety w Polsce białe poziomki wciąż uprawiają nieliczni.
Nie są popularne, a szkoda, bo są równie pyszne jak tradycyjne, długo zachowują jędrność i nie gniotą się pod wpływem dotyku. W dodatku owocują całe lato, więc możesz umilać sobie całe wakacje, delektując się ich obłędnym smakiem.
Białe poziomki mają delikatny, kremowy miąższ, ale nie tylko smak jest ich zaletą. To zdrowotna bomba witaminowa. Zawierają dużą ilość witaminy C, dzięki czemu wzmacniają odporność układu odpornościowego np. na infekcje.
Są także źródłem cennych antyoksydantów (neutralizują wolne rodniki). Poza tym, znajdziemy w nich sporo: magnezu potasu, żelaza, wapnia czy fosforu. Nie sposób pominąć także witamin z grupy B oraz kwasu foliowego.
Może cię zainteresować: Nigdy nie jedz takich ogórków kiszonych. Możesz mieć spore problemy żołądkowe
Białe poziomki w kuchni znajdują szerokie zastosowanie. Zwłaszcza podczas przygotowywania pysznych deserów, owocowych ciast czy tart. Możesz umieścić je w środku babeczek albo wykorzystać jako ich ozdobę.
Pasują także do sałatek, koktajli czy smoothie. A jeśli masz ochotę możesz wykorzystać je na przetwory - dżemy, konfitury czy soki z ich dodatkiem są przepyszne. Podobnie jak lody urozmaicone kilkoma owocami ułożonymi na wierzchu.
Czytaj również: Ten sos grzybowy nie ma sobie równych. Wszyscy proszą mnie o dokładkę
Uprawa białych poziomek to w zasadzie nic trudnego. Nie różni się bowiem prawie wcale od opieką nad czerwonymi odmianami. Białe poziomki w ogrodzie preferują jasne, słoneczne lub półcieniste stanowiska i żyzną przepuszczalną glebę.
Owocują długo i nie straszne są im lekkie przymrozki. Trzeba jedynie regularnie usuwać wyschnięte pędy i liście. Za najcenniejszą odmianę białej poziomki, którą warto posadzić uznawany jest "Baron Solemacher".
Zobacz też:
Zmieszaj te 4 składniki i pij przed śniadaniem. W mig zrzucisz zbędne kilogramy
Biorę czerstwy chleb i zalewam. Po usmażeniu mam smaczny deser dla całej rodziny
To ciasto bez pieczenia zrobisz w kwadrans. Potrzebujesz tylko 5 składników