Zrób na święta tę zupę krem. Wszyscy zapomną o barszczu
Wigilijny barszcz dla wielu Polaków jest podstawą świąt Bożego Narodzenia. A jakby tak złamać klasykę i przygotować zupę krem? Jednak żeby nie odbiegać tak daleko od oryginału, jej bazą będą także buraki. Poznaj przepis na świąteczny krem z buraków, który zachwyci gości swoim smakiem i aromatem.
Do przygotowania świątecznego kremu z buraków będzie ci potrzebna:
- 1 cebula,
- 1 korzeń pietruszki,
- ½ pora,
- ¼ selera,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 ziemniaki,
- 3 łyżki prażonych płatków migdałów,
- 4 łyżki serka mascarpone,
- 4 ząbki czosnku,
- 6 średnich buraków,
- koperek lub natka pietruszki,
- sól, pieprz, chili,
- świeża kolendra.
Jeśli nie masz mascarpone, możesz zastąpić go śmietanką 30 proc., a nawet... serem feta. Świetnie komponuje się z burakami i sprawi, że świąteczna zupa krem nabierze jeszcze głębszego smaku.
Sprawdź również: Ta ryba bije na głowę wigilijnego karpia. Nie ma ości, jest zdrowa i niebiańsko smaczna
Buraki wyszoruj, wysusz, zawiń w folię aluminiową (każdego osobno) i piecz w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez około godzinę. Pietruszkę, pora, selera i ziemniaki umyj, osusz i obierz. Wszystkie warzywa pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka, zalej półtora litra wody, przypraw solą oraz pieprzem i gotuj do miękkości.
Sprawdź również: Miękkie i elastyczne ciasto na pierogi? Magda Gessler robi je z 3 składników
Upieczone buraki przestudź, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do bulionu. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Pod koniec miksowania dodaj oliwę i serek mascarpone. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, możesz ją rozcieńczyć wrzątkiem. Na koniec przypraw do smaku solą, pieprzem oraz chili i delikatnie podgrzej, by świąteczny krem z buraków nie stracił koloru.
Sprawdź również: Sałatka jarzynowa już nigdy nie podejdzie wodą. Wystarczy, że zrezygnujesz z tej przyprawy
Świąteczny krem z buraków podawaj posypany prażonymi płatkami migdałów oraz posiekaną kolendrą, koperkiem lub natką pietruszki. Jeśli nie chcesz, by zupa była syta i kaloryczna, szczególnie jeśli przygotowujesz ją na wigilię, możesz zastąpić mascarpone jogurtem naturalnym. W wersji jeszcze bardziej dietetycznej możesz zrezygnować z prażonych migdałów.
Zobacz też:
Zawierają więcej witaminy C niż cytryna. Nasze babcie je kochały, my zapomnieliśmy
Lubisz faworki? Spróbuj tych po grecku, a więcej nie zrobisz innych
Goście wpadną za kwadrans? Tyle wystarczy, by przygotować to pyszne ciasto bez pieczenia