Zrób na święta tę zupę krem. Wszyscy zapomną o barszczu
Wigilijny barszcz dla wielu Polaków jest podstawą świąt Bożego Narodzenia. A jakby tak złamać klasykę i przygotować zupę krem? Jednak żeby nie odbiegać tak daleko od oryginału, jej bazą będą także buraki. Poznaj przepis na świąteczny krem z buraków, który zachwyci gości swoim smakiem i aromatem.
Do przygotowania świątecznego kremu z buraków będzie ci potrzebna:
- 1 cebula,
- 1 korzeń pietruszki,
- ½ pora,
- ¼ selera,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 ziemniaki,
- 3 łyżki prażonych płatków migdałów,
- 4 łyżki serka mascarpone,
- 4 ząbki czosnku,
- 6 średnich buraków,
- koperek lub natka pietruszki,
- sól, pieprz, chili,
- świeża kolendra.
Jeśli nie masz mascarpone, możesz zastąpić go śmietanką 30 proc., a nawet... serem feta. Świetnie komponuje się z burakami i sprawi, że świąteczna zupa krem nabierze jeszcze głębszego smaku.
Sprawdź również: Ta ryba bije na głowę wigilijnego karpia. Nie ma ości, jest zdrowa i niebiańsko smaczna
Buraki wyszoruj, wysusz, zawiń w folię aluminiową (każdego osobno) i piecz w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez około godzinę. Pietruszkę, pora, selera i ziemniaki umyj, osusz i obierz. Wszystkie warzywa pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka, zalej półtora litra wody, przypraw solą oraz pieprzem i gotuj do miękkości.
Sprawdź również: Miękkie i elastyczne ciasto na pierogi? Magda Gessler robi je z 3 składników
Upieczone buraki przestudź, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do bulionu. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Pod koniec miksowania dodaj oliwę i serek mascarpone. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, możesz ją rozcieńczyć wrzątkiem. Na koniec przypraw do smaku solą, pieprzem oraz chili i delikatnie podgrzej, by świąteczny krem z buraków nie stracił koloru.
Sprawdź również: Sałatka jarzynowa już nigdy nie podejdzie wodą. Wystarczy, że zrezygnujesz z tej przyprawy
Świąteczny krem z buraków podawaj posypany prażonymi płatkami migdałów oraz posiekaną kolendrą, koperkiem lub natką pietruszki. Jeśli nie chcesz, by zupa była syta i kaloryczna, szczególnie jeśli przygotowujesz ją na wigilię, możesz zastąpić mascarpone jogurtem naturalnym. W wersji jeszcze bardziej dietetycznej możesz zrezygnować z prażonych migdałów.
Zobacz też:
To ciasto robi się w moim domu na Wszystkich Świętych od lat. Wychodzi palce lizać
Rozgrzewający obiad na Wszystkich Świętych. Bez długiego stania przy garach
To warzywo to bomba witaminowa. Dodaj do sałatki lub zjedz zamiast ziemniaków