Reklama
Reklama

​Zrób na święta tę zupę krem. Wszyscy zapomną o barszczu

Wigilijny barszcz dla wielu Polaków jest podstawą świąt Bożego Narodzenia. A jakby tak złamać klasykę i przygotować zupę krem? Jednak żeby nie odbiegać tak daleko od oryginału, jej bazą będą także buraki. Poznaj przepis na świąteczny krem z buraków, który zachwyci gości swoim smakiem i aromatem.

Świąteczny krem z buraków — składniki

Do przygotowania świątecznego kremu z buraków będzie ci potrzebna:

  • 1 cebula,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • ½ pora,
  • ¼ selera,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 ziemniaki,
  • 3 łyżki prażonych płatków migdałów,
  • 4 łyżki serka mascarpone,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 6 średnich buraków,
  • koperek lub natka pietruszki,
  • sól, pieprz, chili,
  • świeża kolendra.

Jeśli nie masz mascarpone, możesz zastąpić go śmietanką 30 proc., a nawet... serem feta. Świetnie komponuje się z burakami i sprawi, że świąteczna zupa krem nabierze jeszcze głębszego smaku.

Sprawdź również: Ta ryba bije na głowę wigilijnego karpia. Nie ma ości, jest zdrowa i niebiańsko smaczna

Jak przygotować świąteczny krem z buraków?

Buraki wyszoruj, wysusz, zawiń w folię aluminiową (każdego osobno) i piecz w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez około godzinę. Pietruszkę, pora, selera i ziemniaki umyj, osusz i obierz. Wszystkie warzywa pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka, zalej półtora litra wody, przypraw solą oraz pieprzem i gotuj do miękkości.

Sprawdź również: Miękkie i elastyczne ciasto na pierogi? Magda Gessler robi je z 3 składników

Upieczone buraki przestudź, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do bulionu. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Pod koniec miksowania dodaj oliwę i serek mascarpone. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, możesz ją rozcieńczyć wrzątkiem. Na koniec przypraw do smaku solą, pieprzem oraz chili i delikatnie podgrzej, by świąteczny krem z buraków nie stracił koloru.

Sprawdź również: Sałatka jarzynowa już nigdy nie podejdzie wodą. Wystarczy, że zrezygnujesz z tej przyprawy

Świąteczny krem z buraków podawaj posypany prażonymi płatkami migdałów oraz posiekaną kolendrą, koperkiem lub natką pietruszki. Jeśli nie chcesz, by zupa była syta i kaloryczna, szczególnie jeśli przygotowujesz ją na wigilię, możesz zastąpić mascarpone jogurtem naturalnym. W wersji jeszcze bardziej dietetycznej możesz zrezygnować z prażonych migdałów.

Zobacz też:

Zawierają więcej witaminy C niż cytryna. Nasze babcie je kochały, my zapomnieliśmy

Lubisz faworki? Spróbuj tych po grecku, a więcej nie zrobisz innych

Goście wpadną za kwadrans? Tyle wystarczy, by przygotować to pyszne ciasto bez pieczenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa