Reklama
Reklama

Miękkie i elastyczne ciasto na pierogi? Magda Gessler robi je z 3 składników

Święta Bożego Narodzenia są tuż, tuż. Już teraz możesz przygotować idealne ciasto na pierogi i to jedynie z 3 składników. Z przepisu Magdy Gessler wychodzą miękkie, elastyczne, delikatne i nie za grube. Farsz ukryty w takim cieście smakuje wspaniale. Sprawdź najlepszą recepturę.

Wiele osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej bez pierogów, które są klasykiem polskiej kuchni. W święta Bożego Narodzenia zajadamy się takimi z kapustą i grzybami. Najmłodsi uwielbiają to danie z serem. Magda Gessler przedstawiła prosty przepis na ciasto pierogowe, pasujące do każdego farszu - jest idealne dla początkujących. 

Składniki na ciasto pierogowe Magdy Gessler

Internet zalewają różne przepisy na ciasto pierogowe, zwłaszcza w okresie przedświątecznym. Niektórzy wbijają do masy jajko, a inni dolewają olej. Znajdą się też tacy, którzy dodają mleko

Największy dylemat dotyczy natomiast dodawania jajka. W przepisie Magdy Gessler nie ma tego produktu, ponieważ może sprawić, że masa stanie się twarda, trudna do rozwałkowania, a przecież zależy nam, żeby była miękka i delikatna. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia ciasta pierogowego z przepisu Magdy Gessler? Oto dokładna lista:

  • 500 g mąki pszennej;
  • 200 ml ciepłej wody;
  • sól. 

Przepis Magdy Gessler na pierogi

Żeby zrobić idealne pierogi, na początek przesiewamy mąkę pszenną z solą na czysty blat kuchenny albo na stolnicę. Następnie wlewamy połowę ciepłej wody i zaczynamy energicznie ugniatać ciasto

Następnie dolewamy pozostałą wodę i ponownie zagniatamy masę. Musi powstać elastyczne, odchodzące od dłoni ciasto. 

Wyrobioną masę przekładamy do miski, nakrywamy ją ścierką i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie zwiąże się gluten, a pierogi wyjdą miękkie.

Po tym czasie przekładamy ciasto na blat, który uprzednio podsypujemy mąką. Zaczynamy cienko rozwałkowywać masę

Za pomocą szklanki wykrawamy na masie koła. Na każde z nich wykładamy farsz i lepimy ciasto pierogowe.

Tak przygotowane pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie. Nadają się również do zamrożenia

Zobacz też:

Te ciasteczka królowały na stole każdej babci. Zrób z tego przepisu, a poczujesz smak dzieciństwa 

Ta ryba bije na głowę wigilijnego karpia. Nie ma ości, jest zdrowa i niebiańsko smaczna

​Ma pełno witamin i pomaga obniżyć poziom cukru. Ten ser to najlepszy wybór

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski