Miękkie i elastyczne ciasto na pierogi? Magda Gessler robi je z 3 składników
Święta Bożego Narodzenia są tuż, tuż. Już teraz możesz przygotować idealne ciasto na pierogi i to jedynie z 3 składników. Z przepisu Magdy Gessler wychodzą miękkie, elastyczne, delikatne i nie za grube. Farsz ukryty w takim cieście smakuje wspaniale. Sprawdź najlepszą recepturę.
Wiele osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej bez pierogów, które są klasykiem polskiej kuchni. W święta Bożego Narodzenia zajadamy się takimi z kapustą i grzybami. Najmłodsi uwielbiają to danie z serem. Magda Gessler przedstawiła prosty przepis na ciasto pierogowe, pasujące do każdego farszu - jest idealne dla początkujących.
Internet zalewają różne przepisy na ciasto pierogowe, zwłaszcza w okresie przedświątecznym. Niektórzy wbijają do masy jajko, a inni dolewają olej. Znajdą się też tacy, którzy dodają mleko.
Największy dylemat dotyczy natomiast dodawania jajka. W przepisie Magdy Gessler nie ma tego produktu, ponieważ może sprawić, że masa stanie się twarda, trudna do rozwałkowania, a przecież zależy nam, żeby była miękka i delikatna.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia przepisu na ciasto na pierogi Magdy Gessler? Oto dokładna lista:
- 500 g mąki pszennej;
- 200 ml ciepłej wody;
- sól.
Żeby zrobić idealne pierogi, na początek przesiewamy mąkę pszenną z solą na czysty blat kuchenny albo na stolnicę. Następnie wlewamy połowę ciepłej wody i zaczynamy energicznie ugniatać ciasto.
Następnie dolewamy pozostałą wodę i ponownie zagniatamy masę. Musi powstać elastyczne, odchodzące od dłoni ciasto.
Wyrobioną masę przekładamy do miski, nakrywamy ją ścierką i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie zwiąże się gluten, a pierogi wyjdą miękkie.
Po tym czasie przekładamy ciasto na blat, który uprzednio podsypujemy mąką. Zaczynamy cienko rozwałkowywać masę.
Za pomocą szklanki wykrawamy na masie koła. Na każde z nich wykładamy farsz i lepimy ciasto pierogowe. Takie ciasto koniecznie trzeba wypełnić farszem na pierogi z kapustą i grzybami Magdy Gessler. Takie nadzienie najlepiej dopełni bazę od znanej restauratorki.
Tak przygotowane pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie. Nadają się również do zamrożenia.
Zobacz też:
To ciasto robi się w moim domu na Wszystkich Świętych od lat. Wychodzi palce lizać
Rozgrzewający obiad na Wszystkich Świętych. Bez długiego stania przy garach
To warzywo to bomba witaminowa. Dodaj do sałatki lub zjedz zamiast ziemniaków