Sałatka jarzynowa już nigdy nie podejdzie wodą. Wystarczy, że zrezygnujesz z tej przyprawy
Jednym z najbardziej uniwersalnych dań w polskiej kuchni z pewnością jest sałatka jarzynowa. Niestety często zdarza się, że po odstawieniu do lodówki... podchodzi wodą. Nie zmienia to jej walorów smakowych, ale negatywnie wpływa na jej wygląd. Dowiedz się, co zrobić, żeby sałatka jarzynowa nie podchodziła wodą.
Przede wszystkim należy pamiętać o kilku trikach, które pozwolą uniknąć nadmiaru wody w naszej sałatce jarzynowej. Pierwszy z nich dotyczy wszelkich warzyw w puszkach i słoikach, szczególnie jeśli są w zalewie. Niektórzy używają do sałatki jarzynowej np. ogórków konserwowych czy kukurydzy. W takim przypadku musimy dokładnie je odsączyć. Dzięki temu nadmiar zalewy nie dostanie się do sałatki jarzynowej. Po pierwsze nie będzie ona podchodziła wodą, a dodatkowo smak zalewy nie przytłoczy reszty składników.
Sprawdź również: Dorsz i łosoś się przy niej chowają. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Drugim trikiem, który warto wykorzystać w sałatce jarzynowej, jest dodanie sporej ilości ziemniaków. Są smaczne, tanie i... wchłoną nadmiar wody, która pojawi się w sałatce. Warto jednak pamiętać o tym, by ziemniaki do sałatki nie były rozgotowane. Dzięki temu będą miały lepsze właściwości chłonne. Dodatkowo łatwiej pokroić je w kostkę niż te rozgotowane. Podobnie wygląda kwestia z innymi warzywami korzennymi (marchewka, seler, pietruszka), jednak nie mogą być aż tak twarde, jak ziemniaki.
Sprawdź również: Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia
Jednak największym trikiem, który sprawi, że sałatka jarzynowa nie będzie podchodziła wodą, jest ograniczenie ilości soli, którą do niej dodajemy. Chodzi oczywiście o sól, którą dodajemy do niej w trakcie przygotowania. Najlepszym rozwiązaniem jest dodanie tej przyprawy do sałatki, wraz z sosem, zaraz przed podaniem jej na stół. Wtedy ryzyko, że podejdzie wodą, jest niewielkie, a wręcz znikome. Możemy także ograniczyć solenie sałatki i pozwolić gościom doprawić ją na talerzu według własnego uznania.
Zobacz też:
Zapomnij o wodzie. Wymocz w tym śledzie, a będą kruche i delikatne w smaku
Tak zrobisz najlepszy lukier. Zapomnij o połączeniu wody i cukru pudru
Tę rybę seniorzy powinni jeść raz w tygodniu. Jest zdrowa i ma mało ości