Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia
Często przygotowania do świąt Bożego Narodzenia są dla wielu osób okresem, kojarzącym się z nieustannym pośpiechem. Warto więc wcześniej zadbać o kilka rzeczy, aby później nie martwić się brakiem czasu. Dobrym pomysłem jest wcześniejsze przyrządzenie świątecznych potraw i deserów. Sprawdź, które z nich można zrobić z dużym wyprzedzeniem.
Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Warto więc już zawczasu pomyśleć o tym, co można zrobić wcześniej, aby uniknąć przedświątecznego chaosu podczas przygotowań. Idealnym rozwiązaniem wydaje się przyrządzenie niektórych dań i deserów z wyprzedzeniem. Podpowiadamy, jakie potrawy można przygotować na wiele tygodni przed świętami.
Chcąc uniknąć przedświątecznego pośpiechu, niektóre z potraw możemy przygotować wcześniej i zamrozić je, aby później móc je szybko i sprawnie podać. Dzięki temu nie będziemy musieli się spieszyć, a także zaoszczędzimy nieco pieniędzy, ponieważ wiele sezonowych produktów drożeje w grudniu. Wśród bożonarodzeniowych dań, które możemy wcześniej przygotować, znajdują się:
- Pierogi - możemy zamrozić je surowe lub po obgotowaniu. W tym celu należy ułożyć je na pergaminie koło siebie, jednak tak, aby się nie stykały. W takiej formie wstawiamy je do zamrażarki. Dopiero gdy pierogi stężeją, możemy podzielić je na porcje i włożyć do woreczków, w których będziemy je przechowywać w zamrażarce. Dzięki temu unikniemy ich sklejenia się.
- Paszteciki - niezależnie od tego, czy przygotowaliśmy drożdżowe, czy kruche paszteciki, to oba rodzaje ciasta możemy z powodzeniem mrozić. Dzięki temu zyskamy szybką przekąskę do świątecznego barszczu.
- Bigos lub kapusta wigilijna - oba te dania możemy zamrozić, przygotowując je znacznie wcześniej. Bigos postny warto natomiast zamknąć w słoiku.
- Krokiety - możemy je mrozić przed panierowaniem lub już po usmażeniu. W przypadku pierwszej możliwości wyjdzie nam bardziej chrupiąca panierka. Natomiast druga opcja przyspieszy nam jeszcze bardziej przygotowania do świąt, ponieważ wystarczy później jedynie podgrzać krokiety.
- Pasztet - zarówno opcja mięsna, jak i roślinna, może być bez obaw mrożona. Wystarczy, że przygotowany przez nas pasztet owiniemy w folię, która jest odporna na niskie temperatury.
Czytaj również: Wieczorem zmieszaj 2 składniki, rano zjedz najzdrowsze śniadanie świata
Nie tylko słone dania mogą być przyrządzane z wyprzedzeniem. To samo możemy zrobić ze słodkościami, które później wylądują na świątecznym stole. Możemy je przygotować w całości wcześniej i zamrozić lub przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku. Do tych deserów, zalicza się:
- Piernik staropolski - jego przygotowanie można zacząć już w połowie listopada, ponieważ ciasto powinno leżakować przez około 5 tygodni. Warto również pamiętać o tym, że taki piernik musimy upiec trochę wcześniej, czyli na około tydzień przed świętami.
- Pierniczki - również i pierniczki świąteczne możemy przygotować z wyprzedzeniem, ponieważ ich pieczenie można zaplanować nawet i na 2 tygodnie przed świętami. Później wystarczy je jedynie przechowywać w szczelnym pojemniku lub słoiku, a bez problemu zachowają swój smak i świeżość.
- Makowiec - w tym przypadku możliwe są dwa rozwiązania - albo przyrządzimy oddzielnie domową masę makową i ciasto drożdżowe, a następnie zamrozimy te dwa elementy, albo upieczemy całego makowca bez dekoracji z lukru i włożymy do zamrażarki. Później wystarczy go delikatnie zwilżyć i włożyć do piekarnika, by smakował jak świeży.
Zobacz też:
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków