Reklama
Reklama

Wieczorem zmieszaj 2 składniki, rano zjedz najzdrowsze śniadanie świata

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Zazwyczaj jednak o poranku brakuje nam czasu na przyrządzenie odpowiednio zdrowej i sycącej porcji. Warto więc przygotować nocną owsiankę, którą możemy zrobić wieczorem, nie martwiąc się o to rano. W dodatku proponowany przez nas przepis jest niezwykle zdrowy i sycący. Sprawdź, jak zrobić pyszne i korzystne dla naszego organizmu śniadanie.

Dzięki nocnej owsiance możemy zdrowo i smacznie zacząć dzień. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych osób, które dodatkowo zapewni naszemu organizmowi solidną dawkę składników odżywczych, a także zadba o uczucie sytości przez długi czas. Podpowiadamy, jak przygotować smaczne śniadanie z zaledwie dwóch składników.

Dlaczego warto przygotować nocną owsiankę?

Szukając pomysłu na zdrowe śniadanie, warto wypróbować nocną owsiankę z kefirem, ponieważ taki posiłek może przynieść wiele dobrego dla naszego zdrowia. Przede wszystkim sam kefir stanowi bardzo cenne źródło białka. Dodatkowo obfituje on w probiotyki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego oraz jelit.

Co więcej, płatki owsiane również świetnie wpłyną na nasz organizm. Zawierają one wiele wartościowych witamin i minerałów. Regularne spożywanie płatków owsianych może pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu (LDL) i poprawić zdrowie serca. Oprócz tego płatki te są bogate w błonnik pokarmowy, który jest niezbędnym pożywieniem bakterii probiotycznych.

Dzięki temu połączenie tych prostych dwóch składników sprawi, że nasze śniadanie nie tylko będzie smaczne i sycące, ale i bardzo zdrowe. W dodatku wpłynie korzystnie na nasze samopoczucie, poprzez usprawnienie perystaltyki jelit oraz zlikwidowanie uciążliwych kłopotów, takich jak zaparcia czy wzdęcia.

Czytaj również: To najlepsza zupa na odchudzanie. Możesz jeść do woli, a kilogramy polecą w dół

To klucz do zdrowego śniadania - jakie produkty wybrać?

Samo przygotowanie nocnej owsianki z kefirem nie jest trudne, jednak należy odpowiednio dobrać proporcje oraz wybrać jakościowe składniki, ponieważ ma to bezpośredni wpływ na smak, właściwości oraz konsystencję naszej owsianki.

Śniadanie to przygotowujemy z naturalnego kefiru, więc najlepiej wybrać ten, który nie ma żadnych zbędnych dodatków. Powinien on zawierać tylko mleko i bakterie fermentacji mlekowej. Istotne jest także to, jakie płatki owsiane wybierzemy.

Nie zaleca się używania płatków błyskawicznych, ponieważ wtedy nasza owsianka nie będzie miała aż tak wysokich wartości odżywczych, gdyż tego typu płatki są produktem wysoko przetworzonym. Najlepiej więc wybrać zwykłe płatki owsiane lub górskie.

Jak przygotować nocną owsiankę z kefirem? Poznaj ten przepis

Wiedząc już, jakie produkty wybierać, aby przyrządzić śniadanie w możliwie najzdrowszej wersji, możemy przejść do tego, jak je przygotować. W poniższym przepisie proporcje uwzględniają ilość składników potrzebnych do zrobienia dużej porcji owsianki. Produkty, których potrzebujemy do przyrządzenia jej to:

  • 6 łyżek płatków owsianych,
  • 200 ml kefiru.

Tworzenie naszego zdrowego śniadania zajmie nam zaledwie chwilę. Wystarczy, że płatki owsiane wsypiemy do miski lub słoika czy pojemnika z przykrywką, a następnie zalejemy je kefirem. Wszystko dokładnie mieszamy, aby połączyć składniki i wkładamy do lodówki na noc. W przypadku, gdy zdecydowaliśmy się na przygotowanie owsianki w misce, nie zapomnijmy przykryć jej np. za pomocą folii spożywczej, aby posiłek nie chłonął zapachów z lodówki.

O poranku wyjmujemy owsiankę z lodówki, ponownie mieszamy i dodajemy do niej wybrane przez nas składniki. Śniadanie to możemy w zależności od preferencji przygotować na słono lub słodko. Świetnie będzie się ono łączyło w wersji słonej np. z pomidorem, bazylią, cebulką dymką czy ogórkiem. Natomiast na słodko smacznie komponuje się z gruszkami, jagodami, malinami, jabłkami, truskawkami czy brzoskwiniami.

Dodatkowo warto dorzucić np. nasiona chia czy siemię lniane. Owsiankę możemy również doprawić, dodając np. cynamon, który w dodatku usprawni nasz metabolizm. Dorzucając imbir, zmniejszymy także ryzyko sezonowych infekcji i rozgrzejemy organizm.

Zobacz też:

​Tanioszki, czyli placki z resztek po obiedzie. Zachwycą smakiem całą rodzinę

Te rogale są lepsze od świętomarcińskich. Bez trudu zrobisz je w domu

Wlej colę do mąki. Lepszego chleba na pewno nie jadłeś

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zdrowe żywienie | śniadanie