Reklama
Reklama

Wiele osób myli go ze szpinakiem. Ma masę witamin i jest szybki do przyrządzenia

Jesienią i zimą nasz organizm w szczególności potrzebuje witamin i cennych składników. Dobrym źródłem ich, zwanym zielonym superfoodem, jest jarmuż. Nie tylko jest to prawdziwe bogactwo odżywcze, ale i bardzo smaczne warzywo. Podpowiadamy, jak je szybko i pysznie przygotować w swojej kuchni.

Jarmuż to bardzo zdrowe i obfitujące w wiele wartości odżywczych warzywo, które z łatwością możemy wykorzystać w naszej kuchni. Wystarczy zaledwie kilka składników, a pyszny i zdrowy oraz kolorowy lunch będzie gotowy w parę chwil. Podpowiadamy, jak i z czym smażyć jarmuż.

Smażenie jarmużu - o czym warto wiedzieć?

Jarmuż przygotowywany na patelni to szybki i łatwy sposób na podanie tego smacznego i zdrowego warzywa. W dodatku możemy przyrządzić go w wielu kombinacjach smakowych i równocześnie nie utraci on swoich wartości odżywczych. Jest to bardzo istotne, ponieważ warzywo to stanowi prawdziwą skarbnicę dla naszego zdrowia. W jarmużu znajdują się duże ilości witaminy C, A i K oraz żelazo, magnez oraz wapń. Równocześnie to świetne źródło błonnika, wspierające tym samym pracę układu trawiennego.

Warto jednak wiedzieć o tym, że sparzanie jarmużu przed smażeniem nie jest konieczne, chociaż czasem może być pomocne. Na przykład, gdy mamy do czynienia ze starszym jarmużem o twardych i grubych liściach, dzięki krótkiemu sparzeniu go, możemy zmiękczyć jego strukturę i sprawić, że będzie delikatniejszy.

W tym celu musimy jedynie zanurzyć go na kilka sekund we wrzącej wodzie, a następnie zahartować w zimnej. Dodatkowo sparzenie jarmużu pozwala złagodzić charakterystyczną gorycz warzywa, więc będzie przydatne, gdy ma on zbyt mocny smak. Natomiast w przypadku młodego jarmużu, nie musimy wykonywać tego procesu, ponieważ jest on wystarczająco miękki.

Czytaj również: To najlepsza zupa na odchudzanie. Możesz jeść do woli, a kilogramy polecą w dół

Klasyczny przepis na jarmuż z patelni - jak go zrobić?

Jarmuż możemy przyrządzać na wiele sposobów. Jednym z nich jest całkowita klasyka w najprostszym wydaniu. Wystarczy nam zaledwie kilka składników, aby zyskać pyszne danie. Oto niezbędne produkty:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 200 g jarmużu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól
  • pieprz.

Przygotowanie jarmużu w ten sposób jest banalnie proste. Na początek na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, a czosnek kroimy w cienkie plasterki i smażymy go chwilę, aż się zarumieni. Następnie dodajemy jarmuż, mieszamy go i smażymy na średnim ogniu przez 3-5 minut. W momencie, gdy liście będą chrupiące na brzegach, doprawiamy je wedle uznania i gotowe.

Jarmuż z cebulą i papryką - to kolorowe i szybkie danie z patelni

Innym sposobem na wykorzystanie jarmużu jest przygotowanie dania o bardziej złożonych smakach. Równocześnie jest ono niezwykle kolorowe, więc nie tylko świetnie smakuje, ale i dobrze wygląda. Składniki potrzebne do przyrządzenia tego jarmużu z patelni, to:

  • 1 czerwona papryka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 200 g jarmużu,
  • 1 cebula,
  • papryka wędzona,
  • pieprz,
  • sól.

Przygotowując tę potrawę, na początek kroimy cebulę w piórka, a paprykę w cienkie paski. Następnie na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, aż zacznie się szklić i dodajemy do niej paprykę, smażąc wszystko przez 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Na koniec dorzucamy jarmuż, smażymy wszystko przez 3-4 minuty, często mieszając. Ostatnim krokiem jest przyprawienie całości.

Zobacz też:

To ciasto bez pieczenia zrobisz w kwadrans. Potrzebujesz tylko 5 składników

​Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie | przepisy | warzywa