To nie resztki z lodówki, ale świetny dodatek do rosołu. Podbija smak lepiej, niż cebula
Rosół bardzo często gości na naszych stołach. Chcąc jednak, aby zyskał on wyjątkową głębie i aromat, warto dodać do niego pewien produkt. Choć może on wydawać się nietypowy, udoskonali naszą zupę i sprawi, że nie tylko będzie aromatyczna, ale i zyska piękny kolor. Sprawdź, co dodać do rosołu.
Większość z nas nie pomyślałaby o dorzuceniu tego składnika do tradycyjnej zupy. Jest to jednak kulinarny sekret stosowany od wieków przez włoskie gospodynie. Dzięki niemu z rosołu wydobędziemy jeszcze więcej smaku oraz aromatu. Dzięki temu prostemu trikowi nasz wywar nabierze głębi, intensywności i wyjątkowego charakteru.
Chcąc poprawić smak naszego rosołu, możemy dodać do niego nietypowy składnik. Mianowicie mowa o parmezanie, czyli jednym z najpopularniejszych włoskich serów. Cieszy się on już także ogromną popularnością w naszych rejonach. Zazwyczaj jednak dodajemy go do różnego rodzaju makaronów, sosów czy innych dań.
Mało kto jednak pomyślałby, aby użyć jego części do wzmocnienia aromatu rosołu. Co więcej, zaskakujące jest to, że nie mówimy tu o normalnym kawałku sera, tylko o jego twardej, chropowatej otoczce, która znajduje się na końcu. Zazwyczaj po prostu ją wyrzucamy, a okazuje się, że warto użyć jej podczas przyrządzania zupy. Jest to sekret włoskich gospodyń, które właśnie tym elementem, wzmacniają smak różnych wywarów, nadając im głębi oraz aromatu.
Wynika to z tego, że skórka parmigiano reggiano to skondensowane umami. Dzięki długiemu procesowi dojrzewania sera, białka rozkładają się na wolne aminokwasy, w tym m.in. na kwas glutaminowy, który nadaje zupie wyjątkowego smaku.
Dodawanie skórki parmezanu do rosołu to świetny pomysł. Nie tylko działamy wtedy w duchu zero waste, ale i używamy naturalnego elementu, pozbawionego sztucznych dodatków oraz konserwantów.
Skórka będąca skumulowanym smakiem sera, pozwoli stworzyć głęboki aromat, także, gdy gotujemy rosół w wersji bez mięsa. Wynika to z tego, że pod wpływem długiego gotowania, będzie oddawała ona to, co w sobie skrywa.
Dzięki temu tłuszcze i sole dodadzą zupie wyjątkowego aromatu, a także podbiją jej kolor. Warto więc nie wyrzucać tego elementu sera. Jeżeli nie mamy okazji użyć go od razu, możemy skórkę przechowywać w zamrażarce, a później po prostu wrzucić do garnka, gdy zajdzie taka potrzeba.
Czytaj również: Teściowa dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Dzięki temu są chrupiące i mniej tłuste
Dodanie skórki parmezanu do gotowanego przez nas rosołu nada mu esencji. Jednak, aby tak się stało, musimy dodać ją na początku gotowania, w momencie, gdy wrzucamy warzywa oraz mięso. Dzięki temu będzie ona miała wystarczająco czasu, aby uwolnić swój smak.
Pamiętajmy także, aby gotować wywar co najmniej 2-3 godziny na małym ogniu, by skórka mogła w całości oddać swój smak. Przed podaniem zupy należy ją wyłowić i wyrzucić. Dzięki temu prostemu trikowi nasz rosół będzie smaczny i złocisty, jak nigdy wcześniej.
Zobacz też:
W tej zapiekance znajdziesz wszystko, co potrzebne na obiad. Idealna na jesień
Surówka jak z chińskiej restauracji. Zrobisz ją w zaledwie chwilę
Pij codziennie na odporność i kaszel. Bije na głowę niejeden syrop