Reklama
Reklama

Już nie smażę naleśników do krokietów. Zastępuję je tym i mam danie w kilkanaście minut

Krokiety goszczą na wielu polskich stołach, zwłaszcza w trakcie wigilii. Kapuściano-grzybowy farsz ukryty w chrupiącej panierce idealnie komponuje się z czerwonym barszczykiem. Niestety przygotowanie tego dania pochłania mnóstwo czasu, a wszystko przez smażenie naleśników. A może by tak ominąć ten krok? Sprawdź błyskawiczny przepis na krokiety.

Uwielbiasz krokiety, ale nie chce ci się stać dwóch godzin w kuchni? Odpuść sobie smażenie sterty naleśników i wykorzystaj nasz uproszczony przepis na to wyjątkowe danie. Goście będą zachwyceni jego smakiem, a ty zaoszczędzisz sporo czasu. Wystarczy, że użyjesz...wafli tortowych

Składniki na krokiety z waflami

Krokiety można robić z farszem kapuściano-grzybowym albo z mięsnym. Tym razem skupimy się na tym pierwszym nadzieniu. Żeby przyspieszyć proces przygotowywania tego dania, warto wybrać suszone grzyby

Jeszcze szybciej zrobimy tę potrawę, jeśli nie będziemy smażyć naleśników. W tym przepisie zastępujemy je waflami tortowymi, które stają się elastyczne pod wpływem ciepłego farszu

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia krokietów z waflami? Oto lista:

  • 800 g kapusty kiszonej;
  • 300 g pieczarek;
  • 4 wafle tortowe;
  • 3 jajka;
  • 2 cebule;
  • 2/3 bułki tartej;
  • 3 ziarenka ziela angielskiego;
  • 3 liście laurowe;
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki kminku, sól, pieprz;
  • olej do smażenia.

Przepis na krokiety z waflami

Żeby zrobić krokiety z waflami, musimy na początek poszatkować kapustę kiszoną i zagotować ją w garnku razem z ziarenkami ziela angielskiego i liśćmi laurowymi. Gotujemy ją na małym ogniu do miękkości. 

W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy ją na patelni. Dodajemy do niej uprzednio umyte, osuszone i starte na tarce pieczarki. Całość smażymy do momentu odparowania wody, doprawiamy solą i pieprzem.

Następnie odciskamy odgotowaną kapustę z nadmiaru wody i dodajemy do niej pieczarki z cebulą. Farsz doprawiamy kminkiem, możemy ponownie użyć soli i pieprzu. 

Ciepłe nadzienie wykładamy na wafle tortowe i odczekujemy 3 minuty, aby zmiękły i zrobiły się elastyczne. Potem zawijamy je w ciasny rulon i kroimy na mniejsze kawałki. 

Na koniec przystępujemy do robienia panierki dla krokietów z waflami. W tym celu obtaczamy je w roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. 

Zobacz też:

Chcesz zrzucić zbędne kilogramy? Jedz to na śniadanie

Ten turecki deser jest idealny do czarnej kawy. Nie zawiera mąki ani jajek

Te marynowane grzybki nie mają sobie równych. Robotę robi dodatek na ostro

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe