Już nie smażę naleśników do krokietów. Zastępuję je tym i mam danie w kilkanaście minut
Krokiety goszczą na wielu polskich stołach, zwłaszcza w trakcie wigilii. Kapuściano-grzybowy farsz ukryty w chrupiącej panierce idealnie komponuje się z czerwonym barszczykiem. Niestety przygotowanie tego dania pochłania mnóstwo czasu, a wszystko przez smażenie naleśników. A może by tak ominąć ten krok? Sprawdź błyskawiczny przepis na krokiety.
Uwielbiasz krokiety, ale nie chce ci się stać dwóch godzin w kuchni? Odpuść sobie smażenie sterty naleśników i wykorzystaj nasz uproszczony przepis na to wyjątkowe danie. Goście będą zachwyceni jego smakiem, a ty zaoszczędzisz sporo czasu. Wystarczy, że użyjesz...wafli tortowych.
Krokiety można robić z farszem kapuściano-grzybowym albo z mięsnym. Tym razem skupimy się na tym pierwszym nadzieniu. Żeby przyspieszyć proces przygotowywania tego dania, warto wybrać suszone grzyby.
Jeszcze szybciej zrobimy tę potrawę, jeśli nie będziemy smażyć naleśników. W tym przepisie zastępujemy je waflami tortowymi, które stają się elastyczne pod wpływem ciepłego farszu.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia krokietów z waflami? Oto lista:
- 800 g kapusty kiszonej;
- 300 g pieczarek;
- 4 wafle tortowe;
- 3 jajka;
- 2 cebule;
- 2/3 bułki tartej;
- 3 ziarenka ziela angielskiego;
- 3 liście laurowe;
- przyprawy: 1/2 łyżeczki kminku, sól, pieprz;
- olej do smażenia.
Żeby zrobić krokiety z waflami, musimy na początek poszatkować kapustę kiszoną i zagotować ją w garnku razem z ziarenkami ziela angielskiego i liśćmi laurowymi. Gotujemy ją na małym ogniu do miękkości.
W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy ją na patelni. Dodajemy do niej uprzednio umyte, osuszone i starte na tarce pieczarki. Całość smażymy do momentu odparowania wody, doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie odciskamy odgotowaną kapustę z nadmiaru wody i dodajemy do niej pieczarki z cebulą. Farsz doprawiamy kminkiem, możemy ponownie użyć soli i pieprzu.
Ciepłe nadzienie wykładamy na wafle tortowe i odczekujemy 3 minuty, aby zmiękły i zrobiły się elastyczne. Potem zawijamy je w ciasny rulon i kroimy na mniejsze kawałki.
Na koniec przystępujemy do robienia panierki dla krokietów z waflami. W tym celu obtaczamy je w roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem.
Zobacz też:
Nie dodawaj wody do ciasta na pierogi. Zastąp ją tym, a będzie gładkie i elastyczne
Już nie masło orzechowe. Ten krem dobrze smakuje i działa na metabolizm
Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta