Za rzadko ląduje na talerzach seniorów. Działa na lepsze trawienie i pracę serca
Warto dbać o to, by na talerzach lądowały nie tylko smaczne produkty, ale i pełne zdrowia. Takim z pewnością jest ten ser, który wciąż jest niedoceniany, jeśli chodzi o wartości odżywcze. Zdecydowanie częściej powinni po niego sięgać seniorzy, gdyż pomaga zadbać nie tylko o trawienie i serce, ale i silniejsze kości. Jakie jeszcze posiada zalety?
Sery to dla wielu osób obowiązkowy element codziennej diety. Choć większość z nas sięga po te pochodzenia krowiego, warto pod uwagę wziąć również inne. Jak się okazuje, mogą być cennym wsparciem dla zdrowia, zachwycając przy tym smakiem i właściwościami odżywczymi. Tak jest między innymi w przypadku koziego sera, który wciąż za rzadko ląduje na talerzu.
Kozi ser może być świetną alternatywą dla nabiału na bazie mleka krowiego, o którym wciąż mówi się za mało. Podstawowym składnikiem koziego sera jest mleko kozie, zazwyczaj pasteryzowane. W ten sposób pełne jest smaku, białka oraz cennych składników odżywczych.
W 100 g sera koziego można znaleźć przeciętnie aż około 18-20 g białka. Ponadto to stosunkowo niska zawartość węglowodanów, a także bogactwo licznych witamin, takich jak A i witamin z grupy B, a także minerałów, wśród których wymienia się wapń, fosfor, cynk czy też żelazo.
Co ciekawe, tłuszcze w mleku kozim, z którego wytwarzane są kozie sery, zawierają więcej kwasów średniołańcuchowych, przez co sery te są łatwiej trawione. Jest to ważne między innymi w kontekście diety osób starszych, ale nie tylko. Ser kozi bywa lepiej tolerowany przez osoby z łagodną nietolerancją laktozy, ponieważ zawiera jej mniej niż analogiczne produkty z mleka krowiego.
Sam ser kozi polecany jest więc każdemu, kto nie posiada przeciwwskazań zdrowotnych do spożywania tego typu produktów. Nie dość, że jest zachwycający w smaku, to niesie za sobą dużo dobrego w kontekście zdrowia.
Zobacz także: Polacy prawie nie jedzą, a wielka szkoda. Zapomniane źródło białka, żelaza i witamin
Kozi ser poprzez swój skład niesie ze sobą wiele właściwości prozdrowotnych. Sporo z nich jest szczególnie istotnych w kontekście zdrowia seniorów. Regularne sięganie po ten rodzaj sera to wsparcie dla kości i układu kostnego. Dzięki zawartości wapnia, fosforu oraz białka, ser kozi pomaga utrzymać zdrowie kości i zęby, co jest szczególnie istotne w starszym wieku.
Ponadto to liczne korzyści dla układu trawiennego, gdyż fermentacja mleka oraz obecność kultur bakterii mlekowych mogą wspierać mikroflorę jelitową. Może to wpływać między innymi na lepsze wchłanianie składników odżywczych.
Ponadto jest to dobre źródło witamin K oraz witamin z grupy B, które odpowiadają między innymi za pracę mózgu oraz całego układu nerwowego. Poprawiają także krążenie, a więc spożywanie sera koziego jest także korzystne dla układu sercowo-naczyniowego. To jeden z elementów zbilansowanej diety, który wspomaga koncentrację, pamięć, a także układ odpornościowy.
Jest dobrym rozwiązaniem dla seniorów, gdyż jest nie tylko lżejszy dla żołądka, ale i dostarcza przy tym wiele cennych mikroskładników. Ser kozi sprawdzi się jako dodatek do ulubionych sałatek czy też dopełnienie zapiekanek bądź dań makaronowych. Może być także traktowany jako przekąska, dlatego opcji na wprowadzenie go do diety jest naprawdę sporo.
Zobacz też:
Jedz, gdy masz ochotę na słodycze. Przyspiesza metabolizm i poprawia koncentrację
To najlepszy dodatek do gęsiny. Smakuje, jak w najdroższej restauracji