Reklama
Reklama

Wystarczą 2 łyżeczki dziennie. Wzmocnisz stawy i jak miotełką wymieciesz złogi z jelit

Jeśli jeszcze nigdy nie próbowałeś oleju sezamowego, jak najszybciej napraw swój błąd. Cena tego produktu nie jest wysoka, a to skarbnica cennych witamin i minerałów. Za granicą dobrze o tym wiedzą, dlatego olej sezamowy jest powszechnie wykorzystywany w kuchni azjatyckiej. Ty też zacznij regularnie urozmaicać nim swoje potrawy, a poprawisz swój stan zdrowia.

Olej sezamowy to olej roślinny produkowany z nasion sezamu indyjskiego poprzez tłoczenie na zimno. Ma łagodny lekko orzechowy smak, dzięki czemu idealnie komponuje się zarówno z daniami wytrawnymi, jak i potrawami przyrządzanymi na słodko.

Jest szeroko wykorzystywany za granicą w kuchni Azjatyckiej, ale Polacy z powodu egzotycznej nazwy w sklepie najczęściej omijają ten produkt szerokim łukiem. Jeżeli ty również tak postępujesz, wiele tracisz.

Dlaczego warto jeść olej sezamowy? Zawiera multum witamin

To przykre, że słodki olej sezamowy nie cieszy się w naszym kraju dużą popularnością. Dietetycy przyznają, że to skarbnica cennych witamin i minerałów. Egzotyczny produkt zawiera m.in. błonnik, witaminy z grupy B (B1, B2, B3 I B6) niezbędne dla prawidłowego działania układu nerwowego, mięśni i serca

Olej sezamowy jest również źródłem kwasu foliowego, magnezu, miedzi, wapnia, żelaza i fosforu, witaminy: A, E oraz K. Dostarcza również cynku, który efektywnie wspomaga organizm w walce z przeziębieniem. Jesienią koniecznie włącz go do swojego menu, jeśli jesteś osobą o obniżonej odporności. 

Przeczytaj: Ten owoc zadba o twoją odporność jesienią. Babcie z Podkarpacia się nim zajadają

Olej sezamowy jest bezpieczny dla cukrzyków

Po olej sezamowy w umiarkowanych ilościach sięgać mogą także cukrzycy. Jest to produkt o niskim indeksie glikemicznym IG=35, jednak dietetycy ostrzegają, aby nie przesadzać z jego ilością. Olej sezamowy jest bardzo kaloryczny. 1 łyżka produktu zawiera około 120 kcal, dlatego dwie takie porcje w ciągu dnia powinny ci w zupełności wystarczyć.

Olej sezamowy wzmocni obolałe stawy i kości

Jakie jeszcze są właściwości oleju sezamowego? Duża ilość zawartego w nim wapnia i magnezu pozytywnie wpływa na kości i stawy. Dlatego warto spożywać ten produkt zapobiegawczo, aby chronić się przed osteoporoza. A ponieważ obecna w nasion sezamu indyjskiego miedź łagodzi stany zapalne, bóle i obrzęki stanów, do swoich dań olej sezamowy dodać powinny także osoby zmagające się z RZS. 

Może cię zainteresować: Ta część butelki po oleju najczęściej ląduje w śmieciach. Zostaw ją i wykorzystaj jej ukrytą funkcję

Olej sezamowy oczyszcza jelita jak naturalna miotełka

To wcale nie koniec, bo znajdujący się w oleju sezamowym błonnik usprawnia pracę jelit i pomaga pozbyć się resztek pokarmowych z organizmu. Działa jak naturalna miotełka i zapobiega uciążliwym zaparciom. Nie zdziw się więc, że pomimo wysokiej kaloryczności tego produktu dietetycy mogą włączyć olej lniany do twojej diety, gdy będziesz chciał schudnąć.

Do czego używać olej sezamowy? To uniwersalny produkt

Zastosowanie oleju sezamowego w kuchni jest szerokie. Możesz dodawać go do hummusu, warzywnych sałatek, dipów i domowych past. Pamiętaj jednak, że nie należy poddawać go obróbce termicznej, gdyż jest to produkt tłoczony na zimno. Nie zapominaj, aby zawsze przechowywać go w lodówce.

Czytaj również: Jedz na obiad zamiast schabowego. Wspomaga jelita i chłonie cholesterol jak gąbka

Zobacz też:

Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu

​Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki

W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | diety