Wystarczą 2 łyżeczki dziennie. Wzmocnisz stawy i jak miotełką wymieciesz złogi z jelit
Jeśli jeszcze nigdy nie próbowałeś oleju sezamowego, jak najszybciej napraw swój błąd. Cena tego produktu nie jest wysoka, a to skarbnica cennych witamin i minerałów. Za granicą dobrze o tym wiedzą, dlatego olej sezamowy jest powszechnie wykorzystywany w kuchni azjatyckiej. Ty też zacznij regularnie urozmaicać nim swoje potrawy, a poprawisz swój stan zdrowia.
Olej sezamowy to olej roślinny produkowany z nasion sezamu indyjskiego poprzez tłoczenie na zimno. Ma łagodny lekko orzechowy smak, dzięki czemu idealnie komponuje się zarówno z daniami wytrawnymi, jak i potrawami przyrządzanymi na słodko.
Jest szeroko wykorzystywany za granicą w kuchni Azjatyckiej, ale Polacy z powodu egzotycznej nazwy w sklepie najczęściej omijają ten produkt szerokim łukiem. Jeżeli ty również tak postępujesz, wiele tracisz.
To przykre, że słodki olej sezamowy nie cieszy się w naszym kraju dużą popularnością. Dietetycy przyznają, że to skarbnica cennych witamin i minerałów. Egzotyczny produkt zawiera m.in. błonnik, witaminy z grupy B (B1, B2, B3 I B6) niezbędne dla prawidłowego działania układu nerwowego, mięśni i serca.
Olej sezamowy jest również źródłem kwasu foliowego, magnezu, miedzi, wapnia, żelaza i fosforu, witaminy: A, E oraz K. Dostarcza również cynku, który efektywnie wspomaga organizm w walce z przeziębieniem. Jesienią koniecznie włącz go do swojego menu, jeśli jesteś osobą o obniżonej odporności.
Przeczytaj: Ten owoc zadba o twoją odporność jesienią. Babcie z Podkarpacia się nim zajadają
Po olej sezamowy w umiarkowanych ilościach sięgać mogą także cukrzycy. Jest to produkt o niskim indeksie glikemicznym IG=35, jednak dietetycy ostrzegają, aby nie przesadzać z jego ilością. Olej sezamowy jest bardzo kaloryczny. 1 łyżka produktu zawiera około 120 kcal, dlatego dwie takie porcje w ciągu dnia powinny ci w zupełności wystarczyć.
Jakie jeszcze są właściwości oleju sezamowego? Duża ilość zawartego w nim wapnia i magnezu pozytywnie wpływa na kości i stawy. Dlatego warto spożywać ten produkt zapobiegawczo, aby chronić się przed osteoporoza. A ponieważ obecna w nasion sezamu indyjskiego miedź łagodzi stany zapalne, bóle i obrzęki stanów, do swoich dań olej sezamowy dodać powinny także osoby zmagające się z RZS.
Może cię zainteresować: Ta część butelki po oleju najczęściej ląduje w śmieciach. Zostaw ją i wykorzystaj jej ukrytą funkcję
To wcale nie koniec, bo znajdujący się w oleju sezamowym błonnik usprawnia pracę jelit i pomaga pozbyć się resztek pokarmowych z organizmu. Działa jak naturalna miotełka i zapobiega uciążliwym zaparciom. Nie zdziw się więc, że pomimo wysokiej kaloryczności tego produktu dietetycy mogą włączyć olej lniany do twojej diety, gdy będziesz chciał schudnąć.
Zastosowanie oleju sezamowego w kuchni jest szerokie. Możesz dodawać go do hummusu, warzywnych sałatek, dipów i domowych past. Pamiętaj jednak, że nie należy poddawać go obróbce termicznej, gdyż jest to produkt tłoczony na zimno. Nie zapominaj, aby zawsze przechowywać go w lodówce.
Czytaj również: Jedz na obiad zamiast schabowego. Wspomaga jelita i chłonie cholesterol jak gąbka
Zobacz też:
Rosół ciągle wychodzi mętny? Babcia ma na to złoty środek
Dodaj to do surówki z marchewki zamiast jabłka i ananasa. Poczujesz niebo w gębie
Te placuszki zrobisz dosłownie w kilka minut. Są o niebo lepsze od racuchów