Reklama
Reklama

Jedz na obiad zamiast schabowego. Wspomaga jelita i chłonie cholesterol jak gąbka

Z podwyższonym poziomem cholesterolu zmaga się prawie 20 milionów Polaków, a 60 procent tych osób nawet nie zdaje sobie z tego sprawy. Tłuste i niezdrowe jedzenie kusi najbardziej, jednak nie powinieneś zbyt często sobie na nie pozwalać. Tym bardziej że alternatywą dla niezdrowego czerwonego mięsa, które tak często jesz na obiad, może być smaczny produkt

Najlepszym sposobem, aby unormować poziom cholesterolu we krwi, jest zdrowa dieta, która wspomaga działanie leków. Musisz mieć świadomość, jakie produkty są twoim sprzymierzeńcem, a które tylko pogarszają twój stan. Być może w sklepach nawet nie zwracasz uwagi na wartościowe rzeczy, po które dietetycy najczęściej zalecają sięgać przy wysokim poziomie złego cholesterolu. 

Jeżeli nie wiesz, co możesz zjeść na obiad zamiast szkodliwego czerwonego mięsa, przypominamy, co wolno, a czego powinieneś jeść. Po co lepiej nie sięgać, gdy wyniki badań wskazują, że poziom LDL (złego cholesterolu) przekracza lub niepokojąco zbliża się do granicy 115 mg/dl? 

Czego nie jeść przy wysokim cholesterolu? Tych rzeczy unikaj jak ognia

Jeśli poziom złego cholesterolu LDL we krwi jest u ciebie podwyższony, zacznij od zmiany żywieniowych nawyków. Dobrze dobrane leki i aktywność fizyczna również mają znaczenie, ale to produkty, które spożywasz, mają kolosalny wpływ na twoje samopoczucie. Przede wszystkim ogranicz tłuszcze nasycone i tłuszcze trans w posiłkach. Ich źródłem jest zwłaszcza czerwone mięso, po które tak chętnie sięgasz na obiad

Zawierają je także dodawane do kanapek sery, tłuste śmietany, twarogi i mleko. W trosce o zdrowie ogranicz spożywanie mięsa i jego przetworów do 400 - 500 g tygodniowo. To jednak nie wszystko, bo poza wieprzowiną i popularnym schabowym dietetycy radzą stronić także od wysoko przetworzonych produktów cukierniczych, chipsów czy fast-foodów, parówek i tłustych paczkowanych wędlin. Przy wysokim cholesterolu powinieneś całkowicie wykluczyć je ze swojego menu. 

Sprawdź również: To najzdrowszy sok świata. Ma więcej witamin niż surowy owoc

To możesz jeść przy podwyższonym cholesterolu. Masz duży wybór

Możesz spożywać za to chude mięso z piersi kurczaka lub indyka. Idealnie, jeśli przygotujesz je gotowane bez skóry. Śmiało możesz również sięgać po... tłuste ryby morskie, które zawierają cenne kwasy omega-3. Do najzdrowszych zaliczany jest łosoś, śledź, szprotka i makrela. Jak najczęściej jedz warzywa, szczególnie: pomidory, paprykę, rzodkiewkę, cebulę, brokuły, sałatę, szpinak i seler. 

Krowie mleko i śmietany zastąp produktami roślinnymi, takimi jak: kefiry i jogurty naturalne. Sięgaj również po fasolę, soczewicę, groch, bób czy czerwoną soczewicę. Dzięki dużej zawartości białka produkty te są świetną alternatywą dla mięsnych dań. 

Czytaj także: To smoothie działa lepiej niż botoks. Pij codziennie, a będziesz mieć jędrną skórę

Czerwona soczewica zamiast schabowego. Ten produkt chłonie cholesterol jak gąbka

Nie bez powodu wegetarianie uważają, że czerwona soczewica jest świetnym zamiennikiem mięsa. Nie tylko zawiera łatwo przyswajalne białko, ale jest również źródłem błonnika, który przyczynia się do regulowania poziomu cholesterolu we krwi. 

Poza tym soczewica jest źródłem witaminy C, witaminy B1, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, potasu, ryboflawiny, niacyny. Jest to więc produkt dobry dla anemików. Poza tym, poprzez regularne spożywanie czerwonej soczewicy wspomożesz pracę swojego układu pokarmowego. Zapomnisz o wzdęciach i problemach z wypróżnianiem. 

Zobacz też:

W PRL-u używała go każda kobieta. Sekret gładkiej skóry za mniej niż 5 złotych

To imię pochodzi ze Skandynawii i kiedyś było bardzo popularne. Dziś powoli zanika

Nie tylko do ciasta. Rozgnieć widelcem i nałóż na twarz, a cera ci podziękuje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie | choroby