Reklama
Reklama

W PRL-u ciotki i babcie piły ją na potęgę. Obniża cholesterol i pomaga "zachować linię"

Ten niedoceniany napój był prawdziwym hitem w czasach PRL-u. Nasze babcie piły go na potęgę przede wszystkim ze względu na niską cenę. Chciały zaoszczędzić, a przy okazji zapewniały sobie zdrowie i... zgrabną figurę. Obniża cholesterol, a na metabolizm działa jak prawdziwa petarda, dlatego i my powinniśmy sięgać po czerwoną herbatę jak najczęściej.

Czerwona herbata w Azji ceniona jest od wieków, ale w Polsce najbardziej doceniana była w czasach PRL-u. Nasze babcie piły ją codziennie z uwagi na charakterystyczny smak, powszechną dostępność i atrakcyjną cenę. W bonusie dostawały również zdrowie i zgrabną sylwetkę. 

Nie do końca zdawały sobie sprawę z tego, jaki wpływ ma picie tego napoju na organizm. Współczesne badania potwierdzają jednak, że substancje zawarte w czerwonej herbacie podkręcają metabolizm jak petarda. A poza tym, że wspierają proces odchudzania, mogą również obniżać poziom złego cholesterolu we krwi. I na tym wcale nie koniec!

Czerwona herbata - jak smakuje? Trudno pomylić ją z innym naparem

Czerwona herbata (określana również jako "Smocza herbata), to napój pochodzący z południowego regionu Chin - Pu’er. Ma oryginalny, drzewiasty, lekko korzenny smak z nutką goryczy. Charakterystyczny jest również intensywny wyraziście czerwony kolor tego naparu, który wynika z dodatkowej fermentacji, którym poddawane są liście czerwonej herbaty, aby ta mogła zachować swe unikalne właściwości przez długie lata.

Sprawdź: Ten owoc robił furorę w PRL-u. Dziś jest zapomniany, do czego go wykorzystać?

Czerwona herbata - właściwości. Warto ją pić nie tylko dla zgrabnej figury

Czerwona herbata jest skarbnicą cennych składników odżywczych. Zawiera m.in. magnez, cynk, wapń, żelazo, fluor, miedź i potas. Jest również źródłem tainy i kofeiny, dlatego warto sięgać po nią o poranku. Udowodniono, że pijąc ją regularnie, możemy poprawić swój metabolizm, a tym samym przyspieszyć proces odchudzania. 

Ponadto, czerwona herbata przeciwdziała wahaniom gospodarki lipidowej, obniża poziom cholesterolu LDL we krwi i pomaga oczyścić organizm ze szkodliwych substancji. Wiadomo również, że wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego, poprawia koncentrację i wykazuje działanie uspokajające. 

Czerwona herbata czy zielona? Która z nich jest zdrowsza?

Na to pytanie trudno byłoby jednoznacznie odpowiedzieć, bo zarówno zielona, jak i czerwona herbata bogate są w składnik antyoksydacyjne. Pierwsza ma ich więcej, ale obie są zdrowe, zatem wszystko zależy więc od indywidualnych potrzeb naszego organizmu. 

Jeżeli chodzi o odchudzanie, to czerwona herbata nieco lepiej wspomaga przemianę materii, przez co może przyczyniać się do szybszego spalania tłuszczu. Picie zielonej zalecane jest m.in. z uwagi na smak, który pomaga ograniczyć apetyt. Ilu specjalistów, tyle opinii, dlatego najlepiej na przemian pić obie herbaty. 

Czytaj również: Babciny sposób na duszone kurki. Dzięki temu nie będą gorzkie

Czerwona herbata - przeciwwskazania. Wtedy może bardziej zaszkodzić, niż pomóc

Pomimo wielu zalet napoju, nie wszyscy powinniśmy pić czerwoną herbatę. Warto mieć świadomość, że ten napar może zaburzać przyswajanie niektórych składników odżywczych, dlatego trzeba po niego sięgać w rozsądnych ilościachOdradza się go zwłaszcza osobom zmagającym się z zespołem jelita drażliwego z uwagi na możliwość zaostrzenia dolegliwości. Ograniczyć powinny ją także osoby z anemią, osteoporoz ,kobiety w ciąży oraz panie karmiące piersią.

Zobacz też:

Ten eliksir młodości przygotujesz w domu. Wygładzi skórę i wzmocni odporność i stawy

Wbij do filiżanki, by przygotować kawę po wietnamsku. Świetnie smakuje i wzmacnia odporność

​Ten produkt musi się znaleźć w diecie osób po 60. Jest pełen białka i przygotujesz go w domu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: gotowanie | dieta