Te odmiany lawendy są jadalne. Przygotujesz z nich wiele pyszności
Lawenda znana jest przede wszystkim ze swojego charakterystycznego zapachu oraz pięknych, fioletowych kwiatów. Kojarzona z ogrodnictwem bądź kosmetologią, swoje miejsce ma również w kuchni. Okazuje się, że niektóre odmiany lawendy są w pełni jadalne i z powodzeniem mogą znaleźć się na naszym talerzu. Podpowiadamy rodzaje lawendy, które można jeść.
Lawenda cieszy się nieustającą popularnością. Chętnie sadzona jest w ogrodzie, a także wykorzystywana jest do tworzenia kosmetyków bądź perfum. Pola pełne fioletowej lawendy są natomiast celem licznych podróży. Warto więc wiedzieć, że ta wyjątkowa roślina może być również z powodzeniem wykorzystywana w kuchni. Wystarczy zdecydować się na odpowiednie odmiany.
Lawenda to wieloletni krzew, który wywodzi się z obszarów śródziemnomorskich. Uprawa tej rośliny sięga aż do czasów starożytnych, gdzie już wtedy używana była w lecznictwie, a także w kuchni. Ceniona była szczególnie za swoje walory smakowe, a także możliwość pozyskania miodu z kwiatu lawendy.
Roślina ta cieszy się nieprzemijającą popularnością i spotkać się z nią można niemal na całym świecie. Wyróżnia się kilkadziesiąt odmian lawendy, które charakteryzują się wyjątkowymi właściwościami. Niektóre odporne są na wymagające warunki uprawy, inne sprawdzą się w kosmetyce, jeszcze inne z powodzeniem można jeść! W związku z tym, które odmiany lawendy są jadalne?
- Lawenda wąskolistna — jest najczęściej używaną odmianą w kuchni. Znana jest również pod nazwą lawenda prawdziwa lub angielska. Charakteryzuje się delikatnym i słodkim aromatem, a także smakiem, przez co chętnie wykorzystywana jest w wielu potrawach.
- Lawenda francuska — cechuje się długim okresem kwitnienia. Jeśli chodzi o wykorzystanie w kuchni, jej smak jest dość pikantny i intensywny.
- Lawenda hybrydowa — jest hybrydą lawendy angielskiej oraz portugalskiej. Posiada bardzo intensywny zapach i smak, przez co w kuchni wykorzystywana jest zazwyczaj jako przyprawa, a nie główny składnik dań.
Zobacz również: Te owoce to bomba witaminowa. Każda babcia miała je w ogrodzie
W kuchni z powodzeniem wykorzystywane są jadalne odmiany lawendy. Warto sięgać po te, które charakteryzują się słodkim i delikatnym smakiem. Z pewnością dobrze unikać odmian o zbyt intensywnym smaku, który może przypominać perfumy bądź jakiś kosmetyk.
A więc, jak wykorzystać lawendę w kuchni? Najczęściej sięga się po tę roślinę jako składnik deserów, wypieków, lemoniad, a także jako dopełniający dodatek tłustych potraw. Jest także jednym ze składników popularnej mieszanki ziół używanych do marynat mięsnych czy serów.
Dużą popularnością cieszą się między innymi takie przysmaki jak lawendowe ciasteczka, lody lawendowe czy aromatyczna lemoniada lawendowa. Dobrze sprawdza się również jako element marynat, a także sosów. W wielu przypadkach lawenda jest jadalną dekoracją dań podawanych na imprezach czy w restauracji.
To, co najważniejsze w przypadku wykorzystywania lawendy w kuchni to umiar. Roślina ta posiada intensywny smak, dlatego należy uważać, aby nie przytłoczył on całej potrawy. Ponadto warto pamiętać, że lawendy nie wolno gotować w płynach, ponieważ staje się wtedy gorzka. Z odpowiednią rozwagą można cieszyć się smakiem i zapachem lawendy w kuchni, zarówno w postaci suszonej, jak i świeżej.
Może cię zainteresować: Mają więcej witaminy C niż cytryna. Kiedyś jedli je wszyscy, dziś odeszły w zapomnienie
Zobacz też:
Biorę czerstwy chleb i zalewam. Po usmażeniu mam smaczny deser dla całej rodziny
To ciasto bez pieczenia zrobisz w kwadrans. Potrzebujesz tylko 5 składników
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę