Reklama
Reklama

Tak zrobisz domowe lody. Zdrowe, smaczne i zawsze pod ręką

Letnie dni to czas, w którym ochoczo poszukujemy możliwości ochłody. W tej kwestii klasykiem są oczywiście lody, stanowiące dla wielu osób ulubioną przekąskę na zimno. Oczywiście można je kupić bez problemu w sklepie, ale można również przygotować je samodzielnie w domu. Takie rozwiązanie to zdrowe i obłędnie smaczne lody zawsze pod ręką. Sprawdź, jak je przygotować.

Produkcja domowych lodów wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowana. Nie potrzeba specjalistycznego sprzętu, aby móc cieszyć się smacznym i zdrowym orzeźwieniem podczas lata. Własnej roboty lody to w końcu gwarancja sprawdzonych i ulubionych składników. Wobec tego jak je przygotować?  

Smaczne i zdrowe rozwiązanie na upalne dni  

Przygotowanie domowych lodów posiada wiele zalet, dlatego warto przynajmniej raz pokusić się o ich produkcję. Zwłaszcza że nie jest to skomplikowane i z pewnością raz zrobione, regularnie będą podczas lata gościć w twojej zamrażarce. Chcąc mieć pełną kontrolę nad składem lodów, takie rozwiązanie jest najlepsze.  

Ponadto daje niezliczone możliwości co do eksperymentowania ze składnikami, stawiając na klasyki lub wręcz przeciwnie. W tej kwestii ograniczenie będzie stanowić jedynie wyobraźnia.... no i dostępność składników.  

Domowe lody to również zdrowsza i często mniej kaloryczna alternatywa dla sklepowych odpowiedników. Przede wszystkim są wolne od ulepszaczy i konserwantów. Dodatkowo podczas przygotowania możliwe jest używanie naturalnych składników, chociażby słodzików, którymi jest na przykład miód. To również prosta możliwość przygotowania wegańskiej wersji lodów.  

Zobacz także: Nadchodzą upały. Włącz te owoce i warzywa do diety, by nawodnić organizm

Jak zrobić domowe lody?  

Chcąc przygotować domowe lody, należy zacząć od podstaw, a mianowicie od bazy. Dla większości lodów stanowi ją śmietanka 30 lub 36%, często uzupełniona o mleko czy żółtka jaj. Takie rozwiązanie gwarantuje lody o kremowej i delikatnej konsystencji. Oczywiście w wersji wegańskiej można użyć śmietanki kokosowej, a nawet i zblendowanych bananów.  

Możliwości smakowych jest cała masa i jeszcze trochę. Na przykład prawdziwą ochłodę przynoszą lody owocowe i sorbety, które niezwykle łatwo przygotować, ponieważ lato to czas pysznych sezonowych owoców. Czekoladowe smaki, a nawet pistacjowe również są możliwe.  

Do zrobienia smacznych lodów domowej roboty nie potrzeba specjalistycznego sprzętu. Owszem, jest on sporym ułatwieniem, ale nie jest wymogiem koniecznym. Wystarczą zwykłe pojemniki na żywność do mrożenia, blender i rózga, którą będzie się mieszać zmrożoną masę. 

Może cię zainteresować: Legumina z tego przepisu wychodzi palce lizać. Teściowa wcina, aż jej się uszy trzęsą

Przepisy na lody domowej roboty

Opcji na przygotowanie domowych lodów jest sporo. Najłatwiejszą wydaje się być zrobienie sorbetu. Wystarczy syrop cukrowy połączyć ze zblendowanymi owocami lub sokiem o ulubionym smaku. Całość pozostaje wsadzić do zamrażarki i po czasie cieszyć się orzeźwieniem o intensywnym owocowym smaku.  

Jeśli nie sorbet, można pokusić się o przygotowanie bazy na kremowe lody, które można urozmaicić o ulubione dodatki. W tym celu będą potrzebne następujące składniki: 

  • 3 jajka  
  • 500 ml śmietanki 30-36% 
  • ½ szklanki cukru  

Przygotowania zacznij on ubicia piany z białek i połowy cukru. Następnie zblenduj żółtka z pozostałą ilością cukru. Ubij również śmietankę, a następnie połącz wszystkie powstałe składniki. Całość wsadź do zamrażarki na 5-7 godzin, mieszając co około 40 minut.  

I ten oto podstawowy przepis w łatwy sposób można wzbogacić o dodatkowe składniki, takie jak, chociażby doża ilość czekolady czy owoców. Tym sposobem możesz stworzyć swoje ulubione lody pistacjowe, jagodowe, czekoladowe i wiele, wiele innych. Satysfakcja z pewnością będzie gwarantowana.  

Zobacz też:

Jeden składnik sprawi, że placki ziemniaczane nie ściemnieją. Ten trik stosuje Magda Gessler

Mają więcej witaminy C niż cytryna. Kiedyś jedli je wszyscy, dziś odeszły w zapomnienie

To najzdrowsze śniadanie świata. Znaczenie ma jednak sposób, w który je przygotujesz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski