Reklama
Reklama

Legumina z tego przepisu wychodzi palce lizać. Teściowa wcina, aż jej się uszy trzęsą

Tym deserem w PRL-u zajadali się wszyscy Polacy. Ostatnich latach stracił na popularności a szkoda, bo jest naprawdę smaczny i łatwy w przygotowaniu. Jeśli latem chcesz zachwycić swoich bliskich, spróbuj poczęstować ich kultową leguminą w wersji à la panna cotta. Z tego przepisu zawsze się udaje.

Słowo legumina było powszechnie używane w XIX i XX wieku na określenie deserów podawanych po głównym posiłku. Nazywano nim różnego rodzaju słodkości na bazie mąki, jajek, kwaśnej śmietany lub kaszy mannej - zarówno mleczne (a la budynie), w formie musów, galaretek, sufletów, knedli czy naleśników. 

Jeśli chcesz dowiedzieć się, w jaki sposób przyrządza się leguminę, jednak masz niewiele czasu, poznaj sprawdzony przepis na malinowy deser à la panna cotta w polskiej wersji. Zarówno dzieci, jak i teściowa będą wcinać, aż im się uszy zatrzęsą.

Legumina dawniej. Jak zrobić tradycyjny deser w klasycznej wersji?

Klasyczna legumina to deser oparty na kaszy manny i dodatkach m.in. na śmietanie kremówce, mleku, cukrze białym czy waniliowym. Niektóre gospodynie doda\ją również do niej skórkę cytrynową lub cynamon.

Aby przygotować leguminę jak dawniej, zagotuj śmietankę z mlekiem w garnuszku. Wsyp cukier i kontynuuj proces. Po chwili zacznij dodawać kaszę manną, przez cały czas mieszając tak, by utworzyła się jednolita, gęsta masa.

Na formę do pieczenia wyłożoną papierem wylej masę. Kiedy ta wystygnie, wstaw ją do lodówki na kilka godzin, a po schłodzeniu podziel na równe części i ozdób ulubionymi dodatkami. 

Może cię zainteresować: Moja babcia robi pełną blachę tego ciasta. Po kwadransie zostają tylko okruszki

Przepis na leguminę z kaszy mannej z owocami à la panna cotta. Jak ją przygotować?

Jeśli teściowa lada moment wpada z wizytą, a ty nie masz czasu robić skomplikowanych deserów, po obiedzie podaj leguminę z kaszy mannej z owocami à la panna cotta. Do jej przygotowania potrzebne będzie ci kilka składników: 

  • mleko - 1 litr
  • kasza manna (np. waniliowa) - 1 szklanka
  • sok malinowy lub inny
  • owoce sezonowe np. maliny/ truskawki/ borówki
  • sól - szczypta
  • cukier - do smaku

Na dnie garnka zagotuj odrobinę wody (ma jedynie przykrywać dno). Wlej mleko, dodaj cukier i poczekaj, aż będzie bulgotać. Na gotujące się mleko, zacznij wsypywać kaszę manną, przez cały czas pamiętając o mieszaniu.

Jeśli o tym zapomnisz, powstaną nieestetyczne i niesmaczne grudki. Po 4 minutach deser rozlej do salaterek i wystudź. Podawaj polany sokiem malinowym wraz z sezonowymi owocami.

Zobacz też:

​W PRL-u jadło się go kilka razy w tygodniu. Dziś rzadko gości na stołach

​Szybki przepis na obiad od Ewy Wachowicz. Wszystkim smakuje i jest gotowy w kwadrans

Te owoce to bomba witaminowa. Każda babcia miała je w ogrodzie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski