Reklama
Reklama

Włoski deser w wersji z truskawkami. Prosty przepis na truskawkowe tiramisu

Tiramisu to włoski deser, który zyskał wielu fanów w Polsce. Jeśli znudziła ci się jego tradycyjna wersja, to warto nieco zmodyfikować przepis na to ciasto bez pieczenia i zrobić je z sezonowymi owocami, w tym przypadku z truskawkami. Sprawdź recepturę na obłędne, truskawkowe tiramisu. Ten deser zniknie z talerzy w mgnieniu oka.

Tradycyjne tiramisu znane jest ze swojego kawowego smaku. Robimy je na bazie kawy, serka mascarpone i likieru migdałowego. Tym razem przedstawiamy przepis na deser w wersji z truskawkami

Truskawkowe tiramisu zachwyci fanów owocowych smaków. Ponadto będzie idealną opcją dla osób, które nie lubią klasycznej wersji tego włoskiego deseru lub w ogóle nie mogą pić kawy. To ciasto bez pieczenia oczaruje każdego również swoim wyglądem.

Składniki na truskawkowe tiramisu

Sezon na truskawki nadal trwa. Właśnie dlatego warto wykorzystać je w wypiekach i deserach. Tym razem dodamy je do truskawkowego tiramisu, które jest banalnie proste w wykonaniu. 

Listę składników na ten deser podzieliliśmy na trzy części. Pierwsza z nich dotyczy przygotowania truskawkowego sosu, druga kremu, a trzecia składa się z dodatkowych produktów. 

Składniki na truskawkowy sos:

  • 700 g truskawek;
  • 5 łyżek cukru pudru;
  • 2 łyżki soku z cytryny;
  • 1/2 szklanki wody.

Składniki na krem:

  • 1/4 kg serka mascarpone
  • 1/4 kg serka śmietankowego
  • 4 łyżki cukru;
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;

Dodatkowe składniki:

  • 200 g biszkoptów;
  • opcjonalnie: kilka truskawek, listki mięty, czekolada. 

Przepis na truskawkowe tiramisu - ciasto bez pieczenia

Przygotowanie truskawkowego tiramisu rozpoczynamy od zrobienia sosu truskawkowego. W tym celu wrzucamy do miski truskawki, wsypujemy cukier puder i wlewamy sok z cytryny oraz wodę. Te składniki blendujemy i moczymy w nich biszkopty, układając pierwszą warstwę w naczyniu o wymiarach 24 x19 cm. 

W kolejnym kroku robimy krem, czyli miksujemy serek mascarpone z serkiem śmietankowym, cukrem i ekstraktem waniliowym. Połowę powstałej masy wylewamy na biszkopty i układamy na nich kolejną warstwę ciastek, uprzednio pomoczonych w sosie truskawkowym.

Na koniec wykładamy resztę kremu. Truskawkowe tiramisu warto udekorować pokrojonymi truskawkami i listkami mięty. Możemy też polać je pozostałym sosem lub czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. 

Ciasto bez pieczenia zabezpieczamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie jest gotowe do podania. 

Zobacz też:

​Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy