Włoski deser w wersji z truskawkami. Prosty przepis na truskawkowe tiramisu
Tiramisu to włoski deser, który zyskał wielu fanów w Polsce. Jeśli znudziła ci się jego tradycyjna wersja, to warto nieco zmodyfikować przepis na to ciasto bez pieczenia i zrobić je z sezonowymi owocami, w tym przypadku z truskawkami. Sprawdź recepturę na obłędne, truskawkowe tiramisu. Ten deser zniknie z talerzy w mgnieniu oka.
Tradycyjne tiramisu znane jest ze swojego kawowego smaku. Robimy je na bazie kawy, serka mascarpone i likieru migdałowego. Tym razem przedstawiamy przepis na deser w wersji z truskawkami.
Truskawkowe tiramisu zachwyci fanów owocowych smaków. Ponadto będzie idealną opcją dla osób, które nie lubią klasycznej wersji tego włoskiego deseru lub w ogóle nie mogą pić kawy. To ciasto bez pieczenia oczaruje każdego również swoim wyglądem.
Sezon na truskawki nadal trwa. Właśnie dlatego warto wykorzystać je w wypiekach i deserach. Tym razem dodamy je do truskawkowego tiramisu, które jest banalnie proste w wykonaniu.
Listę składników na ten deser podzieliliśmy na trzy części. Pierwsza z nich dotyczy przygotowania truskawkowego sosu, druga kremu, a trzecia składa się z dodatkowych produktów.
Składniki na truskawkowy sos:
- 700 g truskawek;
- 5 łyżek cukru pudru;
- 2 łyżki soku z cytryny;
- 1/2 szklanki wody.
Składniki na krem:
- 1/4 kg serka mascarpone
- 1/4 kg serka śmietankowego
- 4 łyżki cukru;
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
Dodatkowe składniki:
- 200 g biszkoptów;
- opcjonalnie: kilka truskawek, listki mięty, czekolada.
Przygotowanie truskawkowego tiramisu rozpoczynamy od zrobienia sosu truskawkowego. W tym celu wrzucamy do miski truskawki, wsypujemy cukier puder i wlewamy sok z cytryny oraz wodę. Te składniki blendujemy i moczymy w nich biszkopty, układając pierwszą warstwę w naczyniu o wymiarach 24 x19 cm.
W kolejnym kroku robimy krem, czyli miksujemy serek mascarpone z serkiem śmietankowym, cukrem i ekstraktem waniliowym. Połowę powstałej masy wylewamy na biszkopty i układamy na nich kolejną warstwę ciastek, uprzednio pomoczonych w sosie truskawkowym.
Na koniec wykładamy resztę kremu. Truskawkowe tiramisu warto udekorować pokrojonymi truskawkami i listkami mięty. Możemy też polać je pozostałym sosem lub czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Ciasto bez pieczenia zabezpieczamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie jest gotowe do podania.
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia